Per Aprendre'n

10 errors per descobrir un (in)expert sobre vins

És freqüent obrir vins i caves i que sorgeixin converses al voltant de les marques, les denominacions o els tipus de vins

L'enòleg i farmacèutic Àngel Garcia Petit ens descobreix els errors més habituals en aquestes converses

10 escumosos imprescindibles pels 5 brindis de nadal

| 21/12/2015 a les 10:23h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, errors sobre vins
Imatge il·lustrativa
És relativament freqüent trobar-se amb persones que fan afirmacions referents al vi que no tenen cap més fonament que el seu propi desconeixement. Vet aquí algunes:

1- si menjo peix, em cal un vi blanc
Si aquest és el seu gust sí, però no forçosament ha de ser així. Un peix de gust fort i textura una mica fibrosa (bacallà dessalat, tonyina a la planxa) pot anar millor amb un vi rosat o fins i tot amb un vi negre jove i lleuger. La manera com s’hagi cuinat el peix també influeix a l’hora de triar el vi.

2- el cava s’ha de beure molt fred
Per gaudir de les aromes i els gustos d’un cava de gamma alta és molt millor beure’l fred però no massa (9-10ºC) perquè més fred es perden tots els matisos i no es perceben les qualitats del bon cava. Per a caves simples i barats millor més fredor per no notar tant la seva mediocritat.

3- el vi que té tap de rosca és un vi de baixa qualitat
El tap de rosca és perfecte tècnicament per tapar vins joves de consum ràpid (no més d’un any i mig), i és molt pràctic tant per obrir com per tornar a tapar l’ampolla. Per vins que convé guardar més temps és recomanable el tap de suro, que permet una millor evolució del vi dins l’ampolla.

4- si un vi negre el guardo molts anys segur que millora
Depèn el que s’entengui per “molts anys” i de quin vi es tracti. Si guardem un vi negre dos o tres anys i el vi era bo probablement estarà en bones condicions, però per sobre de set o vuit anys hi ha molt pocs vins que encara mantinguin un bon nivell de qualitat.

5- quan el vi té pòsits és que s’ha fet malbé
Si el vi té pòsits pot haver-se fet malbé a causa d'un excés de temps de conservació, però també és possible –i freqüent- que els pòsits només indiquin que no s’ha castigat el vi amb clarificacions i filtracions, i per tant en aquest cas el vi estarà menys manipulat i la qualitat no se’n ressentirà.

6- com més vell i més temps en bóta hagi estat un vi, millor
La bóta no aporta qualitat al vi, només l’ajuda –en algunes ocasions, no sempre- a evolucionar millor. Referent al temps, l’únic segur és que massa temps fa que el vi es torni desagradable. Bóta només la justa, i temps de guarda en funció de les característiques de cada vi concret.

7- el vi que sigui blanc o negre però mai rosat
El rosat ha tingut sempre mala imatge –excepte alguns escumosos- i tot i que antigament hi havia molts rosats de baixa qualitat, actualment la majoria de vins rosats de gamma mitjana-alta són de bona qualitat i acompanyen encertadament una important quantitat de plats.

8- el xampany francès és molt millor que el cava...
D’entrada dir xampany francès és una redundància perquè legalment només es pot dir xampany als vins escumosos elaborats a la DO francesa “Champagne”. Pel que fa a la qualitat, n’hi ha de tots els nivells tant en Caves com en Xampanys. És una qüestió de gustos i de preu.

9- els vins de Rioja són els millors d’Espanya
Doncs no, mai es pot generalitzar. A Rioja hi ha grans vins (pocs) i vins senzills (molts), però també a altres zones d’Espanya n’hi ha de comparables, i probablement de preus millors a un mateix nivell de qualitat (El Bierzo, Calatayud, Utiel-Requena, Terra Alta, Jumilla, i moltes altres).

10- no bec vi perquè no hi entenc
Si només consumíssim coses de les quals hi entenem segurament la nostra vida seria d’una simplicitat esgarrifosa. Jo no hi entenc de moltes de les coses que consumeixo, però puc dir quan m’agraden i quan no. Amb el vi cal aplicar el mateix criteri sense cap mena de vergonya.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

RIoja pocos vinos buenos y muchos sencillos
Anònim, 11/02/2016 a les 13:04
+0
-0
Hola Angel,
Creo que tu mismo te delatas..ufff cuantos vinos conoces de Rioja..no?
Considero que tienes que haber catado mucho para realizar esa conclusión a la que llegas y que te deja en evidencia de lo poco o nada que conoces los vinos de Rioja. Sin mas.
Es un comentario anotas entre comillas que podías haber obviado porque no lleva a ningún lado y hiere a todos los grandes profesionales y a una tierra que "ama" el vino
Por supuesto, para gustos los colores, pero la afirmación tan categórica que haces, me parece que esta de más y es injusta.
Y si vinos buenos, hay muy buenos en todas las regiones sea de la parte de España o del mundo que sean..Riojas o no..

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
Al ressorgiment d'aquesta beguda encara li queda recorregut per fer conèixer les marques, connectar el consumidor amb l'elaborador i en la cocteleria
Imatge il·lustrativa
Amb el codi EBCU10, tots els alumnes obtindran un 10% de descompte en la formació de Superior de Sommelier, només per ser lectors de www.cupatges.cat.