opinió

Nació i nacionalisme

«Soc ciutadà d’una nació de la qual en vull la independència, però això no vol dir que sigui nacionalista»

| 26/04/2020 a les 20:05h
En l'època de l'esloganització de la política es tendeix a simplificar els debats. Ens agafem a discussions semàntiques per no abordar el fons de les qüestions polítiques. És més senzill parlar de (o des dels) tuits, que llegir una entrevista i discutir el fonament de les posicions o idees subjacents. Hi ha qui ho fa de bona fe i hi ha qui ho fa per, des del seu prejudici, intentar erosionar una opció política determinada a través d'articles i editorials basades en un titular.

Estic disposat –de fet, en tinc ganes- a fer un debat honest i rigorós sobre determinats conceptes perquè crec que sempre és enriquidor. No em sento a gust en l'actitud d'obviar diàlegs incòmodes només perquè pugui semblar que es trepitja algun tabú. Al contrari, per mi és un signe de maduresa social i política confrontar opinions. Molt més que no pas intentar desacreditar una idea només per no haver d'afrontar les pròpies contradiccions.

Milito a l'independentisme des de fa més de vint-i-cinc anys i en aquest moviment polític, com en qualsevol altre de democràtic, hi ha hagut sempre un procés autoreflexiu constant. I això és bo perquè, al capdavall, ens ajuda a millorar la posició. De fet, és el que ens ha fet créixer. Del contrari, tendiríem a una dogmatització del discurs que ens acabaria convertint en un moviment residual amb un perímetre d'influència cada cop més irrellevant. Fa uns mesos, en una visita al País Basc convidat per Gure Esku Dago, parlàvem precisament d'això amb el lehendakari Ibarretxe. De com ens definim, no només tenint en compte la nostra pròpia història i trajectòria política sinó, especialment, atenent als entorns variables i a les noves realitats del segle XXI.

En aquesta època hiperconnectada no hi ha gairebé res lineal. Tampoc les identitats, que són complexes, dinàmiques, gairebé biogràfiques. És evident el que és una nació i quins trets identifiquen un grup humà com a tal. I en aquest sentit, ningú pot discutir que som una nació. Però en la realitat intricada i canviant actual hi ha conceptes als quals no s’hi pot recórrer com ho fèiem al segle XIX. Avui allò que promou la identificació nacional no és tan l'apel·lació al passat com la creació d'un projecte cívic compartit que ofereix als nostres conciutadans la possibilitat de guanyar un futur millor.

I aquí vaig, com a republicà el que pretenc es contribuir a oferir un projecte de futur esperançador als ciutadans i ciutadanes d'aquest país. Un horitzó millor per a les nostres filles. Una república catalana construïda sobre uns principis i valors que siguin útils per millorar les condicions materials de vida de la gent, perquè dels records i dels símbols no en vivim. Justament per això sóc independentista, perquè avui és l'única manera de garantir aquest país-oportunitat.

Jo també sóc fill del catalanisme, del fil històric que ha amarat a tantes famílies en el treball constant i humil per la defensa del drets i les llibertats col·lectives. Però aquest compromís personal és d'esperit comunitarista (a la manera de Taylor) basat en un projecte cívic d'adscripció lliure no pas basat en cap nostàlgia del passat ni, sobretot, en cap plantejament essencialista, etnicista, ni sentiment de superioritat moral de cap tipus.

Defensar això no suposa cap trencament amb la cultura política que ens ha modelat, al contrari, li donem l’oportunitat d'esdevenir hegemònica. I em sembla que el terme més precís per englobar aquesta idea és el de republicanisme cívic tal i com l'expressa el filòsof Michael Sandel. Sóc ciutadà d'una nació de la qual en vull la independència, però això no vol dir que sigui nacionalista. Una cosa no té res a veure amb l'altra.

Josep-Lluís Carod-Rovira a qui, amb tota franquesa, li atribueixo les principals aportacions intel·lectuals en l'edificació de l'independentisme majoritari actual, deia en un article publicat en aquest diari fa un parell d'anys: "No és la República la forma d'estat d'una nació pensada i feta pels i per als nacionalistes, sinó per als nacionals, els integrants de la nació que som tots els d'aquí". I ho reblava afirmant que la República: "És una idea no essencialista, ni ètnica, ni nacionalista de la nació, sinó cívica, inclusiva, integradora". Aquí m'hi sento plenament inclòs.

