BIODINÀMICA

Aliances per la Terra

Una aliança de dotze viticultors orientats a treballar conjuntament sota una mateixa filosofia de treball a la vinya respectuosa amb l’entorn

Congregarà, sota uns mateixos principis i uns mateixos fins, una gran extensió de vinya biodinàmica de la DO Cava

Sobre la biodinàmica a Lagravera

| 09/12/2015 a les 18:49h
Arxivat a: Actualitat, Biodinàmica, Aliances per la Terra, Gramona
El passat 2 de desembre va tenir lloc la presentació de les Aliances per la Terra, una agrupació de dotze viticultors orientada a construir una filosofia de treball a la vinya respectuosa amb l’entorn. Tots ells, ja certificats amb el segell ecològic (CCPAE), estaran en condicions d’obtenir la certificació en agricultura biodinàmica durant el 2016 (certificació Demeter). Amb aquesta nova aliança s’espera poder servir de precedent a d’altres agricultors i productors del món del vi, tant a Catalunya com a Espanya.

Durant la seva fase inicial, aquesta nova aliança congregarà sota uns mateixos principis i uns mateixos fins una gran extensió de vinya biodinàmica de la DO Cava, amb un total de 124 hectàrees totes ubicades al Penedès.

A partir de l’any 2016, aquesta associació estarà oberta a acceptar noves incorporacions, tant d’agricultors com d’altres cellers afins a aquesta filosofia i dinàmica de treball.

El grup ha seguit el camí iniciat per Gramona. Una evolució gradual i natural on junts han passat de viticultura convencional a integrada, per després obtenir l’ecològica certificada pel CCPAE, la qual cosa suposa el no ús de productes sistèmics i, finalment, arribar a la biodinàmica.

Tanmateix, Gramona ofereix als membres de les Aliances per la Terra una garantia de compra dels raïms biodinàmics a un preu molt per sobre del preu mig del mercat.

Això permet al grup una garantia per cobrir els costos derivats de les pràctiques biodinàmiques que impliquen un augment d’aproximadament un 20% en mà d’obra. Alhora, hi ha un menor rendiment per quilo de raïm tot i que la qualitat d’aquest és superior.

El celler no només es compromet a una major compensació als viticultors, sinó que adquireix un vincle amb ells a través d’un Contracte de Vida de Vinya. I es que prèviament a la constitució de Les Aliances per la Terra, els dotze viticultors, entre ells Gramona, han establert treballar aquestes parcel·les sota un contracte totalment nou en el sector agrícola. Aquest està emparat en el dret civil per la seva condició d’indefinit, segons el qual s’estableix la intenció d’ambdues parts de col·laborar durant tota la vida amb la vinya en qüestió, fins i tot en la renovació o replantació d’aquesta una vegada arribat el moment. Ara, la integració dels viticultors a Les Aliances per la Terra ratifica que aquesta col·laboració es realitza sota la mateixa filosofia de vida i d’agricultura.

Totes les terres en propietat de Gramona seran 100% Demeter l’any 2016, 16,5 d’aquestes ja ho són. Això ha permès que la passada verema el celler elaborés el seu primer vi biodinàmic i un cupatge amb vocació de llarga criança (Enoteca i Celler Batlle). El 2016 el vi base per a III Lustros serà biodinàmic. Finalment, el 2018 esperem tenir el primer tiratge d’Imperial íntegrament biodinàmic.

L’acte va comptar amb la presència dels dotze viticultors components de la nova agrupació, entre ells el seu President, Jaume Gramona, també president de Caves Gramona i de l’Institut del Cava. Tanmateix, també van assistir-hi Marisol Garrido, directora de Demeter Espanya, i els microbiòlegs Lydia i Claude Bourguignon, un referent a nivell mundial especialitzats en anàlisi de sòls. 

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 15 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
El concurs internacional Grenaches du Monde ha triat a la Terra Alta, i a la garnatxa catalana per extensió, com a seu per a la seva edició del 2018 | El concurs estrena web i vídeo
01/01/1970
Comercial Masoliver organitza diferents activitats de la mà del xef Jordi Juncà, cuiner del Restaurant Ca l'Enric amb una Estrella Michelin, el xocolater Jordi Ferrer i el cocteler Gerard Ruiz
01/01/1970
L'agenda 2018 presenta nous vins, noves botigues i com a novetat, restaurants amb una bona selecció de vins catalans | La segona edició de l’agenda dels vins catalans, enguany és en català i en anglès | La il·lustradora Anna Rubio dona color a les imatges dels vins,botigues i restaurants