Neix l'associació Ceps al Cap de Creus

| 14/04/2015 a les 12:27h
Arxivat a: Cellers
Mas Estela, Mas Perafita de Martín Faixó i Mas Marés d'Espelt, amb vinyes ecològiques dins el Cap de Creus, creen l'associació Ceps
Els tres cellers que fan vi a partir de les vinyes ecològiques que hi ha dins del Parc Natural de Cap de Creus -Mas Estela, Mas Perafita de Martín Faixó y Mas Marés d'Espelt-,  han decidit unir-se en una associació sense ànim de lucre.

 
L’associació s’ha creat a partir de l’impuls del Parc Natural del Cap de Creus, que considera la viticultura ecològica un valor important per a la sostenibilitat d’aquest paratge. Així mateix, valora la vinya com a generadora de biodiversitat i és conscient de la importància que té per a la prevenció d’incendis, el gran flagell de la zona.
 
Els objectius de l’associació
Els objectius de l’associació són, d’una banda, conèixer i donar a conèixer en profunditat el paisatge i la biodiversitat de la terra que l’acull i en la qual neixen els seus vins. L’associació també pretén donar a conèixer els vins que es fan al Cap de Creus, així com les característiques que el fan especial. Finalment, també vol potenciar l’enoturisme sostenible i basat en el paisatge.
 
El paisatge i la biodiversitat
Les vinyes formen part del Cap de Creus des de fa segles. En donen fe les terrasses que dibuixen el paisatge. La vinya millora l’ecosistema i, plantada en mosaic, en combinació amb altres tipus de cultiu (suros, pastures, estepa, oliveres) s’observa que, a més, millora de forma important la biodiversitat. Però perquè els ecosistemes del Cap de Creus puguin millorar, és necessari aturar el principal problema de la zona: els incendis, i la vinya n’és un mètode de prevenció immillorable.
 
Les vinyes i els vins
La geologia del Cap de Creus és especial, s’ha estudiat àmpliament i és present als quadres de Dalí i tants altres artistes als quals ha inspirat.
Els vins s’elaboren a partir de vinyes de muntanya, on els sòls són la clau per a la qualitat del vi. Són sòls poc profunds d’origen granític o pissarrós, amb pendents importants, que en molts casos van obligar els nostres avantpassats i a nosaltres mateixos, a l’actualitat, a fer terrasses per poder cultivar-hi.
Són vins de muntanya i de mar a la vegada. El Mediterrani dóna força i caràcter a aquestes vinyes, acostumades tant a la tramuntana com al vent de mar. Aquesta influència del vent i del salnitre aporta un caràcter més fresc i complex als vins i obliga els ceps a ser tossuts i resistents, com els viticultors que els cultiven. La garnatxa i altres varietats mediterrànies s’adapten perfectament a aquestes condicions.
 
Algunes activitats de l’associació
Ceps de Cap de Creus fa els seus primers passos amb una sèrie de jornades tècniques amb les quals es pretén aglutinar tot el coneixement que tenen els experts que millor coneixen els eixos de l’associació: el paisatge, la història de la viticultura i l’enologia en aquest entorn, i la geologia del Cap de Creus, així com els efectes de la biodinàmica en la viticultura del parc. Aquestes ponències estan obertes al públic i es faran els pròxims 28 d’abril, 11 i 25 de maig i 8 de juny, i s’organitzen conjuntament entre Ceps de Cap de Creus i el Parc Natural del Cap de Creus.
 
També s’ha creat una ruta enoturística que inclou la visita a les tres finques, recorrent el Cap de Creus per espais poc coneguts i amb explicacions, tant dels productors com d’experts en el Cap de Creus, i tast de vins i degustació de productes locals.
 
Podeu trobar més informació a www.cepsdecapdecreus.org
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo
Imatge il·lustrativa
L'anyada 2008 del Llegat de Llopart, que ja és al mercat, es pot tastar en exclusiva en una experiència amb una visita privada que el celler ha dissenyat
Imatge il·lustrativa
Pexels
Un macroestudi científic es basa en 22 indicadors de salut, prenent dades de 1.340 milions de persones entre 1990 a 2020
Vinyes de la DO Tarragona a l'Alt Camp
Vinyes de la DO Tarragona a l'Alt Camp | ACN
Wine Bar del celler Artium
Wine Bar del celler Artium
A partir d’aquest cap de setmana el joc digital interactiu estarà disponible a través d’un enllaç QR a un total de sis establiments de la comarca