Advertisement

ESPAI NUTRICIÓ

​Torrons o crispetes?

Per Màrius Fuertes Mateu, Consultor i divulgador. Especialista en anàlisi sensorial, educació alimentària i cultura del vi.

Com gaudir de les festes i sobreviure (dietèticament) a l’intent

| 29/12/2015 a les 10:48h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Espai Nutrició, Torrons, Nutrició
Imatge il·lustrativa
La densitat dels torrons més tradicionals, el de Xixona i el d'Alacant, és evident des de qualsevol vessant. El seu aspecte, els ingredients (ametlles, sucre i mel) i la textura quan els assaborim no deixen lloc al dubte. Les crispetes, en canvi, són de consistència gairebé vaporosa, preparades amb blat de moro i de boca fugaç. Dos aliments aparentment ben diferents, molt consistent un i ben lleuger l'altre. D'un en solem menjar durant un màxim de quinze dies l'any. De l'altre, cadascú s'ho sap.

Prenem com a referència un torró comercial amb Indicació Geogràfica Protegida, bàsicament pel fet que la presència de l'ametlla hi està garantida com a mínim en un 60%, i unes crispetes de les que trobem als cinemes. Tant el torró com les crispetes són bones fonts d'hidrats de carboni i tenen un contingut en greixos pràcticament idèntic, tot i que en el torró hi predominen clarament els monoinsaturats, l'oleic bàsicament, el mateix de l'oli d'oliva. Dos altres aspectes a destacar són el contingut considerable de sal de les crispetes i un nivell de calci setze vegades superior en els torrons.

I anem a les calories. Tres talls de torró (uns 90 grams) porten unes 500 kcal. No és poc, cal anar-hi en compte. Una ració mitjana de crispetes, sense comptar-hi alguna de les begudes gasificades que solen acompanyar-les, portales mateixes calories que els tres trossos de torró.
Les festes nadalenques són, entre moltes altres coses, per fer àpats i anar al cinema. L'aspecte que donen els aliments i el concepte que els hi donem nosaltres, potser a vegades ens poden portar a consumir-ne uns amb massa alegria i d´altres amb massa por. No és el meu objectiu criminalitzar les crispetes, que quedi clar. Més aviat és eliminar l'estigma hipercalòric i poc saludable atribuït al torró.

 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
L’Olivera iniciarà la replantació de la vinya aquest abril amb la mirada posada en recuperar varietats blanques tradicionals de la zona, segons apunten diferents estudis històrics
Imatge il·lustrativa
Aquesta setmana us proposem un vi blanc, un vi negre i un cava rosat, tots tres vins del Penedès
What the Food s'estrena! Primer vídeo d'aquest nou canal de gastronomia