Per Aprendre'n

Sis mentides (o mitges veritats) sobre vins que escoltem sovint

És freqüent escoltar converses al voltant dels vins quan fem un àpat o quan obrim una ampolla. Algunes afirmacions que sovint escoltem no són certes.

Què són les llàgrimes del vi? I la intensitat de color? Alguns aclariments sobre el que hem de mirar en un vi

| 19/09/2021 a les 08:23h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, errors sobre vins
Imatge il·lustrativa
Molt sovint fem afirmacions sobre el vi que no tenen massa sentit simplement perquè les hem escoltat a algú o perquè estan de moda. Tot seguit, sis afirmacions que no tenen cap fonament o que simplement són falses.
 

1. El vi blanc pel peix, el negre per la carn i el rosat per la pizza


Qualsevol combinació de vi amb menjar és bona si és del nostre gust, però hi ha algunes regles bàsiques que ens pot anar bé conèixer. Un vi blanc ens pot anar bé per un peix, però si aquest és blau i té una textura fibrosa pot anar millor amb un vi negre lleuger i jove. De la mateixa manera que una carn blanca pot anar bé amb vins blancs amb certa estructura (amb criances o sense).
 

2. El vi negre, a temperatura ambient, i el blanc, molt fred


En aquest article us parlem de les temperatures dels vins. Compte amb les temperatures "ambient" perquè normalment són massa altes i fan que notem sensacions massa càlides. Igual passa amb els vins i escumosos massa freds. L'excessiva frescor fa que perdem aromes i sabors, i sovint cometem l'error de refredar massa els vis i escumosos amb criances llargues. Refredem-los però no excessivament, i sempre millor amb aigua i glaçons que no pas al congelador.
 

3. Els vins dolços són de menys qualitat


El sommelier Lluís Romero, autor del llibre "Els millors vins dolços de Catalunya", diu que "per desconeixement o potser per associar el terme vi dolç a quelcom pesat i de poca qualitat no en bevem prou i deixem passar massa sovint l'oportunitat de tastar les veritables joies dolces que s'elaboren a casa nostra", afirma en la seva introducció. I estem totalment d'acord, acostumem a acabar els àpats amb begudes d'alta graduació alcohòlica tal com explica el Jordi Bes en aquest article, on ens parla de diferents tipus de grans vins dolços de Catalunya. Els grans restaurants ja ens els ofereixen maridats amb les postres, per alguna cosa serà.
 

4. El tap de rosca és per vins "dolents"


Tenint clar que el sector surer català és una indústria necessària per als boscos -els netegen i prevenen els incendis- i per l'economia catalana, el tap de rosca és una bona opció per vins joves, de consum ràpid. 
Per vins que convé guardar més temps és recomanable el tap de suro, que permet una millor evolució del vi dins l’ampolla.
 
 

5. Com més criança en bóta, més qualitat


Les bótes, siguin de roure, acàcia o castanyer, no milloren la qualitat dels vins, simplement modifiquen les seves aromes i sabors -aporten aromes terciàries, torrades, que no té el raïm fermentat-. En algunes ocasions, poden ajudar que el vi evolucioni millor. A Catalunya cada vegada més es crien vins en altres recipients, moltes vegades molt interessants com àmfores de fang, ous de ciment, damajoanes de vidre o tines d'acer inoxidable.
 

6. M'agraden els vins sense sulfits


L'afirmació és incorrecta perquè tots els vins tenen sulfits. El sulfit és un component natural dels aminoàcids que formen les proteïnes que tenen les plantes, les persones i els animals. El raïm també en té i, per tant, el vi sempre en tindrà. ​Tots els vins contenen sulfits, però no tots els vins contenen sulfits afegits. L'afirmació correcta doncs seria "amb sulfits afegits" o "sense sulfits afegits".
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

COMENTARIS

RIoja pocos vinos buenos y muchos sencillos
Anònim, 11/02/2016 a les 13:04
+6
-5
Hola Angel,
Creo que tu mismo te delatas..ufff cuantos vinos conoces de Rioja..no?
Considero que tienes que haber catado mucho para realizar esa conclusión a la que llegas y que te deja en evidencia de lo poco o nada que conoces los vinos de Rioja. Sin mas.
Es un comentario anotas entre comillas que podías haber obviado porque no lleva a ningún lado y hiere a todos los grandes profesionales y a una tierra que "ama" el vino
Por supuesto, para gustos los colores, pero la afirmación tan categórica que haces, me parece que esta de más y es injusta.
Y si vinos buenos, hay muy buenos en todas las regiones sea de la parte de España o del mundo que sean..Riojas o no..
Cervesa
Anònim, 20/09/2021 a les 09:27
+4
-0
Si observeu molts i molts restaurants... veureu que molta he està bevent cervesa, i no es per que siguin joves , es per que els vins estan a uns preus molt alts amb relacio al seu cost , per exemple un vi blanc de 5-6€ el pots trobar a un restaurant normal per 20-25 ...això per posar-lo en fresc i servir-lo ...
ESCOLTEM?
Joaquim JMR, 20/09/2021 a les 22:47
+7
-2
No crec que ningú escolte mentides. En tot cas, les sent.
On queden els periodistes mestres de les paraules?
Tot pel vi
AnònimRocacorba, 22/09/2021 a les 21:46
+0
-1
" El vi i el cava, acadascù, el que li agrada ".
Elena
Anònim, 27/09/2021 a les 10:55
+2
-0
El vi de les grans marcas tenen més publicitat, els petits són tant o més bons, no els coneixement.
El mejor vino
Rosendorv, 28/09/2021 a les 16:57
+0
-0
El mejor vino, es aquel que a ti te gusta.
Ni más I menos.
el priorat
Anònim, 14/10/2021 a les 00:21
+0
-0
Millor els vins dels petits cellers que els cellers amb marca de vins

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Imatge il·lustrativa
El proper divendres, dia 29 d'octubre a les 20h, se celebrarà a la Confraria del Cava, la segona edició de la Gala del Cava.
 Marc Massana, responsable del celler, amb la Dra. Oliveira, de l'hospital Vall d'Hebron, i el director de SEOM, el Dr. Rodríguez-Lescure.
Marc Massana, responsable del celler, amb la Dra. Oliveira, de l'hospital Vall d'Hebron, i el director de SEOM, el Dr. Rodríguez-Lescure.
La Beca Maset-FECMA neix amb l’objectiu de finançar cada any un projecte d’investigació científica contra el càncer
Imatge il·lustrativa
Joc de Cartes TV3
Xavi Bassa | 4 comentaris
"el primer vi tenia un toc de volàtil molt equilibrat...." O sigui, que segons ella, el vi tenia una olor molt equilibrada de vinagre.