Surt al mercat el nou llibre ‘La Garnatxa de l’Empordà i altres vins dolços empordanesos’

L'obra és de 5 reconeguts experts: Lluís Tolosa, Joan C. Martín, Eduard Puig Vayreda, Simó Serra i Rafel Sabadí, i prologat pel sommelier Josep Roca.

| 01/12/2014 a les 11:53h
Arxivat a: Llibres


Cinc reconeguts experts del món del vi acaben de publicar el llibre ‘La Garnatxa i altres vins dolços empordanesos’, que recull la història, les tècniques d’elaboració autòctones, les varietats, les tipologies i una detallada relació d’aquests vins “únics i singulars’ que són elaborats avui en dia pels cellers empordanesos. Els autors del llibre són l’escriptor i sociòleg Lluis Tolosa; l’escriptor i enòleg, Joan C. Martín; el també escriptor i enòleg Eduard Puig Vayreda; l’enòleg i ampelòleg Simó Serra i el sommelier Rafel Sabadí. La publicació, prologada pel sommelier Josep Roca,  pretén posar de manifest la singularitat d’aquests vins i posar-los en valor.
 

La publicació recull la història, les tècniques d’elaboració autòctones, les varietats  i una detallada relació d’uns vins ‘únics i singulars’ que avui en dia elaboren els cellers empordanesos

 
Al text de presentació del llibre, Lluís Tolosa explica que aquests vins són ara mateix minoritaris i ho posa de manifest recordant que només representen el 4% de la producció de la DO Empordà. Per tant, assegura, potser no caldria dedicar gaire atenció, esforços o inversió. ‘A la Catalunya Nord no pensen així, per això venen 8 milions d’ampolles cada any. La DO Empordà no arriba a les 80.000 ampolles”, escriu. 
 
Tolosa afegeix que la singularitat dels vins dolços de l’Empordà són un ‘valor diferencial’ que els permetria destacar en un mercat global on la qualitat ja no és un element diferenciador. Corroborant aquesta idea, el sommelier Josep Roca explica en el seu pròleg: “Quan intento mostrar l’Empordà al món, ho faig des de la Garnatxa dolça. És allò amb el que trec més pit. Se segur que no és el millor vi del món. Però estic segur que és un vi únic al món (...) No podem renunciar a tot això. És veritat que la batalla de guanyar-se la vida serà amb uns altres vins. Però estic convençut que això fa país. Fa sentit. Dóna vida. I fa treure pìt”, remarca el sommelier del Celler de Can Roca. En aquest sentit, Lluís Tolosa conclou que són vins amb un gran valor afegit que seguiran essent vins minoritaris però que tenen un gran potencial de creixement en volum de vendes i, sobretot, en valor. “Aquest és l’objectiu d’aquest llibre: posar-los en valor’, destaca.
 
El llibre, de 127 pàgines i editat en català, està estructurat i redactat de manera molt pedagògica amb l’objectiu d’arribar a tots els públics. A banda de la història, les tècniques d’elaboració autòctones o les varietats, la publicació inclou una fitxa d’una vintena de cellers empordanesos amb informació pràctica sobre el propi celler i una acurada descripció dels vins dolços que elabora. 
 
El llibre, presentat al Celler d'Espolla el passat divendres, ja està a la venda a un preu de 19 euros.
 
Lluís Tolosa (Barcelona, 1968)
Sociòleg, escriptor i editor. Especialitzat en la divulgació de la cultura del vi, ha publicat un centenar d’articles i una dotzena de llibres sobre vins i enoturisme, premiats a Paris, Frankfurt i Pequin. Conferenciant i col•laborador habitual de la revista Wine in China, ha rebut la Medalla d’Or a la comunicació vinícola del Foro Europa. Darrerament ha publicat 100 vins catalans que has de conèixer, la Guia d’Enoturisme de l’Empordà, la Guia d’Enoturisme del Pla de Bages i la Guia d’Enoturisme de la DO Alella. És l’impulsor i coordinador d’aquesta obra col·lectiva.
 
Joan C. Martín (València 1953)
Escriptor i enòleg. Autor de diversos llibres de vins, entre ells Els vins de l’Arc Mediterrani, d’Alacant a Montpeller. Amb tres dècades d’experiència en programes de vins i gastronomia a ràdio i televisió, ha publicat més de 2.000 articles sobre vins, entre ells un centenar d’articles a El País. Premi Juan Mari Arzak de gastronomia i premi a la divulgació de la cultura del vi de l’Acadèmia Valenciana de Gastronomia. Compagina l’escriptura amb la direcció d’empreses vitivinícoles. Col·labora amb el capítol sobre la tradició dels vins dolços a l’Arc Mediterrani.
 
Eduard Puig Vayreda (Figueres, 1942)
Enginyer agrícola, llicenciat en enologia i personatge històric a l’Empordà i a Catalunya. Director de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) de la Generalitat de Catalunya (1984-1990), president de l’Institut d’Estudis Empordanesos (1991-2007) i professor d'enologia a la Universitat de Girona (UdG). És assessor d'empreses vitivinícoles i ha publicat diverses obres sobre la cultura del vi. Actualment és codirector de la Càtedra de Viticultura i Enologia Narcís Fages de Romà de la Universitat de Girona (UdG). Col•labora amb el capítol sobre les referències històriques de la Garnatxa de l’Empordà.
 
Simó Serra (Figueres, 1942)
Enòleg i ampelòleg, diplomat per la Universitat de Bordeus. Amb cinquanta anys d’experiència en el sector vitivinícola. Enòleg de la Cooperativa Agrícola de Mollet de Peralada des del 1964 i director tècnic de Castell Peralada des del 1979. És un dels enòlegs històrics i la persona amb més coneixement i experiència sobre la Garnatxa de l’Empordà. Premiat pel seu estudi Assajos del cultiu de la garnatxa a l’Empordà i coautor del llibre Caracterització analítica dels vins de la DO Empordà. Actual president de la comissió tècnica del Consell Regulador de la DO Empordà. Col·labora amb el capítol sobre les tècniques d’elaboració.
 
Rafel Sabadí (Girona, 1977)
Diplomat en Turisme per la Universitat de Girona (UdG) i sommelier per l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB). Copropietari i sommelier del restaurant El Roser 2 de l’Escala (Girona). Membre de l’Associació Catalana de Sommeliers i tastador oficial del Concurs Mundial de Brussel·les. Campió al Tast per Parelles de Vila Viniteca 2008, premi al millor Sommelier de Girona al Tecnotast 2010 i Jove Confrare de Mèrit del Cava 2013. Director del concurs Arrels del Vi i col·laborador en diferents mitjans de comunicació, seminaris i congressos. Col·labora com a director de tast i amb el capítol de cellers i vins dolços.

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
El celler ofereix la possibilitat que tothom que hagi passat l’aniversari en confinament pugui gaudir com a convidat d’una de les seves experiències | L'oferta serà vàlida durant tot aquest any 2020 | Llopart amplia les propostes enoturístiques posant l’accent en les visites a l’aire lliure
Imatge il·lustrativa
Laura Conde | 1 comentari
Repassem les tendències d'una cuina, la vegetariana, que probablement visqui el seu millor moment.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Entrevista amb Joan Josep Raventós, portaveu de Vi i Cava de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)