Viticultura heròica

| 08/07/2013 a les 09:52h
Arxivat a: Opinió
 
Durant la primera setmana de juliol s'han realitzat a la Vall d'Aosta els tastos del 21è Concurs Internacional de Vins de Muntanya, organitzat pel CERVIM, el Centre de Recerca, Estudi i Valorització de la Viticultura de Muntanya.  L'edició d'enguany ha tastat  la xifra rècord de 660 vins, i l'esdeveniment segueix ampliant el ventall de regions productores que hi participen. Es tracta d'un concurs insòlit, com els vins que hi participen, elaborats en condicions heròiques: vinyes d'alçada, amb pendents de més d'un 30%, conreades en terrasses i sovint en petites parcel·les de gran dificultat tècnica. Com les vinyes de Donnas (veure imatge), que donen la benvinguda al visitant a l'entrada de la Vall d'Aosta, conreades amb pèrgoles en un pendent vertiginós. El President del CERVIM, Roberto Gaudio (al centre de la imatge), no es cansa d'explicar les particularitats i l'enorme esforç que implica aquesta viticultura heròica, enfatitzant que el valor final d'un vi ha de passar necessàriament per tenir en compte totes aquestes dificultats o reptes lligats a territoris peculiars.

És una bona notícia que aquest any la DOQ Priorat hagi estat admesa al CERVIM. Les activitats d'aquest organisme, vinculades a la recerca i la lluita pel reconeixement oficial de la viticultura heròica, tenen molt a veure amb l'estreta relació que l'elaboració de vi al Priorat té amb el seu patrimoni paisatgístic i humà. És el vi explicat des del paisatge i la seva gent, amb epicentre a la vinya i una clara identitat. Roberto Gaudio valora molt l'inici de col·laboració amb la DOQ Priorat, i recorda l'impacte del paisatge que la comarca té sobre el seus visitants, com si desde la finestreta del cotxe ja s'obté un primer glossari visual per a comprendre els vins que s'hi elaboren. 

Si bé les mostres de vins del Priorat presentades al Concurs Internacional de Vins de Muntanya no han estat molt nombroses, segur que els productors i el conjunt de la comarca aniran descobrint què els pot oferir una organització com el CERVIM en l'escenari dels vins europeus. Segur que no són resultats immediats, però a la llarga els ajudarà molt a explicar els seus vins com un autèntic viatge d'aventura, heròic, com la suma de moltes històries que han servit per assolir un èxit col·lectiu. 

També us pot interessar

Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

es cert encara que....
Anònim, 08/07/2013 a les 13:10
+0
-0
heròic es aconseguir fer raim de qualitat emparat a una D.O. a 35 pesetes el quilo, aixo es el que esta passant a Catalunya, no cal anar a zones de muntanya
Heroic?
Anònim, 10/07/2013 a les 13:38
+0
-0
Anónim el que tu comentes no crec que sigui heròiquic, ans al contrari, crec que és covardia i summissió a les grans empreses i les polítiques que ho permeten.
No te res a veure amb l'article.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
Aquesta setmana també s'ha collit Mas de la Rosa, la vinya de més de 80 anys a la zona de Porrera
Imatge il·lustrativa
Finca Viladellops i l’Arxiu Nacional de Catalunya han constituït el centre d’interpretació de l’arxiu de la família Desvalls, que acull permanentment l’exposició “Els Desvalls i Catalunya. Un llinatge noble català en la història”
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Jaume Gramona decideix finalment no presentar candidatura | Per primer cop hi ha dues candidatures i eleccions a la Uvipe, fundada el 1977