ESPAI NUTRICIÓ

​Torrons o crispetes?

Per Màrius Fuertes Mateu, Consultor i divulgador. Especialista en anàlisi sensorial, educació alimentària i cultura del vi.

Com gaudir del Nadal i sobreviure (dietèticament) a l’intent

| 29/12/2015 a les 10:48h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Espai Nutrició, Torrons, Nutrició
La densitat dels torrons més tradicionals, el de Xixona i el d'Alacant, és evident des de qualsevol vessant. El seu aspecte, els ingredients (ametlles, sucre i mel) i la textura quan els assaborim no deixen lloc al dubte. Les crispetes, en canvi, són de consistència gairebé vaporosa, preparades amb blat de moro i de boca fugaç. Dos aliments aparentment ben diferents, molt consistent un i ben lleuger l'altre. D'un en solem menjar durant un màxim de quinze dies l'any. De l'altre, cadascú s'ho sap.

Prenem com a referència un torró comercial amb Indicació Geogràfica Protegida, bàsicament pel fet que la presència de l'ametlla hi està garantida com a mínim en un 60%, i unes crispetes de les que trobem als cinemes. Tant el torró com les crispetes són bones fonts d'hidrats de carboni i tenen un contingut en greixos pràcticament idèntic, tot i que en el torró hi predominen clarament els monoinsaturats, l'oleic bàsicament, el mateix de l'oli d'oliva. Dos altres aspectes a destacar són el contingut considerable de sal de les crispetes i un nivell de calci setze vegades superior en els torrons.

I anem a les calories. Tres talls de torró (uns 90 grams) porten unes 500 kcal. No és poc, cal anar-hi en compte. Una ració mitjana de crispetes, sense comptar-hi alguna de les begudes gasificades que solen acompanyar-les, portales mateixes calories que els tres trossos de torró.
Les festes nadalenques són, entre moltes altres coses, per fer àpats i anar al cinema. L'aspecte que donen els aliments i el concepte que els hi donem nosaltres, potser a vegades ens poden portar a consumir-ne uns amb massa alegria i d´altres amb massa por. No és el meu objectiu criminalitzar les crispetes, que quedi clar. Més aviat és eliminar l'estigma hipercalòric i poc saludable atribuït al torró.

 

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
El concurs internacional Grenaches du Monde ha triat a la Terra Alta, i a la garnatxa catalana per extensió, com a seu per a la seva edició del 2018 | El concurs estrena el segon vídeo
Ramon Francas
01/01/1970
Can Sala de Freixenet és un dels 12 caves que han assolit la nova categoria que dóna visibilitat a la més alta gamma del cava, el vèrtex de la piràmide qualitativa del sector | Tast a càrrec de Ramon Francàs
01/01/1970
Els més de 500 professionals que van assistir a l'acte van poder tastar més de 190 referències dels 35 cellers que hi van participar