Has de saber!

Com es fa el gintònic perfecte?

Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla

Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

| 19/10/2015 a les 21:15h
Arxivat a: Per aprendre'n, Has de saber!, Gintònic
Imatge il·lustrativa
El gintònic com a tal va néixer durant l’expansió colonial europea de la segona meitat del segle XIX. De fet, el seu origen es vincula a les tropes britàniques destinades a l’Índia, obligades a administrar-se quinina per combatre la forta presència de la malària al subcontinent indi. L’any 1870, en una època d’extraordinari creixement per als xarops medicinals, J. Schweppe & Co va tenir l’ocurrència d’incloure quinina en la beguda de soda carbonatada, produint la primera aigua tònica, una solució alhora refrescant i un medicament contra el paludisme. Evidentment, va ser idea dels soldats afegir ginebra a la tònica, inicialment per mitigar el seu sabor amarg.
La combinació es va popularitzar com a beguda de celebració dels èxits militars britànics en territori de la joia de la corona. La creació va fer fortuna i ràpidament es va estendre per tot el planeta.
 
 
Com elaborar un bon gintònic?
Segons les indicacions del sommelier Xavi Nolla, aquestes són les passes per elaborar el millor gintònic:
 
1. La clau principal del gintònic és la baixa temperatura, que evitarà el desgel dels glaçons i en perpetuarà el gust original. Així, doncs, un element fonamental és el vas on se servirà. El més adequat és utilitzar una copa baló de gran capacitat i de peu llarg. En realitat, diversos fabricants comercialitzen copes d’aquestes característiques com a copes específiques per a gintònic.
 
2. Cal omplir la copa de gel fins a dalt, millor amb glaçons de gel massís i osmotitzat perquè no aporti aromes de cap tipus. La gran quantitat de gel, una vegada més, és per mantenir la temperatura el més baixa possible i evitar el desgel.
 
3. És el moment d’afegir-hi la ginebra, en una quantitat d’uns 5 o 6 cl, és a dir, aproximadament la capacitat d’un got de xopet. Aquesta és una mesura adequada perquè la ginebra no domini excessivament per damunt de la tònica, que es puguin degustar tots dos ingredients i que alhora no pugi al cap més del compte. El volum compensat d’alcohol de la beguda resultant quedaria en uns 9 graus.
 
4. Servir la tònica és el moment més delicat del procés. Cal destapar-la amb cura i servir-la lentament, tot plegat amb l’objectiu de mantenir el carbònic perquè arribi intacte a la boca i esclati allà. Fins i tot, pot ser recomanable fer servir una cullera coctelera per acompanyar la caiguda de la tònica dins la copa evitant que impacti contra el gel, tot i que alguns estudis més recents no recomanen la cullera perquè pot produir pèrdua de carbònic. Recomanem servir la tònica de manera lenta.
 
5. El toc final, personal i intransferible d’un bon gintònic el conformen els anomenats complements botànics. Es tracta d’ingredients com plantes, fruites o altres elements naturals amb què les ginebres o les tòniques estan macerats. Els botànics els potencien, enriqueixen o contrasten, segons les intencions de qui fa el gintònic. Un consell senzill per encertar amb els botànics és escollir algun dels elements que inclou la ginebra per tal de potenciar-lo. Se’n poden posar de frescos: la pell de fruites com la llima, la llimona, la taronja o el cogombre (cal tenir en compte que l’àcid cítric neutralitza el carbònic). O també de secs, en forma de baies de ginebró, pebre, cardamom o coriandre, entre moltes altres opcions. I sobretot, eviteu posar massa botànics a la copa, anem a prendre u gintònic, no una amanida!

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Imatge il·lustrativa
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

COMENTARIS

Gràcies, gran notícia
Anònim, 20/10/2015 a les 00:03
+18
-4
I la europea?
GIN TÒNIC DALINIÀ
Anònim, 20/10/2015 a les 01:24
+11
-4
ES SERVEIX AMB UN TROSSET DE CEBA DE FIGUERES EN CONTES DE LLIMONA
Quina novetat
Anònim, 21/10/2015 a les 11:38
+3
-6
Hi ha tantes coses errònies ( a més de fora de temps) que poder que us ho feu mirar
El gintònic perfecte
Anònim, 28/04/2016 a les 18:12
+9
-2
És una ampolla d'aigua mineral.
El gintonic
Anònim, 21/07/2016 a les 18:32
+3
-0
Diu: una quantitat d’uns 5 o 6 cl de ginebra, però no quina quantitat de tònica, 33cl? 25cl?
COLLONADA
Anònim, 07/08/2016 a les 20:44
+1
-4
Ara la moda gilipolles és el vermouth. No perdeu el temps amb el gintònic. A més està mal explicat i ple d'errors i vaguetats.
Us paguen per aquestes coses?
gingel
Anònim, 24/08/2016 a les 20:19
+1
-1
Per a mi, és millor una ginebra perfumada aromatitzada on the rocks. La tònica em sobra.
EL mateix nom ho diu
GIntonic, 18/09/2016 a les 13:50
+3
-0
GIn i tònica. Les verdures, per la sopa
[email protected]
Sepet, 18/02/2017 a les 16:32
+1
-0
Jo el prefereixo amb vas de tub. Un glaço, una bona llimona, omplir 1/3del vas amb la ginebra que mes t'agradi i posar despres la tonica. Amb la que et sobri pot fer el que vulguis.... anar bevent i reomplint o be deixar-la.
Aixi es com m'agrada i fa cap a mig segle que en prenc o sigui que les collonades actuals .......
Gintonic
Anònim, 31/10/2017 a les 18:01
+1
-0
El millor es com expliqueu
Gin Tonic
Tonucho, 18/05/2018 a les 14:27
+0
-0
La base principal es una bona ginebre, val la pena pagar una mica mes i la tonica em una XUEPS ja surt de pebrots.
Aixo si, copa gelade i el gin pot estar al congelador .

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Altura Máxima, el vi més alt del món, d'una vinya de 3111 metres d'altitud
Altura Máxima, el vi més alt del món, d'una vinya de 3111 metres d'altitud
Sergi Cortés
01/01/1970
Quina és la vinya més austral? Es pot fer vi a 3100 metres d'altitud? | Recorrem el planeta buscant vinyes extremes, que per la seva latitud, clima o terrer sembla una proesa fer vi
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
El curt impulsat per la Denominació d’Origen Catalunya "Bohèmia" ha guanyat el Premi del Jurat al Millor Curt en Llengua Estrangera al Long Beach International Film Festival de Nova York.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Les altes temperatures dels darrers dies han fet precipitar l’inici de la collita | Gramona ha obtingut el segell biodinàmic Biodyvin i el registre europeu EMAS de sostenibilitat i respecte pel medi ambient