No nego que el terme nacionalista hagi servit per ajudar a construir el moviment independentista. Però jo no m'hi sento lligat perquè em sembla que aquesta identificació sempre es fa per oposició. Per mi, la pròpia apel·lació a un nacionalisme concret implica antagonitzar sempre amb un altre tipus de nacionalisme. Encara que sigui implícitament, sempre s'expressa en termes dicotòmics. I jo al que aspiro és a una opció que es defineixi per si mateixa, que sigui autoexplicativa. Deia Chomsky en una entrevista recent quan se li preguntava sobre si tem el nacionalisme: "depèn, si significa estar interessat en la teva cultura local, es bo. Però si es una arma contra uns altres, sabem on pot conduir, ho hem vist i experimentat”. Sempre cal acompanyar el terme d’una explicació que el connoti.

Per a mi, aquesta és una dificultat afegida que no tenim perquè assumir. Perquè a nivell internacional –i jo m’hi trobo sovint- s'associa a experiències sempre negatives. De fet -i estic convençut que tothom qui ha tingut aquesta experiència ho ha viscut d'una manera similar- quan tens una trobada amb representants internacionals has de decidir si vols dedicar la reunió a explicar les diferències entre el "nacionalisme cívic" que existeix a Catalunya i el "nacionalisme etnicista" propi d'alguns Estats, o prioritzes explicar les raons per les quals aquest país ha de tenir dret a decidir lliurement el seu futur. Sincerament, crec que és molt més intel·ligent la segona opció. Perquè al final del que es tracta és d'aconseguir la independència per preservar la nació i perquè per més que ens hi esforcem la comunitat internacional no deixarà de percebre el nacionalisme com un moviment identitari.

Entenc qui, davant del nacionalisme agressiu o excloent pregonat per l'Estat es reivindica nacionalista català emfasitzant-ne les diferències (nacionalisme cívic vs. nacionalisme etnicista). Puc comprendre que es reivindiqui un nacionalisme de base integradora com a contenció davant d'allò que Michael Billig en diu nacionalisme banal dels estats. Però precisament perquè el seu ús -si es vol utilitzar de forma correcta- s'ha d'adjectivar en excés i requereix massa explicacions, crec que és un terme que no ens ajuda a explicar l'aposta política de futur que volem compartir amb la ciutadania de Catalunya (i evidentment és una batalla perduda en l’àmbit internacional).

Per a mi, poder debatre sobre això, sempre que es faci des de la voluntat sincera d'arribar a síntesis constructives i no pas seguint interessos partidistes espuris, és un privilegi que ens hem de poder donar. És més, crec que és una necessitat. Perquè posar-nos davant del mirall no ens debilita mai, al contrari, fa més robust el nostre projecte. Hi ha una expressió que Umberto Eco utilitza en una de les seves novel·les i que procuro que sempre m'acompanyi: era tot ideals, res d'idees. Jo vull pilars basats en principis clàssics, però sobretot vull idees.

Justament ara que vivim moments d'incertesa i dolor per unes circumstàncies que ens superen, és quan té més sentit reflexionar. La crisi sanitària ha sacsejat el tauler de forma abrupta i ens obliga a repensar-nos. El moviment independentista només serà capaç d'acumular la majoria necessària per guanyar si segueix sent útil a la ciutadania d'aquest país. Procurem aïllar expressions tòxiques i posem en valor els debats serens i respectuosos que ens ajuden a millorar les idees. I sobretot, cuidem-nos.

COMENTARIS

.
Arte, 26/04/2020 a les 19:00
+6
-18
“El nacionalismo es sed de podermitigada con autoengaño. Todo nacionalista es capaz de incurrir en la deshonestidad más flagrante, pero, al ser consciente de que está al servicio de algo más grande que él mismo, también tiene la certeza inquebrantable de estar en lo cierto.”
GEORGE ORWELL
.
Arte, 26/04/2020 a les 19:04
+3
-17
“El nacionalista no solo no reprueba las atrocidades cometidas por su propio bando, sino que tiene una notable capacidad para no oír siquiera hablar de ellas.”
GEORGE ORWELL
.
Arte, 26/04/2020 a les 19:06
+5
-19
“El nacionalista no solo no reprueba las atrocidades cometidas por su propio bando, sino que tiene una notable capacidad para no oír siquiera hablar de ellas.”
GEORGE ORWELL
.
Arte, 26/04/2020 a les 19:07
+6
-18
“El nacionalismo es algo intrínsecamente malo por dos motivos. Primero por creer que unas personas son, por su pertenencia a un grupo, mejores que otras. Segundo, porque cuando el problema es el otro, la solución implícita de este problema siempre será el otro.”
RYSZARD KAPUSCINSKI
.
Arte, 26/04/2020 a les 19:13
+6
-21
El nacionalismo es la extraña creencia de que un país es mejor que otro por virtud del hecho de que naciste ahí. GEROGE BERNARD SHAW
.
Arte, 26/04/2020 a les 19:25
+7
-23
El nacionalismo es una enfermedad infantil. Es el sarampión de la humanidad.

