No se sap massa quins ceps van néixer abans, si els de xarel·lo blanc o els de vermell, el que si és cert és que la pell d’aquesta varietat és més gruixuda que la que tots coneixem com a xarel·lo. L’empresa Loxarel ha tret al mercat un vi blanc de vermell (com l’anomenen els seus creadors), que sorprèn tant per la seva varietat, fins ara força desconeguda, com pel seu atractiu color rosat pàl·lid. “Al tenir la pell més gruixuda en podem extreure més aromes”, ens comenta en Josep Mitjans, enòleg, viticultor i propietari de Loxarel. Aquest raïm l’hem collit a finals de setembre, i ha fet una maceració carbònica de dues setmanes, que ens serveix per aportar-li aquest color”, continua. “Prové d’una vinya vella, d’uns 50 anys, situada a les Cabanyes, a tocar de Vilafranca del Penedès. Els rendiments son molt baixos, es cull tot el raïm a mà, i fermenta en bótes de roure de 500 litres”, ens comenta en Josep. Li preguntem per les propietats organolèptiques bàsiques, i ens comenta que és molt fi, que té les típiques aromes de fonoll de la varietat blanca, i que també trobem notes marcades de fulla de llorer.
PVP aproximat: 20 euros