opinió

Responsabilitat

Article d'opinió de Jordi Alcover, Director de la Guia de Vins de catalunya

| 29/03/2016 a les 20:04h
Arxivat a: Opinió, La Guia de Vins de Catalunya, Jordi Alcover
Hi ha paraules que amb el temps han agafat un sentit viciat: fan més que respecte, fan por. Han caigut al sac d’allò indesitjable, desagradable, pesat i avorrit de mena. I és que quan algú pensa en el vi pensa en gaudi, en alegria, en glamur, mai en responsabilitat. La responsabilitat no és un argument per posar-s’hi a treballar, menys encara a vendre. Deu ser que no existeix.

O potser que no interessa. Per vendre cal parlar-li al client de tot allò que li pot induir a comprar l’ampolla. I això mai és la responsabilitat del celler envers el territori, atès que des de fa molts anys això no entra dins el discurs de les empreses. No entra perquè, des de fa uns quaranta anys i fins no fa gaire, ha estat el darrer paràmetre a tenir en compte a l’hora de plantar vinya a Catalunya.

De què li parlem, doncs, al client? Adeqüem el discurs a un text concret que passi de puntetes per les x generacions que han fet de vinyaters a casa, que després parli del vi amb quatre dades sobre l’elaboració, no sempre creïbles; i finalment una nota de tast que diu meravelles del que hi ha a dintre de l’ampolla.

Li parlem de diners, que és el que anem a buscar quan trobem un client. Li parlem del seu gaudi, del preu, de la relació qualitat/preu, del descompte, etc.. Però molt pocs li parlen de la responsabilitat que tot viticultor/elaborador adquireix quan es posa a treballar la vinya o a fer vi. Abans que ell hi ha hagut milers i milers que han treballat en una direcció concreta, però des de fa uns 50 anys sembla que tothom ha pogut fer el que li ha semblat, fins i tot havent-hi estructures -que abans no hi eren- que emparen els productes.

La premsa, a la mesura de tot aquest entrellat, beneeix això i publica panegírics de vins vulgars i repetitius, difícils d’entendre perquè busquen ser la pedra angular de la facturació de la seva empresa: vins que per aconseguir-ho defugen tota obligació del bodeguer de respectar la història que el precedeix. Pot ser que siguin cupatges inversemblants i absurds, pot ser que siguin experiments innecessaris d’adaptació de varietats, o simulacres de vins francesos a bon preu... En tot cas, es tracta massa sovint de vins que han generat alteracions de vegades inconscients, de vegades fins i tot despectives, d’un escenari que els precedeix i que s’havia dibuixat durant dos mil·lennis.

És evident que als temps actuals els falta considerar alguna cosa més que el present. I a les empreses del vi també, ara més que mai,els cal pensar en alguna cosa més que el compte d’explotació. Fer vi no és fer cargols, ni cadires de fusta; la matèria prima és sensiblea continguts culturals, històrics i territorials, atès que es busca l’empara d’una DO per protegir-los. Fer vi té una responsabilitat afegida: i si no s’és capaç -o no es té voluntat- de donar resposta a aquesta responsabilitat, si es pensa encara només en el compte d’explotació, val més que es triï un altre sector perquè s’està fent més mal que bé.  

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

COMENTARIS

se senyo
Celler escoda pallejá, 30/03/2016 a les 19:30
+1
-1
Al Priorat em perdut la responsabilitat no em seguit EL PRIORAT

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
Un homenatge al fundador del celler que va triar el Penedès per a elaborar vins del màxim nivell
Imatge il·lustrativa
Recepta del cicle de receptes amb la DO Catalunya | Partim d'un vi blanc de xarel·lo amb criança per elaborar una recepta de salmó a la planxa amb carabassa i cresta de bròquil
Nou celler Rendé Masdéu
Nou celler Rendé Masdéu | Rendé Masdéu
Jordi Bes | 1 comentari
Rendé Masdéu torna a començar gràcies sobretot a la solidaritat ciutadana, com testimonia Mariona Rendé: "Les ajudes que hem rebut han sigut de la gent" | Un estudi de la UB conclou que l'Espluga és un indret propici a les pluges intenses, però hi ha molt camí per recórrer a l'hora de prevenir-ne els efectes devastadors
Imatge il·lustrativa
La Setmana del Vi Català serà també audiovisual amb un canal propi i amb presència a les televisions locals de tot Catalunya | De moment compta amb 80 activitats i s’amplia el termini per rebre més propostes fins al 30 d’octubre a www.setmanadelvicatala.cat