Albert Einstein 
.
Arte, 26/04/2020 a les 19:43
+5
-19
Intentas blanquejar una idea del segle pasat. He nascut a Catalunya, visc a Catalunya i espero que sigui aixi sempre. I desde SEMPRE, l'argument es: som millors. D'aqui no paseu. Si ho fesim nosaltres sería millor. Si administrem nosaltres seriem millor. I aixi. Aixo está clar que ven. La culpa es dels altres, mai nostre. I despres mires Catalunya i veus que molts serveis estan a la cua d'Espanya (llistes d'espera, barracons, farmacies...) pero la clase política está la primera en cobrar, com medis de comunicacio afins, subvencions als afins... el movimiento se demuestra andando. Cuan revertiu aixo podem començar a parlar, mentrestant, nomes heu fet servir la bona fe de la gent per mantenir privilegis de politics i afins, i mentres us 'mengeu' mes recursos que ningu no sou convincents per la majoria, ni ho sereu.
quanta verborrea
tutx, 26/04/2020 a les 20:00
+28
-7
Molta xerrameca per justificar-se. Però quan va dir que ara no era moment de nacionalismes, volia dir clarament que no tacava apretar amb el tema de la independència. I el tema de la independència, és més important ara que mai. Ara que ens estan manllevant les competències, precisament amb l'excusa del coronavirus. Aquesta actitud de majordom de l'imperi espanyol, se li està fent cada cop més palesa i més difícil d'amagar.
Millor que mantingui la boca tancada.
LLuís Penya, 26/04/2020 a les 20:28
+11
-8
Que un senyor amb cap experiència profesional se li doni pista per a fer la seva prèdica em sembla fora de lloc. Les arengues que les faci al parlament. Que em posi de referent el Carod Rovira és una bestiesa. Un personarge no gens imparcial, amb l´etiqueta d´una fastigosa trobada amb ETA, fa uns anys, per a demanar-li que no matés a Catalunya el qualifica per sí sol. Aneu a fer punyetes.
Si, si
Espectador, 26/04/2020 a les 21:32
+18
-5
Molt bé tanta reflexió. I molt bé el diàleg. I molt bé la taula. Però res de res, paraules al faristol. Per cert, els altres països els horroritza el nacionalisme, però es gasten tots una milionada en armes, algunes nuclears. Ja m'heu pres prou el pèl. Convenceu als comuns, i als indecisos, i us creure. De moment el Jonqueres, per dir el vostre cap, és xupara tota la pena. Ja no diguem els Jordis. I quan tot peti, aleshores si, ens solidaritzaren amb les esquerres espanyoles un altre cop, per reconstruir Espanya, és d'esperar que mantenint la Guàrdia Civil, l'Audiencia i la aLegio si cal, és clar
No Roger, no.
Estrijol, 27/04/2020 a les 00:56
+21
-3
Una cosa és que per motius pràctics i d'estalvi d'xplicacions als estrangers prescindim de l'apelatiu de "nacionalista" referint-nos al nostre anhel independentista, i una altra de molt diferent és que fins i tot entre nosaltres ens declarem no nacionalistes. Sembla mentida que a aquestes alçades encara estiguem amb aquestes collonades. Per si no te'n havies adonat, els que disposen d'un Estat al seu servei, del seu nacionalisme n'hi diuen patriotisme. O també et farà vergonyeta dir que ets patriota quan toqui? De veritat creus que Churchill no era nacionalista?, O DeGaulle, o Stalin? Au, tira!
IM.BÈ...L
Josep2, 27/04/2020 a les 05:48
+12
-1
Dedicar.se a fer servir els arguments dels unionistes x atacar els altres independentistes.
Algú coneix la faula castellana de dues llebres discutint si els gossos q venien eren 'galgos o podencos'? Doncs això ... Cardeu vergonya
sense sentiment nacional no hi ha democràcia
adolf,, 27/04/2020 a les 07:05
+18
-0
