Llibres

'Cava, on vas?', el llibre amb què Agustí Torelló Mata dóna la seva visió sobre un sector emblemàtic del país

El llibre ha estat escrit pel periodista sadurninenc Josep Forns

Cava Vendrell Olivella, en sentirem a parlar...

| 28/11/2015 a les 13:26h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Llibres, on vas?, Cava, Llibres
Cava, on vas? El llegat d'Agustí Torelló Mata, escrit pel periodista Josep Forns Varias, és un llibre que s'endinsa en el món del cava. Començant pels orígens del xampany català i arribant fins a l'actualitat, relata els fets més significatius i també els més controvertits dels gairebé 150 anys d'història del cava. Qüestions com l'aposta decisiva pel mètode champenoise en detriment del gasat, la transició del xampany al cava, l'expropiació de Rumasa, la difícil sortida de Josep Maria Raventós de Codorníu, el paper transcendental de Josep Ferrer en l'escalada de Freixenet, la guerra del cava entre els dos grans del sector, o el boicot al cava català, són alguns dels temes que s'aborden en els capítols d'aquest llibre. 

Però l'obra, que està farcida de moments cabdals i alhora d'anècdotes personals, no és limita a repassar una història de la qual Agustí Torelló n'ha estat protagonista i testimoni d'excepció. Cava, on vas? té també vocació de plantejar interrogants sobre algunes de les decisions que en els darrers anys s'han pres al sector i que estan condicionant el seu present i futur. Entre altres coses, proposa una reflexió profunda sobre temes com: els preus baixos del cava; la introducció de varietats que no són pròpies del territori i que fan perdre la singularitat; la incipient tendència a abandonar la denominació d'origen que empara el cava; l'individualisme que resta força i no permet apostar amb decisió per campanyes genèriques; la indefinició en les estratègies tant al mercat interior com a l'exportació; la manca d'un lider consistent, amb prestigi, que aglutini tota la gent del cava... 

També us pot interessar

Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Ramon Francàs
01/01/1970
Freixenet, Codorníu, Juvé i Camps, Gramona i Recaredo són els qui més insercions aconsegueixen als mitjans | Miguel Torres (pare i fill), José Luis Bonet i Mar Raventós són els “principals portaveus” de la comunicació del vi de Catalunya
01/01/1970
Els resultats presentats en aquesta quarta enquesta han mostrat l'evolució respecte l’any passat quant a nombre de viticultors i cellers que s’han adherit al programa
Museu del Suro de Palafrugell | Pitu Garcia Batlle. Arxiu d'Imatges del MSP
Alicia Andreu
01/01/1970
Sis museus del vi imprescindibles de Catalunya on podràs aprendre sobre eines, cups, premses, suro i sobre la història del vi de casa nostra