Un gran vi

| 06/06/2013 a les 12:15h
Arxivat a: Opinió
 Per Josep Baeta, sommelier
Sovint em demanen com puc descriure un bon vi. Però, com ho faig quan el meu interlocutor desconeix el llenguatge específic utilitzat en l’entorn dels avançats en aquest món? Com puc explicar l’harmonia entre el cos, l’estructura, el bouquet, la intensitat, la complexitat o l’evolució, quan són termes tan subjectius?
La solució l’acostumo a trobar en la comparació. I que és més descriptiu que la comparació? No és cert que per descriure una aroma evoquem un record? Podríem extrapolar, doncs, la qualitat d’un vi a l’apreciació de la bellesa.
En primer lloc, caldria que ens preguntéssim què és el que realment genera admiració de la bellesa.
Pot ser un dels elements més destacats és la singularitat. Ens crida l’atenció aquella bellesa que és pròpia, diferent, singular i fora dels cànons? A mi, personalment si. Penso que la bellesa rau en l’essència  de l’autenticitat. És ben cert que els vins estandarditzats, que sempre són iguals, mateix bouquet i mateixes sensacions, agraden, però no sorprenen, no emocionen.  I l’emoció és la que ens fa sentir vius i emprendre cada dia un nou repte. Definitivament, la singularitat d’un vi és un element essencial per a emocionar-nos. Igual que la bellesa. La que és singular, pròpia i amb personalitat, és la que realment resulta atractiva. 
Però tan sols compta la singularitat? Definitivament no, és clar. Hi ha un segon element essencial: l’harmonia. Un vi ens emociona quan no hi ha estridències, quan la seva complexitat es fon com una paleta cromàtica sense cap element discordant. Quan tot lliga amb subtilesa. Si, la bellesa es igual. Les estridències saturen la percepció i desvien l’atenció a la globalitat de l’ésser. No permeten admirar la grandesa del conjunt.
Definitivament, els vins estridents no ens emocionen. 
Ja tenim dos elements essencials per a reconèixer un gran vi, singularitat i harmonia. Però no es suficient. Per a ser realment únic, un vi necessita com a mínim ser intens i complex. En efecte, la complexitat ens marcarà la percepció i ens deixarà un record perdurable, però aquesta complexitat ha d’anar estretament lligada amb la intensitat. Aquella intensitat que dóna la persistència, que fa que el record del vi s’allargui en els nostres sentits  i ens deixi una sensació agradable i perdurable en el temps. 
Igual que en la bellesa. És realment bella aquella sensació de plenitud, d’harmonia, de singularitat que ens sorprèn amb la senzillesa de la complexitat sense estridències i perdura en la nostra memòria. 
Finalment, el factor que determinarà que un gran vi destaqui entre tots els altes es l’elegància i la franquesa. L’elegància dels trets, que va estretament lligada amb l’harmonia i la franquesa com els expressi. Si, l’elegància no es compra ni es disfressa, es innata dels grans vins, com un somriure o una mirada.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
La presentació s’ha fet aquest dilluns al teatre Bartrina de Reus davant la presència d’uns 150 amics i col·laboradors del celler.
Imatge il·lustrativa
​La DO Empordà organitza un cicle de tastos de vins a monestirs empordanesos per descobrir el seu passat vinícola | Tots els caps de setmana del mes de novembre es programa la visita a un antic monestir empordanès que inclou un tast dels vins produïts en el seu antic domini
Guanyadors de l'edició de la cursa de l'any passat
Guanyadors de l'edició de la cursa de l'any passat
La cursa es farà el pròxim diumenge 27 d’octubre i tota la recaptació anirà per la Marató de TV3