Trio de terres - Trio de vins

| 22/05/2012 a les 10:20h
Arxivat a: Opinió
“Expressions… *Mineralitat… Singularitat...”
Tres eren tres, i sempre van ser tres, les filles d'Helena, això es diu, com en aquest cas que són tres vins… blancs. Així va l'evolució del consum al món i fins i tot la gastronomia, cada dia més saludable i lleugera… més natural… més enganxada a la terra, com aquests vins. 
Amb independència de tot això, que és veritat, sí que hi ha un corrent en el món dels vins marcada per la naturalitat, l’expressió de raïms i terres (terrers, terroirs, finques, etc.) i també cada dia més l'expressió del mineral, això sí, minerals bons.
Ja fa uns cinc anys, o pot ser més?, JMR, el que els escriu, va fer un article que camina per les xarxes reivindicant els “vins minerals”, perquè, tal com insisteixo, aquests vins sempre han existit. Només cal fixar-se en tres, millor, en quatre, grans zones mítiques, com és el cas de: Jerez, Chablis i la Xampanya, més Pouilly-Fumé-Sancerre. I per què dic això?, doncs ben fàcil, en les tres primeres zones curiosament existeix el mateix tipus de terres (en la seva majoria), com és la denominada “tova calcària-Creta micacea–sòls de guix”, és a dir, sòls d'origen marí molt rics en calci, etc. Però amb algunes diferències marcades, ja que a la Xampanya hi ha més eriçons, a Chablis i Jerez més petxines, a les zones franceses hi ha més evaporació, a Jerez més retenció d'aigua... Bé, cada zona adaptada al seu clima, però això sí, finor i elegància en els vins. La quarta zona del Centre de França, a la Loire, està marcada per l'expressió “pedrenyera”, pedra de fusell, com el que són, com a grans vins i tot això existeix des de fa molts, però que molts anys, i fa l'efecte que hagi hagut de venir Alemanya per dir-nos què és i com són els vins minerals, que per cert són fantàstics.
Que curiós que el Penedès també va estar sota les aigües del Mediterrani, igual que la majoria dels nostres litorals.
Bé, el que dèiem, i hem de parlar d'aquests tres vins blancs que procedeixen d'una zona molt variada, molt rica en subsòls, molt rica en història, raïms i varietat i també molt important en famílies vinícoles com és el cas del Penedès i de la família Torelló Mata i també Sibill.
Tres vins que neixen després d'un profund estudi sobre pedres, composicions minerals de les diferents zones, origen i batut dels vents, recuperació de varietats tradicionals... tot això que ara diuen que és la viticultura ecològica... respecte a la tradició i a la terra que ens dóna de menjar però amb investigació.
“Vi i pedres, vins i vents”, que bonic que queda!, és fins i tot poètic, però abans de res és la realitat i aquests tres vins expressen això… les pedres d'on neixen i es recolzen les seves arrels per donar-nos després d'una acurada i estudiada elaboració l'expressió dels sòls, dels vents i de les persones que els fan.
El que ocorre és que l'Agustí sempre estudia i fa les coses a l'inrevés dels altres i que, quan t'ho explica i te n’adones, doncs resulta que no ho és tant i que de vegades porta bastant de raó, sobretot pel que fa als seus vins. Ho dic per aquests tres vins, si apartem el subirat parent, ja que el xarel·lo està elaborat com a vi més fresc i el macabeu amb fermentació parcial en barrica, quan el normal és que sigui al revés.
Però bé, com són aquests vins!, sobretot quan els prens amb una gastronomia japonesa i amb una mica de fusió, on les harmonies són realment meravelloses.
 
- ATM XAREL·LO, 2011: és una de les expressions més franques en allò que dèiem d'aquest raïm. El fonoll, fantàstic, fresc, amb fons vegetal, bona acidesa i un equilibrat grau de 12%, que fa que aquest vi acompanyi una gastronomia més d'entrants (marisc) i d'embotits ibèrics i formatges més tendres. Clar exponent d'un vi ecològic i mineral de la depressió del Penedès sobre uns sòls d'argiles calcàries.
 
- ATM-XII SUBIRAT PARENT, 2011: aquest és un vi amb major feminitat i fins i tot tendresa, fons mineral i elegant que expressa aromes de préssec de vinya de pell llisa i aromàtica, amb notes salines i minerals una mica més àcides. Expressió de la Serralada del Prelitoral sobre sòls d'arenes silícies i pissarres. Jo en aquest cas ho acompanyaria més pels cebiches, els peixos crus, les nostres conserves de qualitat (cloïsses), un llobarro... i ho deixaria reposar una mica per gaudir-ne aquest estiu.
 
- ATM APTIÀ, 2011: en aquest cas parlem del tercer en discòrdia i de la varietat macabeu, però no d’un macabeu qualsevol, sinó de l’autèntic, o això dirien els clàssics del Penedès. Expressió 
fruitera amb notes àcides (poma) que combinen a la perfecció amb les notes aportades per una fusta fina (té fermentació parcial en barrica) i de torrat molt estudiat, com són les vainilles, la sensació cremosa, el toffee, fons torrat que reviu i es torna a mostrar en combinació amb el cos i l'acidesa. Jo aquest el reservo més per a aquests plats que em semblen realment bons com són els “mar i muntanya”: llagosta amb pollastre de corral, gamba vermella amb peus de xai, espardenyes (cogombre de mar) amb bacó ibèric... però alhora les carns blanques i peixos amb més textura com els blaus i formatges ben curats. Els aguantarà perfectament. I sobretot un consell, guardin algunes ampolles ja que quan aquest vi tingui una mica de reducció, serà una cosa digne de prendre. Aquest és un cas d'expressió de la Serralada del Litoral, sobre sòls de graves.
Ja veuen, nous vins blancs que faran parlar molt i que ens els aporta una zona que s'està reinventant, però que té molt a dir en els vins del futur com és el Penedès.
 
Salut i vi
 




També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
Javier Campo és sommelier i professor de Tecnologia de Servei a CETT-UB
Ramon Francas
01/01/1970
​​«Som honestos amb les persones que creuen en nosaltres i és honest el producte que oferim al consumidor. Només entenem i donem per bo el treball que s’ajusta a criteris de sostenibilitat»
01/01/1970
L'autor, Lluís Tolosa, és sociòleg i escriptor, especialitzat en enoturisme i divulgació de la cultura del vi, i també és professor de comunicació i màrqueting de l’enoturisme