ESPAI NUTRICIÓ

​Torrons o crispetes?

Per Màrius Fuertes Mateu, Consultor i divulgador. Especialista en anàlisi sensorial, educació alimentària i cultura del vi.

Com gaudir de les festes i sobreviure (dietèticament) a l’intent

| 29/12/2015 a les 10:48h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Espai Nutrició, Torrons, Nutrició
Imatge il·lustrativa
La densitat dels torrons més tradicionals, el de Xixona i el d'Alacant, és evident des de qualsevol vessant. El seu aspecte, els ingredients (ametlles, sucre i mel) i la textura quan els assaborim no deixen lloc al dubte. Les crispetes, en canvi, són de consistència gairebé vaporosa, preparades amb blat de moro i de boca fugaç. Dos aliments aparentment ben diferents, molt consistent un i ben lleuger l'altre. D'un en solem menjar durant un màxim de quinze dies l'any. De l'altre, cadascú s'ho sap.

Prenem com a referència un torró comercial amb Indicació Geogràfica Protegida, bàsicament pel fet que la presència de l'ametlla hi està garantida com a mínim en un 60%, i unes crispetes de les que trobem als cinemes. Tant el torró com les crispetes són bones fonts d'hidrats de carboni i tenen un contingut en greixos pràcticament idèntic, tot i que en el torró hi predominen clarament els monoinsaturats, l'oleic bàsicament, el mateix de l'oli d'oliva. Dos altres aspectes a destacar són el contingut considerable de sal de les crispetes i un nivell de calci setze vegades superior en els torrons.

I anem a les calories. Tres talls de torró (uns 90 grams) porten unes 500 kcal. No és poc, cal anar-hi en compte. Una ració mitjana de crispetes, sense comptar-hi alguna de les begudes gasificades que solen acompanyar-les, portales mateixes calories que els tres trossos de torró.
Les festes nadalenques són, entre moltes altres coses, per fer àpats i anar al cinema. L'aspecte que donen els aliments i el concepte que els hi donem nosaltres, potser a vegades ens poden portar a consumir-ne uns amb massa alegria i d´altres amb massa por. No és el meu objectiu criminalitzar les crispetes, que quedi clar. Més aviat és eliminar l'estigma hipercalòric i poc saludable atribuït al torró.

 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs | 1 comentari
Si The Magnificent Seven -Els set magnífics- fossin vins negres, pel Ramon Francàs serien aquests...
Imatge il·lustrativa
La coordinadora acadèmica de Wine Business & Markting, postgrau a distància de l'Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona, ens parla de la primera convocatòria i dels objectius de la segona, que comença el pròxim febrer.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 32 novetats de vins tranquils amb preus que van des dels 5,50 euros d’un Terra Alta novell, als 375 euros d’un Priorat de paratge.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
L’empresa barcelonesa es converteix així en la responsable de la distribució a l’engròs dels vins de Bell Cros a la província de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Una formació creada i dirigida pels fundadors i directors de La Guia de Vins de Catalunya, Jordi Alcover i Sílvia Naranjo
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
Trenta mesos de criança i agricultura ecològica per a un gran escumós a preu molt raonable