.jpg)
Malgrat tots els esforços (tant econòmics com humans) per construir les fortificacions, de les quals, de les 10.000 del projecte inicial finalment se’n construïren la meitat, l'Organització Defensiva no es va arribar a fer servir mai, ja que no va existir mai una invasió nazi, i els búnquers van anar caient progressivament en l’oblit durant més de cinquanta anys. Convé recordar que l’any 1948 l'ONU ordenà la reobertura de la frontera amb França i que, per tant, encara tenia menys sentit la presència d’una línia defensiva en aquesta àrea.
Malgrat tot, l’exèrcit no va deixar de mantenir els búnquers fins ben entrats els seixanta.
.jpg)
L'Alt Empordà era una de les zones més perilloses en ser una de les poques vies d’accés a la frontera -ben comunicada per xarxes de carreteres, camins i ferrocarrils-. No resulta estrany, doncs, que l’exèrcit franquista el considerés un sector d’alt risc a causa de la facilitat d’una possible ofensiva del nord cap al sud.

El celler Mas Llunes de Garriguella obre les portes a tots aquells que vulguin conèixer algunes d'aquestes construccions de defensa de l'Alt Empordà. La visita consta d'un recorregut pel camp d'aviació de la Guerra Civil i pels búnquers del terme municipal de Garriguella. Els búnquers, envoltats de vinya, mostren un recorregut per la història de Catalunya. L'enoturista coneixerà de primera mà com es construïen, quins usos tenien i l'impacte directe que aquests van tenir sobre la vinya empordanesa. El recorregut finalitza amb una visita al celler i amb un tast guiat dels vins de Mas Llunes.