Morenillo i carinyena blanca, les varietats fantasma

| 07/08/2014 a les 10:56h
Arxivat a: Opinió
per Ramón Roset
 En els darrers anys he dedicat una especial atenció a dues zones vinícoles de Catalunya que m’estimo molt, l’Empordà i la Terra Alta.
En totes dues zones m’he trobat amb una coincidència en un d’aquells temes que per més voltes que hi donis no acabes d’entendre el perquè no està resolt i et dones compte de l’absurditat en que a vegades som capaços d’arribar en la nostra societat.
Es tracta del reconeixement oficial de dues varietats de raïm. A l’Empordà la varietat en qüestió és la carinyena blanca i a la Terra Alta el morenillo. 
Tot i l’evidencia de la seva existència i singularitat, ambdues varietats no estan reconegudes ni pels respectius consells reguladors, ni per l’INCAVI.
 
Si hom parla amb les persones d’aquest estaments administratius, no són capaços de donar-te cap motiu amb prou força per explicar aquesta singularitat administrativa, reconeixent que les varietats existeixen però excusant-se amb els suposats procediments administratius per no tenir encara resolta aquesta situació.
 
El morenillo és una varietat que a la Terra Alta n’hi ha actualment una mica menys de deu hectàrees plantades. N’elaboren cellers com Bàrbara Forés, cellers Piñol, Vins del Tros, Bernavi, La Fou, La Bollidora o Daniel Estupiñà ja sigui en vins monovarietals, formant part de cupatges o ens vins experimentals. Si aquesta evidència encara no és prou contundent, en el Diccionari dels Noms dels Ceps i Raïms d’en Xavier Favà publicat per l’Institut d’Estudis Catalans l’any 2001, en l’entrada referent al Morenillo, parla de que és una varietat prou arrelada a les terres de l’Ebre, documentada a l’any 1791.
 
La carinyena blanca a l’Empordà és una varietat de les més antigues. Només cal visitar les vinyes d’aquesta varietat i veure físicament els ceps per donar-se compte que és una varietat que en molts cassos data de principis del segle XX. Els pagesos han hagut de recórrer al llarg del temps a diverses estratègies per poder-la inscriure en els registres. En molts cassos inscrivint-la com una altra varietat. Sovint aquests ceps es troben barrejats, dins d’una mateixa parcel.la amb altres varietats, donant la sensació de que en el seu moment els volguessin amagar. En l’actualitat existeixen diversos vins elaborats amb aquesta varietat, ja siguin monovarietals com formant part de cupatges. Tot i que oficialment aquesta varietat no pot aparèixer en l’etiqueta del vins que estan emparats per la Denominació d’Origen, alguns cellers obvien aquesta prerrogativa i posen explícitament el nom de la varietat en les seves etiquetes.
 
L’elaboren cellers com la Cooperativa d’Espolla, La Vinyeta, Mas Pòlit, Vinyes d’Olivardots, Martí Fabra, Mas Llunes o Còsmic Celler.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
El projecte, amb una primera onada de 1000 entrevistes a consumidors, ha estat possible gràcies al patrocini de 6 denominacions d’origen catalanes | El Baròmetre aporta indicadors estadístics per conèixer què pensa el consumidor i poder actuar estratègicament amb accions encertades
Imatge il·lustrativa
25 cellers participaran en el showroom juntament amb La Cuina de l'Empordanet i La Cuina del Vent
Imatge il·lustrativa
La visita al celler forma part de la gira que la colla castellera està realitzant per la costa oest d’Estats Units dins dels actes de la ‘San Francisco Catalan Week’