CELLERS

​Perelada financia un estudi sobre el vi a l’antic Egipte

Irep en Kemet (Vi de l’Antic Egipte) és el primer projecte internacional que estudia la cultura del vi a l’Antic Egipte

El projecte és una important eina per conèixer, entendre i protegir el patrimoni i el llegat de l’Antic Egipte

Peralada Comercial mostra els seus productes a l'emblemàtic espai de l'Hospital de Sant Pau

| 02/11/2015 a les 15:10h
Arxivat a: Cellers, Peralada, Antic Egipte, Vi
Imatge il·lustrativa
Gràcies al finançament del celler Perelada, el web del projecte inclourà la base de dades completa de les escenes de viticultura i elaboració de vi de les tombes egípcies i un mapa interactiu amb les fotografies. 

La documentació arqueològica sobre la viticultura i l’elaboració del vi de l’Antic Egipte és una de les més extenses i antigues. La vinya es cultivava al Delta del riu Nil des del Període Predinàstic (4000-3100 aC) i, des d’aleshores, a les tombes es dipositaven gerres de vi per tal que el difunt en pogués beure en el Més Enllà. 

A Egipte, el vi era una beguda de prestigi que consumien principalment la familia real i els nobles durant els àpats, i s’oferia als convidats en banquets. En canvi, el poble, en general, bevia cervesa i només bevia vi en els festivals religiosos. 

El projecte ‘Irep en Kemet’ (Vi del Antic Egipte) té com a objectiu documentar el patrimoni arqueològic de l’antic Egipte relacionat amb la cultura del vi i posar de manifest la importància d’aquest llegat en la regió Mediterrània. L’equip del projecte ‘Irep en Kemet’, sota la direcció de la doctora Maria Rosa Guasch Jané, està format per Sofia Fonseca i Mahmoud Ibrahim.

A les parets de les tombes dels nobles de l’antic Egipte es troben representades escenes de viticultura i elaboració de vi que daten del Regne Antic (2575-2150 aC) fins al Període Greco-Romà (332 aC-395 dC). El nostre equip ha documentat i analitzat totes les escenes de viticultura i elaboració de vi de les tombes egipcies, i interpretat les dades recopilades (iconografia i textos) per entendre millor els diferents aspectes relacionats amb la producció de vi a l’antic Egipte. 
 
S’ha creat una base de dades bibliogràfica per recopilar tots els llibres, articles, tesis, etc. relacionats amb el vi i la viticultura i l’enologia a l’antic Egipte, i una base de dades de les escenes de viticultura i enologia per documentar totes les pintures i/o relleus i també els textos associats a aquestes imatges datades des del Regne Antic (2575-2150 aC) fins al Període Greco-Romà (332 aC-395 dC). 

L’any 2013 van realizar una missió fotogràfica a Egipte, amb l’autorització del Consell Suprem de les Antiguitats (SCA) d’Egipte, per tal de fotografiar totes les escenes de viticultura i producció de vi de les tombes de l’antic Egipte. La missió es va dur a terme degut a les dificultats d’obtenció d’autoritzacions per publicar les fotografies de les escenes de viticultura i enologia, i al fet que algunes mai van ser dibuixades ni fotografiades, i per tant moltes d’aquestes escenes no estaven disponibles per ser estudiades ni publicades.
 

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
És tracta d’un reserva de 5 varietats, de raïms procedents de les vinyes pròpies situades al voltant del celler.
Imatge il·lustrativa
Foto: Carles Gala
El CavaBar estarà obert els dissabtes, diumenges i festius.
Imatge il·lustrativa
L'edició 2020 de Cavatast adapta el seu format per garantir la màxima seguretat sanitària i trasllada a quatre cellers la seva singular mostra de caves i gastronomia. Vilarnau serà una d'elles.
Eva Ferrer i Enric Forcada brinden per la Festa de la Verema del Bages
Eva Ferrer i Enric Forcada brinden per la Festa de la Verema del Bages | Pere Fontanals
Pere Fontanals
L'alcalde d'Artés, Enric Forcada, explica que "el fàcil hauria estat no fer res, però hem decidit tirar endavant"