Percepció de mineralitat en un vi

| 14/04/2015 a les 18:56h
Arxivat a: Per aprendre'n
Excell Ibèrica i Outlook Wine publiquen els resultats del primer estudi científic a escala internacional sobre la percepció de “Mineralitat” en els vins
L’objectiu de la investigació és la identificació dels components químics presents en el vi i responsables de la interpretació de la mineralitat pels tastadors.
 
Els resultats preliminars de l’estudi científic “Mineralitat en vins” apunten que la relació entre la composició química dels vins i la seva percepció “mineral” al tast no té un vincle directe associat als minerals que composen el terra de la vinya, existint altres components químics volàtils amb major impacte sensorial en el sentit mencionat i que provenen de diferent origen.
 
Aquesta i altres afirmacions són les conclusions de la investigació sobre Mineralitat en vins duta a terme durant dos anys per Antonio Palacios García, Director de Laboratoris Excell-Ibèrica a Logroño, i David Molina, Director d’Outlook Wine a Barcelona.
 
El principal objectiu de l’estudi és la caracterització química i sensorial dels vins seleccionats i catalogats sensorialment com a minerals. El coneixement d’aquests components associats amb l’aroma i/o gust mineral, tant en vins blancs com en negres, aporta un major coneixement i precisió en relació al poderós terme “mineralitat” a la percepció sensorial.
 
Per dur a terme aquest estudi es va seleccionar un conjunt de 17 vins, entre els quals hi havia blancs i negres de diverses anyades i regions vitivinícoles del món, triats per la seva fama mediàtica de vins minerals. El conjunt seleccionat fou estudiat metòdicament i sotmès a un exhaustiu anàlisi sensorial mitjançant dos panells de tast qualificats, un format per enòlegs i l’altre per professionals del sector no productors de vi. Es varen realitzar analítiques d’ampli espectre d’aquests vins per identificar els components relacionats organolèpticament al terme mineralitat. Per últim, es va realitzar un anàlisi estadístic del conjunt de dades referents a la composició química estudiada i es van trobar components que destacaren per la seva relació directa amb la mineralitat.

Descarrega’t l’estudi complet aqui (disponible en castellà i anglès)

També us pot interessar

Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
La DO Empordà ha tancat un any rècord amb gairebé 6 milions d’ampolles venudes i Arrels del Vi, la fira de referència de la DO Empordà, ho celebrà amb 28 cellers a St. Martí d’Empúries i 24 cellers a Barcelona.
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
Joan Nebot ens recomana A Part 2017 | Garnatxa blanca de la Terra Alta amb una deliciosa aportació de la fusta d’acàcia
Imatge il·lustrativa
Jordi Alcover
«Aquesta part escrita conté i reivindica cada any l'opinió lliure, evidentment una i no totes, però una de ben fonamentada en la prospecció anual de la realitat del vi català»