Llibres

'Cava, on vas?', el llibre amb què Agustí Torelló Mata dóna la seva visió sobre un sector emblemàtic del país

El llibre ha estat escrit pel periodista sadurninenc Josep Forns

Cava Vendrell Olivella, en sentirem a parlar...

| 28/11/2015 a les 13:26h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Llibres, on vas?, Cava, Llibres
Cava, on vas? El llegat d'Agustí Torelló Mata, escrit pel periodista Josep Forns Varias, és un llibre que s'endinsa en el món del cava. Començant pels orígens del xampany català i arribant fins a l'actualitat, relata els fets més significatius i també els més controvertits dels gairebé 150 anys d'història del cava. Qüestions com l'aposta decisiva pel mètode champenoise en detriment del gasat, la transició del xampany al cava, l'expropiació de Rumasa, la difícil sortida de Josep Maria Raventós de Codorníu, el paper transcendental de Josep Ferrer en l'escalada de Freixenet, la guerra del cava entre els dos grans del sector, o el boicot al cava català, són alguns dels temes que s'aborden en els capítols d'aquest llibre. 

Però l'obra, que està farcida de moments cabdals i alhora d'anècdotes personals, no és limita a repassar una història de la qual Agustí Torelló n'ha estat protagonista i testimoni d'excepció. Cava, on vas? té també vocació de plantejar interrogants sobre algunes de les decisions que en els darrers anys s'han pres al sector i que estan condicionant el seu present i futur. Entre altres coses, proposa una reflexió profunda sobre temes com: els preus baixos del cava; la introducció de varietats que no són pròpies del territori i que fan perdre la singularitat; la incipient tendència a abandonar la denominació d'origen que empara el cava; l'individualisme que resta força i no permet apostar amb decisió per campanyes genèriques; la indefinició en les estratègies tant al mercat interior com a l'exportació; la manca d'un lider consistent, amb prestigi, que aglutini tota la gent del cava... 

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
El celler ofereix la possibilitat que tothom que hagi passat l’aniversari en confinament pugui gaudir com a convidat d’una de les seves experiències | L'oferta serà vàlida durant tot aquest any 2020 | Llopart amplia les propostes enoturístiques posant l’accent en les visites a l’aire lliure
Imatge il·lustrativa
Laura Conde
Repassem les tendències d'una cuina, la vegetariana, que probablement visqui el seu millor moment.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Entrevista amb Joan Josep Raventós, portaveu de Vi i Cava de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)