Vilarnau segella el seu compromís amb la sostenibilitat amb una nova planta de biomassa

Verema a Vilarnau

| 17/10/2015 a les 13:22h
Arxivat a: Cellers, Vineyards4Heat, Vinyes per calor, Vilarnau
Caves Vilarnau, del Grup González Byass, ha posat en funcionament una caldera de biomassa que utilitza les restes orgàniques de la poda de la vinya com a font d'energia renovable.El projecte “Vinyes per calor”s’enmarca dins el programa LIFE de la UE per a la protecció del medi ambient.
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentacio, Jordi Ciuraneta, i el President de González Byass, Mauricio González-Gordon, van inaugurar oficialment ahir la nova planta de Caves Vilarnau a Sant Sadurní d’Anoia en un acte on tots els presents van poder visitar les noves instal·lacions i coincidir a destacar-ne el caràcter innovador i el compromís amb el medi ambient. Jordi Ciuraneta va elogiar el model empresarial del grup recordant que a Catalunya “necessitem empreses que apostin per la gestió sostenible dels recursos i del territori'.
 

Eva Plazas, Enóloga Vilarnau. Antoni Trasobares Rodriguez, Director General del Medi Natural i Biodiversitat. Mauricio González-Gordon, Presidente de González Byass. Jordi Ciuraneta, Conseller de Agricultura de la Generalitat de Catalunya. Maria Rossell, Alcaldesa de Sant Sadurní d´ Anoia. Damià Deàs, Gerente de Vilarnau. Neus Ferrete, Directora de serveis territorials d´ agricultura, ramaderia, pesca i alimentació a Barcelona.

 
Una iniciativa innovadora
La nova caldera permetrà eliminar el consum de combustibles fòssils (25.000 litres a l'any de gasoil) utilitzats en la generació d'energia calorífica, que representa el 22% del consum total d'aquesta cava. Així mateix, es disminuiran les emissions contaminants a l'atmosfera, no contribuint a l'efecte hivernacle.

El resultat és l'obtenció d'energia calorífica sostenible i lliure de fums que servirà per als circuits d'aigua destinats a l'esterilització de materials i línies d'embotellament -que necessita aigua a 80ºC i que implica un gran consum energètic-, neteja de filtres, bótes o estabilitzadors dels vins base, així com els circuits de calefacció de les instal·lacions de la cava.
Per a l'obtenció de la biomassa, Vilarnau fa servir màquines "prepoda" que tallen els sarments sobrants de la vinya, els trituren i dipositen en sitges. En funció de la necessitat energètica, aquesta biomassa es consumirà per la combustió de la caldera instal·lada a la cava.
La nova instal·lació s’adscriu al projecte “Vinyes per calor” –“Vinyes per a la reducció de CO2”, coordinat per l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès per promoure l’aprofitament de la biomassa sobrant provinent de la poda de les vinyes del Penedès per generar bioenergia de maneradescentralitzada i propera, reduint les emissions de CO2, abaratint la factura de l’energia i generant llocs de treball. Aquesta estratègia local es circumscriu a les empreses del sector del vi i del cava i compte amb la participació de la cooperativa vinícola COVIDES (garanteixen el subministrament de la biomassa), la coopertaiva d’iniciativa social NOUVERD (gestors de la biomassa) i INNOVI, clúster de les empreses del vi i el cava (consumidors de la biomassa) .
 
Compromís amb la sostenibilitat
Amb questa cava avantguardista artesanal fa un pas més per convertir-se en cent per cent sostenible. Des de la seva fundació, Vilarnau ha basat totes les seves activitats en el respecte i cura del medi ambient, la terra i la natura, per tal d'oferir uns caves elaborats amb el menor impacte possible sobre el medi ambient.
Seguint aquesta màxima, Vilarnau aplica mesures per a l'autoabastiment de l'aigua a través de basses i la seva reutilització mitjançant un sistema de purificació. També fomenta la utilització del suro natural, informant i concienciant al consumidor sobre el seu ús i reciclatge a través de la campanya "Tu recicles, Vilarnau transforma". I mai oblida la importància de la conservació i recuperació del tradicional ecosistema situat al voltant de la finca, proporcionant un hàbitat natural a garses i senglars.

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
És tracta d’un reserva de 5 varietats, de raïms procedents de les vinyes pròpies situades al voltant del celler.
Imatge il·lustrativa
Avui divendres, per celebrar el dia internacional de la Garnatxa, Amovino ofereix un sopar maridat amb els vins de Vinyes Domènech
Raïm de Mas Martinet afectat pel Míldiu
Raïm de Mas Martinet afectat pel Míldiu | Mas Martinet
Jordi Bes
Una collita marcada pel coronavirus i el míldiu, un fong que fins i tot ha fet renunciar a l'elaboració d'alguns vins, si bé això no ha estat tot, com testimonia Sara Pérez: "Hem perdut la collita per les conviccions" | El raïm veremat és de qualitat i els romanents de vi que quedaven per vendre poden compensar en part les pèrdues causades pel fong: "Si havia de passar, que sigui aquest any"
D’esquerra a dreta: Joan Soler (DO Pla de Bages), Salustià Álvarez (DOQ Priorat), Salvador Puig (INCAVI), Quim Batlle (DO Alella), Joan Arrufí (DO Terra Alta), Pilar Just (DO Montsant), Bernat Andreu (DO Conca de Barberà), Tomàs Cusiné (DO Costers del Segre), Vicenç Ferre (DO Tarragona), Joan Huguet (DO Penedès), Xavier Pié (DO Catalunya) i Xavier Albertí (DO Empordà)
D’esquerra a dreta: Joan Soler (DO Pla de Bages), Salustià Álvarez (DOQ Priorat), Salvador Puig (INCAVI), Quim Batlle (DO Alella), Joan Arrufí (DO Terra Alta), Pilar Just (DO Montsant), Bernat Andreu (DO Conca de Barberà), Tomàs Cusiné (DO Costers del Segre), Vicenç Ferre (DO Tarragona), Joan Huguet (DO Penedès), Xavier Pié (DO Catalunya) i Xavier Albertí (DO Empordà)
Els presidents, acompanyats pel director general de l'INCAVI, han fet balanç de la campanya conjunta "gaudeix del que és bó"