La varietat carinyena: coses que has de saber i 3 vins imprescindibles

Els vins de carinyena tendeixen a tenir força grau, molt color, cos i una bona acidesa quan està plantada on cal.

El vi del Priorat que surt a una sèrie de Netflix

| 02/02/2022 a les 22:07h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Vins, carinyena

Sinònims*: carinyana (Tossa de Mar, Cotlliure, Maó), caranyena (nom amb què apareix a les cròniques de Pere el Cerimoniós, i que actualment podem trobar a Riudoms, Reus, Terra Alta, Priorat), caranyana (Alt Empordà, Baix Empordà, Llagostera), crinyana (Catalunya Nord), agranyena o granyena (Catalunya). 
 
1. En algunes zones de Catalunya es considera “samsó” sinònim de “carinyena”, i de fet aquesta és la paraula que l’administració catalana aconsella fer servir a les etiquetes dels vins, atès que el mot “cariñena” és d’ús exclusiu de la “Denominación de Origen Cariñena” (Aragó).

2. Així i tot, hi ha qui considera que el nom “samsó” –o “cinsó- correspon a la varietat francesa “cinsault”. Aquesta és també l’opinió d’en Xavier Favà, segons es pot consultar al seu llibre referenciat més avall.

3. La carinyena, tot i que és habitualment negra, es pot trobar també roja o blanca en alguns indrets de Catalunya, especialment a l’Alt Empordà. 

4. Varietat bastant productiva, de raïms grossos, grans mitjans i arrodonits, pell gruixuda i maduració tardana.

5. És una varietat sensible al míldiu, a la cendrosa i a la podridura.

6. Els vins de carinyena tendeixen a tenir força grau, molt color, cos i una bona acidesa quan està plantada on cal. 
 
7. Actualment, la carinyena és present a tot Catalunya, especialment a l’Empordà i al Priorat, part del País Valencià i a la Catalunya Nord.

8. Curiosament, a la DO Cariñena, que en monopolitza el nom, pràcticament només hi ha garnatxa, i descobrir una vinya de “carinyena” es fa realment difícil.


*”Diccionari dels Noms dels Ceps i Raïms”. Xavier Favà. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans, 2001

Finca La Garriga


Celler Perelada, DO Empordà 
A Finca La Garriga hi trobem els ceps més antics de Castell de Perelada. El Finca La Garriga és un monovarietal de samsó procedent de plantes de més de 50 anys d’antiguitat. L’aroma recorda els fruits vermells i negres, amb un toc de notes de criança -fumats i balsàmics-. En boca és molt fresc, amb tanins presents però molt rodons. Una gran opció si valorem la qualitat i el seu preu.
​Preu aproximat: 15,50 €
 

Parató Samsó Ecològic


Celler Parató, DO Penedès 
Un original i atípic samsó 100% de la zona del Penedès -es poden comptar amb una mà-. Un vi amb personalitat, fresc, potent i complex. Trobareu notes de maduixes, gerds i tocs especiats i mentolats. Records de regalèssia. Ja fa molts anys que el celler Parató -El Pla del Penedès- elabora aquest 100% samsó i anyada rere anyada confirma que està entre els millors vins negres del Penedès.
Preu aproximat: 18,50 €
 

Heretge de Scala Dei


Cellers Scala Dei, DOQ Priorat 
Com diu el seu enòleg, Ricard Rofes, l'Heretge "és un tribut a la viticultura ancestral". Elaborat amb 100% raïm carinyena, prové de vinyes de més de 80 anys. Es tracta d'un vi potent, intens, profund. Destaca la compota de gerds, les mores, els nabius i el toc especiat. Notes minerals de la pissarra de les terrasses del Priorat -mina de llapis, pedra calenta...-. Una de les millors carinyenes que hem tastat. No és un vi per a totes les butxaques, però si teniu l'oportunitat de tastar-lo, feu-ho.
Preu aproximat: 50 €

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Us proposem tres bons vins (i molt econòmics) per acompanyar barbacoes i trobades amb amics amb l'arribada del bon temps
Imatge il·lustrativa
Torna el COTA, el primer festival de vins d’altura a la Masia la Torreta de Mediona el pròxim dissabte 28 de maig de 12 h a 20 h.
L'estand de Catalunya en una edició anterior de Prowein
L'estand de Catalunya en una edició anterior de Prowein | Prodeca
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant Prodeca, organitza la participació d'un centenar d'empreses i 4 associacions al certamen que tindrà lloc del 15 al 17 de maig a Düsseldorf