Neix l'associació Ceps al Cap de Creus

| 14/04/2015 a les 12:27h
Arxivat a: Cellers
Mas Estela, Mas Perafita de Martín Faixó i Mas Marés d'Espelt, amb vinyes ecològiques dins el Cap de Creus, creen l'associació Ceps
Els tres cellers que fan vi a partir de les vinyes ecològiques que hi ha dins del Parc Natural de Cap de Creus -Mas Estela, Mas Perafita de Martín Faixó y Mas Marés d'Espelt-,  han decidit unir-se en una associació sense ànim de lucre.

 
L’associació s’ha creat a partir de l’impuls del Parc Natural del Cap de Creus, que considera la viticultura ecològica un valor important per a la sostenibilitat d’aquest paratge. Així mateix, valora la vinya com a generadora de biodiversitat i és conscient de la importància que té per a la prevenció d’incendis, el gran flagell de la zona.
 
Els objectius de l’associació
Els objectius de l’associació són, d’una banda, conèixer i donar a conèixer en profunditat el paisatge i la biodiversitat de la terra que l’acull i en la qual neixen els seus vins. L’associació també pretén donar a conèixer els vins que es fan al Cap de Creus, així com les característiques que el fan especial. Finalment, també vol potenciar l’enoturisme sostenible i basat en el paisatge.
 
El paisatge i la biodiversitat
Les vinyes formen part del Cap de Creus des de fa segles. En donen fe les terrasses que dibuixen el paisatge. La vinya millora l’ecosistema i, plantada en mosaic, en combinació amb altres tipus de cultiu (suros, pastures, estepa, oliveres) s’observa que, a més, millora de forma important la biodiversitat. Però perquè els ecosistemes del Cap de Creus puguin millorar, és necessari aturar el principal problema de la zona: els incendis, i la vinya n’és un mètode de prevenció immillorable.
 
Les vinyes i els vins
La geologia del Cap de Creus és especial, s’ha estudiat àmpliament i és present als quadres de Dalí i tants altres artistes als quals ha inspirat.
Els vins s’elaboren a partir de vinyes de muntanya, on els sòls són la clau per a la qualitat del vi. Són sòls poc profunds d’origen granític o pissarrós, amb pendents importants, que en molts casos van obligar els nostres avantpassats i a nosaltres mateixos, a l’actualitat, a fer terrasses per poder cultivar-hi.
Són vins de muntanya i de mar a la vegada. El Mediterrani dóna força i caràcter a aquestes vinyes, acostumades tant a la tramuntana com al vent de mar. Aquesta influència del vent i del salnitre aporta un caràcter més fresc i complex als vins i obliga els ceps a ser tossuts i resistents, com els viticultors que els cultiven. La garnatxa i altres varietats mediterrànies s’adapten perfectament a aquestes condicions.
 
Algunes activitats de l’associació
Ceps de Cap de Creus fa els seus primers passos amb una sèrie de jornades tècniques amb les quals es pretén aglutinar tot el coneixement que tenen els experts que millor coneixen els eixos de l’associació: el paisatge, la història de la viticultura i l’enologia en aquest entorn, i la geologia del Cap de Creus, així com els efectes de la biodinàmica en la viticultura del parc. Aquestes ponències estan obertes al públic i es faran els pròxims 28 d’abril, 11 i 25 de maig i 8 de juny, i s’organitzen conjuntament entre Ceps de Cap de Creus i el Parc Natural del Cap de Creus.
 
També s’ha creat una ruta enoturística que inclou la visita a les tres finques, recorrent el Cap de Creus per espais poc coneguts i amb explicacions, tant dels productors com d’experts en el Cap de Creus, i tast de vins i degustació de productes locals.
 
Podeu trobar més informació a www.cepsdecapdecreus.org
 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

 
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros va radiografiar els escumosos espanyols, a principis del 2021, per publicar-ne les conclusions a la revista britànica Decanter
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes Lozano
L'arribada de dies més frescos conviden a donar una nova oportunitat a aquests vins i d'altres amb ànima de rosat malgrat no ser-ho i que trenquen esquemes
Família Torres, l'únic celler català de la llista, escala 16 posicions i se situa en el número 26 del rànquing enoturístic ‘World’s Best Vineyards 2021'
Imatge il·lustrativa
Article d'opinió de La Guia de Vins de Catalunya sobre l'envelliment dels vins