Segons el president Torrent en resposta al president de la Cambra no es moment de parlar de nacionalismes, resposta del prestigiós politòleg Francis Fukuyama, " Es mes, penso que sense sentiment nacional no hi pot haver democràcia, altrament no tindríem res en comú amb qui compartim un mateix espai geogràfic ", la veritat es que per ERC mai es moment i per això es van desfer del molt honorable Heribert Barrera.
identitat
adolf,, 27/04/2020 a les 07:09
+14
-0
Segons el professor de polítiques de la universitat de Tours,els catalans tenim un problema,es la falta de identitat,es un tabú.Catalunya es una anomalia al mon,quant tots els pisos se senten orgullosos de la seva identitat,els catalans l'amaguem,som una societat acomplexada.Cal recordar que C,s va guanyar les eleccions a Catalunya amb un únic relat,la identitat espanyola,cal ser realista fa 3 o 4 anys que no passem del 48%,pensem-ho.
Mes tocar de peus a terra ..
mocajo, 27/04/2020 a les 08:38
+5
-0
Benvolgut President
El seu article ha despertat moltes respostes i mes mostres de opinio. Aixo es bo !
Pero crec que es massa teoric , de mes alt nivell .
Perque no proven de arribar a mes gent , fent servir conceptes “ mes de carrer “ ,exemples entenedors per la majoria de ciutadans .
Ajudaria a molts catalans que , de bona fe , voldriem veura mes traslacio de conceptes a les realitats diaries i transversals .
Encara mes gent li agrairia !!
Quedem esperant !!
Punts de referència
Nom, 27/04/2020 a les 09:52
+13
-0
En casos així, cal acudir als textos clàssics, en aquest cas al marxisme (dels germans Marx): És millor estar callat i semblar beneit que parlar i esclarir els dubtes definitivament.
Malament ND
Fartdetot, 27/04/2020 a les 10:02
+11
-0
Que doni espai al Torrent... Bé, malauradament és president del Parlament.
Aquest mantra que nacionalisme vol dir creure's millor que d'altres és convenient per al Torrent i d' altra gent intel.lectualment justeta.
Però ND hauria de vigilar que no es Colin trolls nyordos com l'Arte, que darrerament està molt actiu.
Estigueu al cas, sisplau
Més Fuster i més pensar per un mateix
Nom, 27/04/2020 a les 10:03
+17
-0
Aquests comentaris que citen Orwell, etc., són molt correctes, però hipòcrites, remeten als grans conflictes del s.XX, i fan ulls clucs a la realitat diària dels països, autoanomenats nacions, que àdhuc tenen la ONU, una societat de nacions. És molt censurable que aquells que tenen tota una estructura estatal al servei de la nació (exèrcit, judicatura, etc.), critiquin als qui no tenen res d'això, i només volen un lloc sota el sol. I especialment en el cas de la "nació" espanyola, amb un historial d'atrocitats i morts esfereïdors, no veig que pugui donar lliçons de res, i menys de no-nacionalisme.
Defensant la nació
Nom, 27/04/2020 a les 11:04
+16
-0
Diu en Torrent que ell pertany a una nació, i que la voldria independent, i vull suposar que voldria el millor per a ella, però que no és nacionalista. Faci-s'ho mirar, això, Torrent, perquè no ha entès res.
dues pàgines per no justificar-se
Carles V, 27/04/2020 a les 11:17
+19
-0
Llegiu-ne les rèpliques d'en Partal, li en dona no deu ni cent, mil voltes en tots els sentits. Aquest xicot el tal Torrent hauria de moderar el seu ego mirant de justificar el que no admet justificació, al cap i a la fi ja ha guanyat prou mèrits per tenir pensió vitalícia, doncs que continuï així no fent res més del que li mana l'amo i jo no tindrà problemes. Però siusplau, no t'intentis justificar que és patètic.
No hi perdeu temps
Doctor Riera, 27/04/2020 a les 12:41
+12
-0
No cal perdre-hi el temps. Es un llufa.
Enyorant l'Heribert
Miquel dels Sants, 27/04/2020 a les 15:49
+16
-0
Recepta Roger Torrent de com fer una truita sense ous.

