REPORTATGE

Vinyes de Vendrell Olivella a Les Cabanyes | Cupatges

Cava Vendrell Olivella, en sentirem a parlar...

L'empresa Mas Gomà 1724 elabora els caves Vendrell Olivella des del 2009

Els caves aposten clarament per les varietats autòctones i l'ecologia

​El cava Vendrell Olivella, escumós oficial del certamen “El millor cuiner de l’any” a Colònia, Alemanya

| 27/11/2015 a les 13:00h
Arxivat a: Reportatges, Vendrell Olivella, Mas Gomà 1724, Organic V, Cava, Original V

A la Masia Mas Gomà del bisbe i escriptor Josep Torras i Bages (1846-1916), a Les Cabanyes, la família Vendrell hi feien de masovers. Va ser a la mor del bisbe, quan els besavis -d’en Joan Manuel Vendrell Ferret, actual impulsor del projecte juntament amb el seu fill- varen comprar la finca de 25 Ha. El llegat de viticultors ha prevalgut durant aquestes 4 generacions, i aquesta última és la que s’ha decidit tirar endavant el projecte d'elaboració de cava.

Joan Manuel Vendrell i el seu fill Joan Vendrell, el 2009, van decidir elaborar els seus propis caves de llarga criança de la Finca Mas Gomà
Però no són, ni de lluny, uns nouvinguts al sector de les bombolles. En Joan Manel Vendrell Ferret va cuidar les vinyes de la Finca Mas Gomà des de ben petit, fet que el va portar a apassionar-se per la viticultura i l'enologia i a cursar-ne estudis més tard. Abans d'endegar el seu projecte ha treballat per algunes de les grans empreses cavistes de la zona. Com els altres membres de la família, el seu fill Joan també ha crescut immers en el món de la viticultura. Ell però, ha estudiat administració d'empreses i gestió internacional.
 

L'Església de Sant Valentí de les Cabanyes se situa al mig de les vinyes del celler | Foto: cupatges


D'aquest binomi gairebé perfecte en sortien els primers caves a la Fira Alimentaria de l'any passat, i eren de la collita 2009.
Com no podia ser d'altra manera, el més preuat del llegat familiar són les 25 ha. de vinya que cuiden any rere any. Autòctona, i cada dia més ecològica. De les 25 ha., un 20% és cultiu certificat pel segell CCPAE. Gran part de la vinya són xarel·los de 70 anys, amb algunes vinyes de macabeu i poques de parellada. "La nostra aposta són les varietats autòctones", em diu en Joan Manel. "I per anar certificant totes les vinyes amb el segell ecològic", afegeix.
 

Els caves són 4 i s'agrupen en dues famílies, Original  i Organic , dos germans per família. De l'Original en trobareu un de Brut i un de Brut Nature, amb 30 i 40 mesos de criança respectivament. I de la gama Organic, un Brut i un Brut Nature, tots dos collita 2011, i tots dos Gran Reserva (40 mesos mínim de criança). Tots són 50% xarel·lo, 30% macabeu i 20% parellada aproximadament. Els caves són gastronòmics, elegants i amb personalitat. En parlarem més endavant a fons... Però us donaré alguna dada més: en només dos anys de singladura ja són presents a Miami i San Francisco als Estats Units, Alemanya, Mèxic, Bèlgica, Holanda, Luxemburg, Dinamarca... a més de 10 països.
I pel que fa a casa nostra, si els voleu tastar, els trobareu als millors restaurants del país: Àbac, Dos Palillos, Hisop, Can Bosch, Can kenji, La Mar Salada, Topik, Etapes, El Peixet, El Dinou, Cercle d’Artistes, Ca l’Ignasi, El Recongre, Bardeni-Caldeni... També trobareu els caves a moltes botigues especialitzades del territori català. Per a més informació podeu consultar la seva pagina web.

També us pot interessar

Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.