ESPAI NUTRICIÓ

​Torrons o crispetes?

Per Màrius Fuertes Mateu, Consultor i divulgador. Especialista en anàlisi sensorial, educació alimentària i cultura del vi.

Com gaudir de les festes i sobreviure (dietèticament) a l’intent

| 29/12/2015 a les 10:48h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Espai Nutrició, Torrons, Nutrició
Imatge il·lustrativa
La densitat dels torrons més tradicionals, el de Xixona i el d'Alacant, és evident des de qualsevol vessant. El seu aspecte, els ingredients (ametlles, sucre i mel) i la textura quan els assaborim no deixen lloc al dubte. Les crispetes, en canvi, són de consistència gairebé vaporosa, preparades amb blat de moro i de boca fugaç. Dos aliments aparentment ben diferents, molt consistent un i ben lleuger l'altre. D'un en solem menjar durant un màxim de quinze dies l'any. De l'altre, cadascú s'ho sap.

Prenem com a referència un torró comercial amb Indicació Geogràfica Protegida, bàsicament pel fet que la presència de l'ametlla hi està garantida com a mínim en un 60%, i unes crispetes de les que trobem als cinemes. Tant el torró com les crispetes són bones fonts d'hidrats de carboni i tenen un contingut en greixos pràcticament idèntic, tot i que en el torró hi predominen clarament els monoinsaturats, l'oleic bàsicament, el mateix de l'oli d'oliva. Dos altres aspectes a destacar són el contingut considerable de sal de les crispetes i un nivell de calci setze vegades superior en els torrons.

I anem a les calories. Tres talls de torró (uns 90 grams) porten unes 500 kcal. No és poc, cal anar-hi en compte. Una ració mitjana de crispetes, sense comptar-hi alguna de les begudes gasificades que solen acompanyar-les, portales mateixes calories que els tres trossos de torró.
Les festes nadalenques són, entre moltes altres coses, per fer àpats i anar al cinema. L'aspecte que donen els aliments i el concepte que els hi donem nosaltres, potser a vegades ens poden portar a consumir-ne uns amb massa alegria i d´altres amb massa por. No és el meu objectiu criminalitzar les crispetes, que quedi clar. Més aviat és eliminar l'estigma hipercalòric i poc saludable atribuït al torró.

 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
L'anyada 2008 del Llegat de Llopart, que ja és al mercat, es pot tastar en exclusiva en una experiència amb una visita privada que el celler ha dissenyat
Imatge il·lustrativa
Pixabay
The Champagne & Sparkling Wine World Championships ha reconegut amb un or al cava Núria Claverol Homenatge 2015 de Sumarroca
Imatge il·lustrativa
Cavatast
Del 7 al 9 d'octubre, un ampli ventall de caves de tota la D.O. Cava i empreses de restauració exposaran al Parc Lluís Companys
Imatge il·lustrativa
Quatre professionals del vi l’han tastat a cegues per intentar endevinar amb quina varietat i com s’ha elaborat