Ah! i com que la paraula nacionalisme és una paraula lletja, els no-nacionalites amb estat nacional i ben imperialista ho diuen als altres.
S´ha tornat aspañuleru..leruleru..lerula...
Saltarribes, 27/04/2020 a les 16:56
+1
-8
I desprès critiquen els comentaris que diuen que la independencia..n´hi ase ni bestia, els independentistas saben en quines mans están... ja crec que no, convergents aferrisan-se al 3 per cent, esquerrans pesident Junqueras, CUPs antisistemes si, independentistes de cap de les maneres, i ara els coronavirus s´els ha emportat a tots per endevant...
nacionalisme
joanrd, 27/04/2020 a les 18:03
+12
-1
Senyor Torrent, vosté a la pregunta de si una Catalunya independent s'hauria gestionat millor la pandèmia, va respondre fugint d'estudi dient que no era nacionalista. Increïble, algú dubta que una Catalunya independent gestionaria millor la pandèmia? Amb la seua no-resposta demostrava que no era nacionalista i que tampoc és independentista. Sobre nació i nacionalisme ja s'ha dit tantes coses que és una pèrdua de temps la discussió que vosté vol provocar, per no parlar del que interessa. Vosté va impedir investir Puigdemont com a president legítim guanyador de les eleccions i a cada imposició dels tribunals espanyols no ha fet més que obeir. No cal dir que el seu partit ha renunciat a la unilateralitat, única forma per aconseguir la independència. El seu article no és més que fum per desviar l'atenció sobre el que és important.
rèplica, comentari
Cristopher, 27/04/2020 a les 18:41
+12
-0
Mireu president Torrent, sóc independentista, crec que Catalunya és evidentment una nació, i per tant sóc nacionalista. I vos també ho sou, tant si us agrada com si no. El problema és confondre nacionalisme amb la antiga CDC, quan de fet Pujol no era ni és nacionalista sinó pujolista, que és molt diferent. Fa molt que sóc nacionalista, i menys que sóc independentista; però mai, mai , vaig votar a CDC. Comencem a entendre'ns?Hi pot haver un nacionalisme ètnic, excloent i xenòfob, però en realitat és feixisme o nazisme. Cal tenir les idees clares, i no confondre la gimnàsia amb la magnèsia, estimat president. El nacionalisme es pot prostituir de moltes maneres i convertir-se en altres coses. No feu servir el tabú del "nacionalisme" per atacar altres partits o grups que ho són, com ho sou vos mateix. Com ho som, afortunadament, molts.
i els fets?
Welbs, 28/04/2020 a les 09:19
+4
-1
Ja fa temps que jutjo a la gent pel que fa i no pel que diu. I els fets són que el Sr. Torrent va evitar que el President escollit per la voluntat popular fou investit al Parlament. Ja veieu doncs en què queda tota la retòrica del seu article.
???????????????¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡
ali-baba, 28/04/2020 a les 11:26
+10
-0
Al sr. torrent habria que darle premios por escribir i opinar de lo que no sabe
serà un llufa
sisi, 28/04/2020 a les 13:38
+5
-0
peró cada mes van cobrant. Ell i els altres. Dame pan y dime tonto. I aqui aneu mirant el dit. Els rucs sou vosaltres!!! (pq jo també cobro)
Mare de Déu quants llanuts
Bla, bla, bla...
Guillem_, 28/04/2020 a les 18:25
+2
-0
Estic tip de tant bla, bla..bla i tant poca acció. Què fan realment d´efectiu? Espero apareguin nous politics que trepitgin de peus a terra i no com vos que heu viscut tota la vida de la política.... com l´Iceta, Pedro Sanchez, Aragonés ... i tants altres que estàn pervertint la politica convertint el que hauria de ser un servei al bé comú en un servei per a un mateix i els seus ja que cada cop són més els que només han treballat de politics..i aixi no s´hi pot aportar res de res de bo. Adeu siau!!!!
Els del PP, PSOE, Cdnos, No Podemos i Vox no són nacionalistes? ah val doncs
Guillem_, 28/04/2020 a les 18:30
+2
-2
Si ser nacionalistes es pertanya a una nació, doncs ho som tots plegats incloent els que diuen que no. El tema no es si ets o no ets nacionalista sino que en fas d´aixó. Fas una monarquia hereva d´en Franco amb uns partits i mitjants comunicacio subvencionats per defensar la casta en un estat autoritari o intentes fer una república per deslliurar-te´n d´aquesta tirania? Jo ho tinc clar, ara haura de ser amb uns altres politics.
Torrent i Carod pateixen un acomplexament nacional de cavall.
Blai, nacionalista català., 29/04/2020 a les 11:25
+3
-2
L'actual relat d'ERC el dicten els comissaris polítics dels seus socis i mentors, els sociates i Comuns-Podemos espanyols. Visca la catalanitat, l'etnicitat, la identitat, l'estat nacional independent-sobirà. Sí, per una Catalunya independent, catalana, completa i neutral. El contenciós hispano-català no és polític en el sentit ampli, és demogràfic per damunt de tot.
Els espanyols són ells, nosaltres som catalans i prou.
Catalunya i Espanya són dues nacions diferents, distintes.
nacionalrepubic
tocho, 29/04/2020 a les 15:41
+11
-0
Sr.torrent,haga caso del presint tarradellas ,se puede hablar ,opinar ,escribir de todo ,menos hacer el ridiculo como lo haces
Mala definicio de nacionalisme
Anònim, 04/05/2020 a les 03:05
+1
-0
si només es conceb com a oposicio a un d'altre.
Nacionalisme es també per a molts autoafirmacio i autoconsciencia.
I mai les aberracions del xovinisme que es creure's superior que tots els altres o el victimisme que es creure's inferior a tothom
nacionalista. ... . .. ....
elgaucho, 16/05/2020 a les 22:49
+2
-0
Sr. torrent ,estara de acuerdo conmigo ,que cuando el diablo no sabe lo que dice o hace los diablos matanmoscas a gorrazos

