L’anyada 2010 als vins de vila de la DOQ Priorat

| 07/05/2012 a les 12:51h
Arxivat a: Opinió

per Joan Gómez Pallarès, blogdevinis@gmail.com

El passat mes d’abril, he tingut la sort de poder participar en el Desè Tast de Vins de Vila i de Finca de la DOQ Priorat.  Organitzava el tast el Consell Regulador i el Parc Científic del Vi (VITEC), vinculat a la URV. És un tast important per vàries raons: és qualificador, el que vol dir que els vins que s’hi tasten reben la valoració dels degustadors i acumulen opinions per tal que el Consell Regulador acabi qualificant o no una mostra presentada. La segona raó és que ja porten deu anys de tast. Les dades es van acumulant i acabaran definint, de la manera més científica possible, unes característiques  constants dels vins de la DOQ Priorat, que són les que n’acaben marcant  una identitat. La tercera raó era, per les converses entre els que hi vam participar, no menor: quines característiques anàvem trobant en l’anyada 2010? Quedi clar que parlaré només dels vins de vila de la DOQ, perquè són els únics dels que vam tastar un conjunt complet.

Ho vam fer les gairebé 50 persones que ens vam aplegar a Escaladei (protecció benèfica del Montsant!) a través d’un full de degustació ben pensat: s’hi intenten mesurar, en escales d’intensitat (del zero al cinc), els valors fonamentals de qualsevol vi: l’aspecte visual; els descriptors organolèptics complets (amb un full-guia al costat: que tothom parli del mateix!); la quantitat i qualitat dels tanins; l’impacte de la fusta en nas i en boca; i el grau de tipicitat del vi. Aquest és, potser, el concepte més complex i polèmic de tots: què és típicament prioratí? Què no ho és? Les anyades passen, els conreus, les persones, els conceptes, els vins canvien…Cada tastador té un número d’identificació i, en sèries  de sis vins, mai no tasta el mateix que el seus companys. Tots acabem tastant el mateix, és clar, però mai en el mateix ordre! Encara que faci l’organització més complexa, és una bona mesura perquè ningú no infuenciï ningú a l’hora de valorar un vi.

Tot i que ja hi ha literatura científica que demostra que la divisió administrativa que es va fer per distingir els diferents Vins de Vila de la DOQ Priorat (seria una mena de “Priorat Villages”) té una clara correspondencia analítica en les mostres que l’INCAVI treballa (sobretot a nivell de polifenols totals, d’antocians totals i de intensitat i varietat de color), jo tenia un primer repte personal al tast: seria capaç de distingir a cegues els vins de vila 2010 de  Torroja, Gratallops, El Lloar, La Vilella Alta, La Vilella Baixa, Scala Dei, La Morera, Poboleda, Porrera, Masos de Falset, Bellmunt i Solanes del Molar?  La resposta és clara: no. Vaig poder distingir zones per clima, tipus de sòl i de raïm, però encara no em veig capaç de dir “això és de Torroja i això de Poboleda”. Entre La Morera i les Solanes del Molar, sí que hi ha més diferències, oi?, però cal que treballi més!

El segon gran repte era el de descriure com s’anava veient l’anyada a través dels vins que tastàvem. Aquí sí que voldria dir-hi la meva. 2010 em va semblar una anyada més regular i homogènia en tots els vins de vila tastats. No hi vaig notar grans diferències entre ells. Podria ser que el clima del 2010, en general, i un cert domini en els ensamblatges de la garnatxa, ajudi a tenir aquesta percepció. 2010 és una anyada més accessible i necessitarà menys temps d’ampolla. Els vins de vila 2010 de la DOQ Priorat es podran beure abans i amb un plaer més immediat que els de 2009, que és anyada més complexa i d’evolució més lenta. Els vins són més oberts ara mateix, més rodons en general, tenen menys arestes i, potser, una menor quantitat de tanins. Els que tenen, però, són més rodons i accesibles de beure. És una anyada més fresca que 2009 i em va semblar que els enòlegs, per les raons que sigui, van fer un ús més mesurat de la fusta.  Hi ha menys fusta nova i més de segon i tercer vi, i l’impacte que té sobre el vi és menor que en altres anyades. A mí m’agrada aquesta característica. Pel que fa al color, és una anyada intensa i amb molt poca evolució. Els vins són alegres i brillants i més sensibles a la llum. Pel que fa als descriptors organolèptics, crec que cal posar-los en relació, també, amb els procesos de vinificació que intueixo: els empireumàtics (cendra, carbó, llar de foc…) i els vinculats als aromes terciaris de la fusta (torrats, xocolata, caramel, cafè, pastisseria) són molt menys presents. Passa una mica el mateix amb els làctics (normalment, iogurts de fruites vermelles), mentre que la part més vegetal i d’aromes primaris del raïm comença a notar-se, sobretot la de les herbes aromàtiques. No s’hi nota tant el sotabosc enguany (molsa, terra humida, fongs), a pesar que va ser un any de pluja més intensa i menys diferència tèrmica entre el dia i la nit. Augmenta, en canvi, el balsàmic (pi, menta) i les espècies (regalèssia, anís). La fruita s’hi sent hermosa, sobretot un gust de gerds àcids i de maduixetes de bosc. Pel que fa al mineral, una certa sentor de grafit hi és.

I si em pregunteu si és una anyada típicament prioratina (encara que aquesta és una opinió molt personal), us diré que sí. Potser hi falta alguna cosa que sol definir els vins de la DOQ Priorat (una mica més de garriga), però en general crec que, en els vins de vila 2010 tastats, és una anyada que defineix força bé què és el territori. I ho fa, a més, respectant notablement les característiques climàtiques de l’any. Pel que fa a la qualificació de l’anyada, la DOQ encara no ha emès la seva opinió (si més no, no al seu web institucional), però jo crec que és una anyada molt bona.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
La presentació s’ha fet aquest dilluns al teatre Bartrina de Reus davant la presència d’uns 150 amics i col·laboradors del celler.
Imatge il·lustrativa
​La DO Empordà organitza un cicle de tastos de vins a monestirs empordanesos per descobrir el seu passat vinícola | Tots els caps de setmana del mes de novembre es programa la visita a un antic monestir empordanès que inclou un tast dels vins produïts en el seu antic domini
Guanyadors de l'edició de la cursa de l'any passat
Guanyadors de l'edició de la cursa de l'any passat
La cursa es farà el pròxim diumenge 27 d’octubre i tota la recaptació anirà per la Marató de TV3