CELLERS

​Perelada financia un estudi sobre el vi a l’antic Egipte

Irep en Kemet (Vi de l’Antic Egipte) és el primer projecte internacional que estudia la cultura del vi a l’Antic Egipte

El projecte és una important eina per conèixer, entendre i protegir el patrimoni i el llegat de l’Antic Egipte

Peralada Comercial mostra els seus productes a l'emblemàtic espai de l'Hospital de Sant Pau

| 02/11/2015 a les 15:10h
Arxivat a: Cellers, Peralada, Antic Egipte, Vi
Imatge il·lustrativa
Gràcies al finançament del celler Perelada, el web del projecte inclourà la base de dades completa de les escenes de viticultura i elaboració de vi de les tombes egípcies i un mapa interactiu amb les fotografies. 

La documentació arqueològica sobre la viticultura i l’elaboració del vi de l’Antic Egipte és una de les més extenses i antigues. La vinya es cultivava al Delta del riu Nil des del Període Predinàstic (4000-3100 aC) i, des d’aleshores, a les tombes es dipositaven gerres de vi per tal que el difunt en pogués beure en el Més Enllà. 

A Egipte, el vi era una beguda de prestigi que consumien principalment la familia real i els nobles durant els àpats, i s’oferia als convidats en banquets. En canvi, el poble, en general, bevia cervesa i només bevia vi en els festivals religiosos. 

El projecte ‘Irep en Kemet’ (Vi del Antic Egipte) té com a objectiu documentar el patrimoni arqueològic de l’antic Egipte relacionat amb la cultura del vi i posar de manifest la importància d’aquest llegat en la regió Mediterrània. L’equip del projecte ‘Irep en Kemet’, sota la direcció de la doctora Maria Rosa Guasch Jané, està format per Sofia Fonseca i Mahmoud Ibrahim.

A les parets de les tombes dels nobles de l’antic Egipte es troben representades escenes de viticultura i elaboració de vi que daten del Regne Antic (2575-2150 aC) fins al Període Greco-Romà (332 aC-395 dC). El nostre equip ha documentat i analitzat totes les escenes de viticultura i elaboració de vi de les tombes egipcies, i interpretat les dades recopilades (iconografia i textos) per entendre millor els diferents aspectes relacionats amb la producció de vi a l’antic Egipte. 
 
S’ha creat una base de dades bibliogràfica per recopilar tots els llibres, articles, tesis, etc. relacionats amb el vi i la viticultura i l’enologia a l’antic Egipte, i una base de dades de les escenes de viticultura i enologia per documentar totes les pintures i/o relleus i també els textos associats a aquestes imatges datades des del Regne Antic (2575-2150 aC) fins al Període Greco-Romà (332 aC-395 dC). 

L’any 2013 van realizar una missió fotogràfica a Egipte, amb l’autorització del Consell Suprem de les Antiguitats (SCA) d’Egipte, per tal de fotografiar totes les escenes de viticultura i producció de vi de les tombes de l’antic Egipte. La missió es va dur a terme degut a les dificultats d’obtenció d’autoritzacions per publicar les fotografies de les escenes de viticultura i enologia, i al fet que algunes mai van ser dibuixades ni fotografiades, i per tant moltes d’aquestes escenes no estaven disponibles per ser estudiades ni publicades.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
La presentació s’ha fet aquest dilluns al teatre Bartrina de Reus davant la presència d’uns 150 amics i col·laboradors del celler.
Imatge il·lustrativa
​La DO Empordà organitza un cicle de tastos de vins a monestirs empordanesos per descobrir el seu passat vinícola | Tots els caps de setmana del mes de novembre es programa la visita a un antic monestir empordanès que inclou un tast dels vins produïts en el seu antic domini
Guanyadors de l'edició de la cursa de l'any passat
Guanyadors de l'edició de la cursa de l'any passat
La cursa es farà el pròxim diumenge 27 d’octubre i tota la recaptació anirà per la Marató de TV3