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Roger Torrent
President del Parlament de Catalunya i diputat d'ERC per Girona. A Twitter: @rogertorrent
Torna la ChickenRun a La Molina per Setmana Santa.
Torna la ChickenRun a La Molina per Setmana Santa.
L’estació serà amfitriona, per quart any consecutiu, d'aquesta cursa de descens sobre neu, la més destacada del país, el cap de setmana de l’1 d’abril | La cursa també esdevindrà clau per a la presentació de la temporada d’estiu del Bikepark La Molina, que té previst obrir les seves portes el primer cap de setmana de juny
Imatge il·lustrativa
Protecció Civil activa l'alerta Ventcat i anuncia que els cops poden superar els 72 quilòmetres per hora
Manifestació Vic presos polítics
Manifestació Vic presos polítics | Josep M. Montaner
Els col·lectius preparen «la primera acció directa de desobediència civil massiva»
coronavirus
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest diumenge a la Moncloa.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest diumenge a la Moncloa. | Moncloa
31/05/2020
El president espanyol assegura que la represa de la taula de negociació amb la Generalitat aquest juliol se situa dins de la "normalitat" i els "compromisos d'investidura"
coronavirus
Quim Torra durant la conferència de presidents.
Quim Torra durant la conferència de presidents. | ACN
31/05/2020
El president català reclama poder gestionar la crisi i que la centralització de l'executiu espanyol "s'acabi demà mateix"
REPORTATGE
Treballadors del sector de motor en una cadena de muntatge.
Treballadors del sector de motor en una cadena de muntatge. | ACN
31/05/2020
El sector es prepara per afrontar una gran reconversió: ve un cotxe elèctric, connectat, compartit i autònom en un context de nous costums i l'emergència climàtica. La indústria de les bateries ha desplaçat l'eix de l'Atlàntic al Pacífic
coronavirus
Les platges de Barcelona, en una imatge d'aquest mes de maig
Les platges de Barcelona, en una imatge d'aquest mes de maig | Albert Alemany
30/05/2020
Epidemiòlegs i economistes admeten que la decisió de l'Estat d'accelerar l'arribada de turistes al juliol després de planificar una desescalada gradual respon essencialment a criteris econòmics
Reportatge
El personal del Centre de Serveis Socials de Poble Sec atén un usuari
El personal del Centre de Serveis Socials de Poble Sec atén un usuari | ACN
30/05/2020
Milers de famílies que s'han trobat de sobte al llindar de la pobresa o que han vist agreujada la seva situació de vulnerabilitat es preparen per sol·licitar la prestació