Aula Cupatges

Aula de Tast Cupatges: Sumolls

Tastem 9 vins fets amb sumoll

Una varietat autòctona que s'utilitza per blancs, rosats, negres i escumosos

Aula de Tast Cupatges: tast de vins blancs 100% parellada

| 16/08/2015 a les 12:39h
Especial: Formació
Arxivat a: Reportatges, Aula Cupatges, sumoll

Amb introducció d'Àngel Garcia petit, enòleg i farmacèutic 
Sinònims*: Sumoi (Tarragona i Penedès), Ximoll, Ximoi (Tossa de Mar), Somoll, Samoll (Mora la Nova), Saumoll (Lleida i Tarragona), Vijiriego negro (Espanya).
El sumoll és una de les varietats negres més estesa per tot Catalunya abans de la fil·loxera. L’11 d’abril del 1787 en Manuel Barba i Roca presenta a l’Acadèmia de Ciències de Barcelona unes memòries sobre l’agricultura a Catalunya, en les que exposa una llista de 35 varietats de raïm, entre les quals el Sumoll.
El 1931 el Sumoll ocupa un corredor geogràfic que va de la Terra Alta fins l’Empordà, amb vinyes al Pla de Bages, la Segarra, i el Segrià.
A partir del 1970 algunes varietats tradicionals s’abandonen i substitueixen per varietats foranes (cabernet sauvignon, merlot, syrah, ...). Tant és així, que l’any 2010 només quedaven 44 ha de vinya de sumoll plantades (o sí més no, declarades) a tot Catalunya. La tasca feta per alguns cellers –sovint amb l’oposició d’alguna D.O.- ha fet veure el potencial d’un raïm fins fa poc menystingut, i que hores d’ara ja hi ha qui compara amb la prestigiosa Nebiolo (Piemonte – Itàlia) o fins i tot amb la pinot noir borgonyesa. Actualment n’hi ha unes 200 ha plantades, sobretot al municipi de Rodonyà i rodalia.

El sumoll s’acomoda bé a una gran diversitat de terrenys i climes, però on realment dóna el millor de sí és en llocs secs (aguanta molt bé la sequera i temperatures elevades) i de sòls pobres.
És una varietat que brota aviat (risc de glaçades de primavera) i madura tard (risc de tempestes de tardor), i malgrat que és resistent als fongs, és sensible als àcars. Tendeix a graus no gaire alts, té una elevada acidesa en àcid màlic, una important càrrega tànnica, i les produccions són irregulars tot i que tendeixen a ser altes.
Els raïms són grossos, els grans poden ser de tres tipus: grossos, petits (d’ull de perdiu), o allargats (de queixal de llop), i la pell és fina.

Els vins són secs i austers, acostumen a ser tànnics, tenen una bona acidesa, i envelleixen bé en bóta i en ampolla. A l’hora de beure’ls cal deixar-los temps perquè s’obrin. No és una varietat apta per a tots els públics, ni per a tots els elaboradors.

* “Diccionari dels Noms dels Ceps i Raïms”. Xavier Favà. Institut d’Estudis Catalans. Barcelona 2001.
“El Sumoi”. Jornada Tècnica. Cooperativa de Rodonyà. 5 de maig del 2011.
 

AULA DE TAST CUPATGES: LA VARIETAT SUMOLL
 
Vinyes de l'Albà 2014. Celler Vinyes de l'Albà, a la Conca del Gaià, Aiguamúrcia (Alt Camp). DO Catalunya.
Es tracta d'un vi 100% sumoll de vinya vella. Fermentació en tines d'inoxidable, sense pas per bóta, amb remuntats suaus. Es tracta d'un vi de color cirera de capa baixa. Dóna llaminadures en nas, de maduixa. Té força notes especiades, però també fruita de pinyol com l'albercoc i el préssec. En boca és lleuger, amb molta fruita vermella fresca, torna l'espècie del nas recordant maduixes amb pebre. Taní molt polit i bona persistència.
Aquest vi, de molt poca producció (menys de 1000 ampolles), és un dels sumolls més singulars de Catalunya.
Preu: 6-7 euros
[email protected]
 
Solergibert Sumoll 2014. Celler Solergibert, Artés (Bages). DO Pla de Bages.
Color cirera de capa baixa. Provinent de vinyes velles. EN nas predominen les fruites vermelles i negres. Destaca la grosella. També trobem espècies i un rerefons vegetal, d'herbes aromàtiques. En boca és fresc, molt especiat, rodó i ampli. Trobem notes de sotabosc mediterrani i també làctiques. Té un postgust llarg. Un sumoll molt delicat i diferent.
Preu: 8-9 euros (preu celler)
[email protected]

