Entrevista a Joaquim Gay de Montellà: "els marges i els preus comencen a millorar"

| 21/01/2015 a les 10:00h
Arxivat a: Entrevistes
Conversem amb Joaquim Gay de Montellà, President de Foment i propietari de les Bodegues Torre del Veguer, al Garraf.
Com està la salut de les nostres empreses en general?
Estem clarament en un moment de recuperació en general. La tendència és molt positiva després d'un llarg període de dificultats. El 2007 va iniciar una duríssima etapa de crisi que el 2013 s'acaba. No vol dir això que encara no hi hagi dificultats, sinó que les dades macroeconòmiques són positives i conviden a un cert optimisme.
 
Quin és doncs el futur immediat en l'àmbit empresarial català?
No és una pregunta fàcil de contestar però m'agradaria resumir-la en dos conceptes: Exportació i innovació. Les nostres empreses són molt competitives en aquests dos àmbits, i crec que seran factors estratègics clau per aquest 2015 i pels propers 2016 i 2017.
 
I pel que fa a les empreses del sector del vi?
Les empreses del nostre sector han tingut una època molt difícil que va des del 2007 fins al 2012. La crisi va tocar de ple també en el sector del vi, i es va agreujar molt per culpa de la manca de consum i per la pèrdua de marges. Això va tocar molt al sector de la restauració, i aquest és un sector clau per nosaltres. Si aquest sector no funciona, el vinícola tampoc. Cap al 2007 es va començar a notar una pèrdua d'interès per part del consumidor pels vins i caves de games mitges i altes. Des d'aquell moment la restauració va haver de reestructurar-se i adaptar-se al consum del moment.
 
I com està el consum ara?
No podem dir que s'hagi recuperat del tot, ni de bon tros, però els marges comercials i els preus comencen a millorar, per tant el consum també.
 
Parlem una mica de Cava i DO Penedès. Algunes empreses estan marxant de la DO Cava per acollir-se a la DO Penedès amb els seus escumosos ara anomenats Clàssics Penedès. ¿Què en penses?
Crec que tot el que s'ha fet i es continúa fent al voltant del Cava és bo i sempre serà bo independentment d'adoptar ara els escumosos amb DO Penedès, o Clàssics Penedès. El cava té un gran reconeixement a tots els nivells, i aquest es mantindrà independentment que algunes empreses optin per acollir-se a la DO Penedès.
 
Per acabar, com veus el moment polític que estem passant a Catalunya?
Estem en un moment complicat políticament però som una societat madura i intel·ligent. El que jo conec i del que jo puc opinar, que són les empreses i el teixit empresarial, no ha sofert canvis importants. Les empreses acaben de fer una bona campanya de nadal. Barcelona, Catalunya i en general les nostres marques continuen tenint una bona acceptació i no hi veig diferències a curt termini.
 

També us pot interessar

Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

Els marges de la restauració
Anònim, 26/01/2015 a les 19:28
+0
-0
Bona tarda Sr. Gay,
Molt correcte la seva entrevista, pro permeti un parell de comentaris o mes:
1º Fomentar mes, a base de presentacions, tasts dirigits, mes implicació dels sumillers de casa, de las institucions, etc.., el consum dels nostres vins, DE TOTA CATALUNYA, sense excepcions i per TOTS ELS CATALANS, I TOTS gaudirem dels nostres vins, i el consum pujarà força.
2º La restauració i la hoteleria, que es posin las piles i baixin els marges tan besties que volen tenir, ampolles de cost de 4€ a 12€ i 14€ preu carta, i el consum del vi i el cava es dispararà de cop.
3º Els preus també millorant, a on?I el consum i els marges també?
4º El Cava, en mans dels grans es vendrà be a fora de Catalunya, que no Espanya, El petit productor ha de marxar fora de la D.O. i fer-se un lloc a on es prioritzi la qualitat ben feta, sobre la quantitat a repartir entre 4.
Un plaer,
ENRIC COMERMA
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Ramon Francàs
01/01/1970
Freixenet, Codorníu, Juvé i Camps, Gramona i Recaredo són els qui més insercions aconsegueixen als mitjans | Miguel Torres (pare i fill), José Luis Bonet i Mar Raventós són els “principals portaveus” de la comunicació del vi de Catalunya
01/01/1970
Els resultats presentats en aquesta quarta enquesta han mostrat l'evolució respecte l’any passat quant a nombre de viticultors i cellers que s’han adherit al programa
Museu del Suro de Palafrugell | Pitu Garcia Batlle. Arxiu d'Imatges del MSP
Alicia Andreu
01/01/1970
Sis museus del vi imprescindibles de Catalunya on podràs aprendre sobre eines, cups, premses, suro i sobre la història del vi de casa nostra