Neix LXV, el primer xarel·lo vermell

| 07/02/2011 a les 17:22h
Arxivat a: Actualitat

Loxarel treu al mercat el primer varietal 100% xarel·lo vermell, amb un color pell de ceba que ens recorda un rosat provençal

No se sap massa quins ceps van néixer abans, si els de xarel·lo blanc o els de vermell, el que si és cert és que la pell d’aquesta varietat és més gruixuda que la que tots coneixem com a xarel·lo. L’empresa Loxarel ha tret al mercat un vi blanc de vermell (com l’anomenen els seus creadors), que sorprèn tant per la seva varietat, fins ara força desconeguda, com pel seu atractiu color rosat pàl·lid. “Al tenir la pell més gruixuda en podem extreure més aromes”, ens comenta en Josep Mitjans, enòleg, viticultor i propietari de Loxarel. Aquest raïm l’hem collit a finals de setembre, i ha fet una maceració carbònica de dues setmanes, que ens serveix per aportar-li aquest color”, continua. “Prové d’una vinya vella, d’uns 50 anys, situada a les Cabanyes, a tocar de Vilafranca del Penedès. Els rendiments son molt baixos, es cull tot el raïm a mà, i fermenta en bótes de roure de 500 litres”, ens comenta en Josep. Li preguntem per les propietats organolèptiques bàsiques, i ens comenta que és molt fi, que té les típiques aromes de fonoll de la varietat blanca, i que també trobem notes marcades de fulla de llorer.

Celler Loxarel
PVP aproximat: 20 euros

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

COMENTARIS

Quina presentació
Anna, 08/02/2011 a les 08:56
+0
-0
M'encanta la presentació del producte. És d'una elegància extraordinària. Segur que el provaré.
vi blanc?
Jaume, 08/02/2011 a les 12:07
+0
-0
Això el color pell de ceba es característic dels vins rosats. I el vi rosat de qualitat reconeguda es pot fer sols a partir de raims negres o per mescla de raim blanc i negre. Tampoc es un blanc de noirs... Llavors, que tenim? Un Noirs de blanc? en fin, caldrà veure com es digereix això des d'un punt de vista de classificació del producte, la gent ens preguntem aquest tipus de coses.
¡BRAVO!
Manel Duran, 08/02/2011 a les 12:08
+0
-2
¡Felicidades! En un país de imitadores esto tiene mucho mérito
Blanc de vermell
Josep Mitjans, 08/02/2011 a les 12:33
+0
-0
Hola Jaume,
En l´etiqueta figura com a blanc de vermell, el raïm no es negra , es de pell vermella, la maceració de dues setmanes l´hi va aportar aquet colar vermell, tirant a pell de ceba, en una maceració de 2-3 dies, el color obtingut em el Xarel·lo vermell, era sigut insignificant.Tampoc es un blanc de noir, ja que aquets son blanc obtinguts a partir raïm negra, sense maceració . El nom de blanc de vermell, ell podràs entendre si proves aquet vi ,potser els records de fonoll, llaure, et recorden més a un blanc, però el vi es vermell

Salut,
Josep Mitjans
vino para negros
Manel Duran, 10/02/2011 a les 12:34
+0
-0
desde que ha aumentado el número de africanos que habitan España han salido los oportunistas que han sacado vinos y cavas para ellos y les llaman "blanc de noirs" (en francés). Menos mal que en este caso no se sigue esta moda.
¿O será que lo escriben en francés para que el consumidor se piense que es un vino francés o un Champagne?
El primer xarel.lo vermell
Vinya Janine, 10/02/2011 a les 14:10
+0
-0
El primer xarel.lo vermell el va treure en Bigas Luna (el 2008). El que pasa es que per temes de "varietats autoritzades" no es pot comercialitzar a la DO Tarragona.
Al Penedès sembla que no teniu aquest problema....
Algú em podría contestar?, merci.
varietat no autoritzada
Redacció Cupatges, 10/02/2011 a les 14:52
+0
-0
El xarel·lo vermell en qüestió tampoc està autoritzat a la DO Penedès. Aquest surt al mercat com a vi de taula.
El primer Xarel.lo vermell
Josep, 11/02/2011 a les 09:46
+0
-0
Hola Vinya Janine,
El Xarel·lo vermell , no esta autoritzat dins DO Penedes, per aquesta raó el LXV, es un vi de taula. En la comarca del Penedes, com a 100% xarel·lo vermell, jo no en conec cap més, si que en conec que l´utilitzan i desprès fan cupatge amb xarel·lo blanc
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Treballadors de Torres a principis del segle XX
Treballadors de Torres a principis del segle XX | Foto: Família Torres
‘Casa Torres y Compañía, cosechero y exportadora de vino’ es va fundar el 1870 | La cinquena generació de Família Torres se centra en elaborar vins singulars i en recuperar varietats ancestrals per adaptar-se al canvi climàtic
Imatge il·lustrativa
Els Sakura Women's Wine Awards, una de les principals cites amb el vi de país asiàtic, han premiat amb la Medalla Doble Or el cava Vilarnau Brut Reserva Orgànic i amb Medalla d'Or a Vilarnau Rosé Delicat.
Imatge il·lustrativa
En Carles Xuriguera i la Romina Ribera ens proposen una sèrie d'escenes, més o menys habituals, i més o menys "kafkianes" que ens fan reflexionar sobre el moment actual dels vins catalans.