Cellers

Imatge il·lustrativa

Torre del Veguer vinificarà en un cup de pedra del 1413

El cup es troba a la sala d´envelliment del celler, va ésser utilitzat pels Frares Jerònims que habitaven a la Torre del Veguer al S.XV i es on feien el vi per el seu propi consum.

Els vins blancs joves de Torre del Veguer estrenen nou packaging

| 22/09/2015 a les 10:54h
Arxivat a: Cellers, Cellers, Torre del Veguer
Torre del Veguer desvetlla una de les sorpresesanunciades per aquest any, la posada en marxa del projecte d´elaboració d´un vi negre de qualitat en el cup de pedra del 1413 que va ésser utilitzat pels frares de la Ordre de Sant Jerònimde Montolivet. Ells es van establir a principis del S.XV a la Quadra d´Escortei, quan Bertran Nicolau va obtenir l´autorització del Papa Benet XIII per fundar un monestir Jeronim a la diòcesi de Barcelona. 
 

Un dels objectius d´aquest projecte és posar en valor la història que guarda la Torre del Veguer, quina primera referència data de entre el 1318 i el 1359, i s'explica que hi havia vuit “focs”, que eren petites llars que servien tan sols per dormir. La Quadra d'Escortei representa que era el meeting point, on els habitants d'aquests 8 focs cuinaven i xerraven, passaven el fred hivern fent grans fogueres o es protegien de la calor de l'estiu.

Per la realització d'aquest projecte s'ha impermeabilitzat completament el cup, ja que en una prova amb aigua es van perdre més de 3000L en 24h. Després de fer recerca de materials adequats, es van fer proves amb vi a 3 prototips de cups. Finalment es va reomplir amb argila i es va segellar.

La vinificació del vi del cup dels Jerònims intentaràser fidel a l'elaboració que feien els frares, destacant el mínim ús possible de SO2, per mantenir l´essència del projecte.
Es cull a mà i en caixes els 4.000kg de raïm de cabernet sauvignon de la parcel·la Mas de les Catalunyes, en el punt de maduració òptim i deixant-lo descansar durant 48h a càmera frigorífica. 
Continuen desrapant i entrant la pasta directament al cup de pedra on farem maceració pre-fermentativa per extreure més color i aromes durant 2-3 dies. Quanja haurà arribat als 14-15C i inocularem els llevats. 

La fermentació durarà aproximadament una setmana. Posteriorment realitzen criança en botes de roure francès durant 12 mesos i serà un nou vi, diferenciat dels 2 vins negres que elaboren actualment: Eclectic i Raïms de la Immortalitat.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.