Neix LXV, el primer xarel·lo vermell

| 07/02/2011 a les 17:22h
Arxivat a: Actualitat

Loxarel treu al mercat el primer varietal 100% xarel·lo vermell, amb un color pell de ceba que ens recorda un rosat provençal

No se sap massa quins ceps van néixer abans, si els de xarel·lo blanc o els de vermell, el que si és cert és que la pell d’aquesta varietat és més gruixuda que la que tots coneixem com a xarel·lo. L’empresa Loxarel ha tret al mercat un vi blanc de vermell (com l’anomenen els seus creadors), que sorprèn tant per la seva varietat, fins ara força desconeguda, com pel seu atractiu color rosat pàl·lid. “Al tenir la pell més gruixuda en podem extreure més aromes”, ens comenta en Josep Mitjans, enòleg, viticultor i propietari de Loxarel. Aquest raïm l’hem collit a finals de setembre, i ha fet una maceració carbònica de dues setmanes, que ens serveix per aportar-li aquest color”, continua. “Prové d’una vinya vella, d’uns 50 anys, situada a les Cabanyes, a tocar de Vilafranca del Penedès. Els rendiments son molt baixos, es cull tot el raïm a mà, i fermenta en bótes de roure de 500 litres”, ens comenta en Josep. Li preguntem per les propietats organolèptiques bàsiques, i ens comenta que és molt fi, que té les típiques aromes de fonoll de la varietat blanca, i que també trobem notes marcades de fulla de llorer.

Celler Loxarel
PVP aproximat: 20 euros

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

COMENTARIS

Quina presentació
Anna, 08/02/2011 a les 08:56
+0
-0
M'encanta la presentació del producte. És d'una elegància extraordinària. Segur que el provaré.
vi blanc?
Jaume, 08/02/2011 a les 12:07
+0
-0
Això el color pell de ceba es característic dels vins rosats. I el vi rosat de qualitat reconeguda es pot fer sols a partir de raims negres o per mescla de raim blanc i negre. Tampoc es un blanc de noirs... Llavors, que tenim? Un Noirs de blanc? en fin, caldrà veure com es digereix això des d'un punt de vista de classificació del producte, la gent ens preguntem aquest tipus de coses.
¡BRAVO!
Manel Duran, 08/02/2011 a les 12:08
+0
-2
¡Felicidades! En un país de imitadores esto tiene mucho mérito
Blanc de vermell
Josep Mitjans, 08/02/2011 a les 12:33
+0
-0
Hola Jaume,
En l´etiqueta figura com a blanc de vermell, el raïm no es negra , es de pell vermella, la maceració de dues setmanes l´hi va aportar aquet colar vermell, tirant a pell de ceba, en una maceració de 2-3 dies, el color obtingut em el Xarel·lo vermell, era sigut insignificant.Tampoc es un blanc de noir, ja que aquets son blanc obtinguts a partir raïm negra, sense maceració . El nom de blanc de vermell, ell podràs entendre si proves aquet vi ,potser els records de fonoll, llaure, et recorden més a un blanc, però el vi es vermell

Salut,
Josep Mitjans
vino para negros
Manel Duran, 10/02/2011 a les 12:34
+0
-0
desde que ha aumentado el número de africanos que habitan España han salido los oportunistas que han sacado vinos y cavas para ellos y les llaman "blanc de noirs" (en francés). Menos mal que en este caso no se sigue esta moda.
¿O será que lo escriben en francés para que el consumidor se piense que es un vino francés o un Champagne?
El primer xarel.lo vermell
Vinya Janine, 10/02/2011 a les 14:10
+0
-0
El primer xarel.lo vermell el va treure en Bigas Luna (el 2008). El que pasa es que per temes de "varietats autoritzades" no es pot comercialitzar a la DO Tarragona.
Al Penedès sembla que no teniu aquest problema....
Algú em podría contestar?, merci.
varietat no autoritzada
Redacció Cupatges, 10/02/2011 a les 14:52
+0
-0
El xarel·lo vermell en qüestió tampoc està autoritzat a la DO Penedès. Aquest surt al mercat com a vi de taula.
El primer Xarel.lo vermell
Josep, 11/02/2011 a les 09:46
+0
-0
Hola Vinya Janine,
El Xarel·lo vermell , no esta autoritzat dins DO Penedes, per aquesta raó el LXV, es un vi de taula. En la comarca del Penedes, com a 100% xarel·lo vermell, jo no en conec cap més, si que en conec que l´utilitzan i desprès fan cupatge amb xarel·lo blanc
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Xavier Bassa
"Es va posar de moda tenir a la taula una ampolla de Château Romassan Rosé de Domaines Ott, un rosat de la Provença amb un color exageradament pàl·lid que en escampar-se en aquests ambients luxosos la resta de cellers van voler imitar"
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Et proposem un tast inèdit de 6 vins de mínima intervenció, ja siguin brisats, escumosos, "orange" o de qualsevol color...
Imatge il·lustrativa
Monica Volpin, Pixabay
Sergi Cortés
Us recomanem tres vins de varietats tradicionals catalanes, molt originals i que segurament no coneixeu