Soler Gibert Sumoll Rosat 2014. Celler Soler Gibert.
Versió en rosat del Sumoll negre de Soler Gibert descrit anteriorment. En nas té unes suaus notes de groselles i també de fenc (herba tallada i assecada que serveix com a aliment pels animals). Aromes de sotabosc mediterrani. En boca és fresc, afruitat, amb una acidesa important. És un vi divertit, llaminer, molt fresc.
[email protected]
 
Jané Ventura Sumoll 2012. Celler Jané Ventura. DO Penedès. Vinyes de 60-70 anys. Dels termes de la Bisbal del Penedès i Aiguamúrcia. Criança en roure francès d'un any durant 8 mesos.
Color vermell cirera de capa mitjana. Té un nas molt expressiu. Notes madures de fruita vermella on predominen els gerds i amb notes de flors liles. Aromes clarament especiades típiques de la varietat i molts records de bosc mediterrani.
En boca és molt elegant, ampli i rodó. L'acidesa és viva i està ben equilibrada i els tanins ben polits. Postgust on torna la fruita vermella (gerds i groselles). Un vi potent però fresc, amb complexitat. La seva criança en bóta no fa palesa la fusta ni en nas ni en boca. Aquest vi és la constatació de que la varietat, amb vinya vella i ben treballada, pot produïr vins molt elegants.
Preu: 22 euros
[email protected]
 
Sauvella Sumoll 2012. Celler Sauvella, Orcau (Pallars Jussà).
El celler Sauvella és un celler petit, propietat d'una família holandesa establerta al sud dels Pirineus, al Pallars. Elaboren uns 5000 litres de vi a l'any i han contribuït a recuperar la vinya a la comarca (sumoll, brocada).
Color granat i pàl·lid. Es tracta d'un vi ecològic, sense filtrar, per això el color és una mica tèrbol. En nas inicialment ens dóna notes d'ametlla crua combinades amb aromes de llevat de vinya. La fruita va apareixent al oxigenar-se i també les espècies. Notes de fruita vermella madura. En boca és fresc, central, amb un taní encara molt present. Bona acidesa i persistència.Un vi interessant, el més rústic de tots els tastats.
Preu: 13 euros
[email protected]
 
Can Ràfols Sumoll 2011. Celler Can Ràfols dels Caus, Avinyonet del Penedès. DO Penedès.
De vinyes velles, de més de 50 anys. Color magrana, de capa baixa. Nas amb notes de fruites vermelles tipus groselles i magranes. El nas és especiat i van sortint més fruites vermelles infusionades, com si es tractés d'un té. 
En boca és ampli, amb certa estructura i una acidesa viva i ben integrada. Taní present però molt ben polit. Retrogust amb molta fruita vermella que li aporta un final molt llaminer. El podríem definir com el vi amb més tipicitat, i amb una llarga vida per davant.
Preu: 18 euros
[email protected]
 
Mestre Vilavell 2011. Celler Puiggròs, Òdena (Anoia). DO Catalunya.
Vinyes de més de 90 anys. Un vi amb 12 mesos de criança en roure. De color roig robí, en nas trobem notes de fruites vermelles i espècies més dolces. En aquest cas deixem el pebre i anem cap a la canyella i la clau d'olor. En oxigenar-se a la copa, en nas apareixen balsàmics que recorden regalèssies. Bona estructura en boca, bona acidesa que li dóna frescor. És ampli. Tornem a tenir els records de la canyella amb fruita vermella. Apareixen també notes balsàmiques. Un vi que sedueix i que cal tastar.
Preu: 22 euros
[email protected]
 
Gaintus sumoll 2009. Celler Heretat Mont Rubí, Font-Rubí (Alt Penedès). DO Penedès.
14 mesos de criança en roure francès, i 24 mesos en ampolla. Un vi de color granat pàl·lid, capa mitjana alta. Té un nas, inicialment, amb notes torrades, que posteriorment deixen pas als balsàmics. Moltes notes de fruita vermella madura. En boca és ample, estructurat i avellutat, amb bona acidesa i amb un taní lleugeramnet secant. Final amb predomini de cireres i pebres blancs. Un vi amb una trajectòria llarga, amb molta personalitat i sense cap mena de dubte, un dels millors.
Preu: 40 euros
[email protected]
 
Escumoi 10 Sentits, Col·lectiu d'enòlegs anònims 10 Sentits.
Escumós + sumoi, Escumoi. Escumós fet amb sumoll blanc. El 2010 es va fer un tiratge d'unes 3000 ampolles. Sense dosificació de sucres en el licor d’expedició (per tant és un Brut Nature). Aromes d'herba acabada de tallar i fruita blanca madura. En boca és lleuger i fresc. Una raresa que heu de tastar!
[email protected]

A l'Aula Cupatges vam tenir l'oportunitat de tastar 9 vins fets amb aquesta varietat. Si bé fa poc temps que s'estàn comercialitzant vins de sumoll, el nivell és ja prou alt com per començar a donar-li la importància que la varietat es mereix.


 

També us pot interessar

Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.