OPINIÓ

​Crítica i autocrítica en la pagesia

«Tant de bo tornin a sorgir veus dins la pagesia que aparquin el recurs fàcil del 'no ens criminalitzeu', que vagin més enllà del 'complim la normativa'»

| 08/09/2019 a les 19:45h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 08/09/2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
"Si ets pagès, t’hi convidem. L’única premissa és no criminalitzar els pagesos, perquè aquí tothom ha fet el que ha pogut per sobreviure i no estem per jutjar els que ho han aconseguit”. És un tuit de Pagesos GPS, un grup sorgit a les xarxes especialment actiu en els últims mesos i que sembla voler aportar un discurs nou, menys victimista, més directe, més informal, menys institucionalitzat que les organitzacions agràries tradicionals. Però m’aturo a la paraula “criminalitzar” i alguna cosa em grinyola. Penso quantes vegades l’he sentit com a barrera de defensa corporativa quan algú ha gosat criticar algun aspecte del sector primari. Quantes vegades, davant de la crítica, s’ha recorregut al "se'ns està criminalitzant" com a únic argument per tancar el tema i passar pàgina. I quantes vegades, des del món "opinaire", s’ha acatat acríticament el “defensem la pagesia” com a sortida moral per justificar l’allunyament geogràfic i generacional dels seus orígens rurals.

En periodisme, on em guanyo jo les garrofes, la crítica ens ve des de dins, des de fora i des de totes bandes. Alguns l’entomen millor i altres pitjor; alguns, malgrat tot, no es qüestionen mai res del que fan i altres ho fem contínuament, que crec que és el motor que ens fa avançar. No és qüestió d’estabilitat laboral, les reflexions sobre la correcció del que fem no són capricis intel·lectuals de periodistes acomodats, sinó que, tot al contrari, qui més preguntes es fa, on més present és la crítica i l’autocrítica, és entre els més precaritzats, els que més fotut ho tenen per arribar a final de mes, els que han de fer més equilibris, perquè el sector és prou divers com perquè hi hagi diferències de posició abismals.

Per això em sobta que dins la pagesia, un sector amb un ventall també molt ampli de posicions, amb interessos i models de producció diferents i fins i tot contraposats, on la situació feble d’uns a vegades és conseqüència de la falta d’escrúpols dels més forts, l’autocrítica costi tant d’aflorar i, en canvi, el corporativisme sigui la resposta habitual a tota crítica des de fora. Se’ns presenta un sector homogeni, que tot ho fa bé i d’on la solució a qualsevol problema ha de vindre sempre de l’Administració o del consumidor; un consumidor a qui es demana que no compri importació però que faci ulls clucs a la immensa i dependent exportació de fruita i carn amb què omplim mercats cada vegada més llunyans. El sistema no es toca.

En periodisme, cada vegada és més evident que el lligam entre emissor i receptor, la confiança tan buscada i preuada entre qui elabora continguts i qui els llegeix –qui els compra, en definitiva– és més forta quan el periodista és més crític i autocrític. Tant de bo tornin a sorgir veus dins la pagesia, que hi havien sigut, que aparquin el recurs fàcil del “no ens criminalitzeu”, que vagin més enllà del “complim la normativa”, que ens facilitin, en definitiva, aquest contracte de màxima honestedat que tots necessitem.

COMENTARIS

Calen totes dues
Fartdetot, 09/09/2019 a les 10:17
+1
-0
M'ha agradat l'article: diu coses que no agraden però que cal dir i,a més, l'escriu un periodista que acepta que el periodesme pot ser criticat. Tan poc habitual com necessari.

Jo, personalment, no consumeixo productes agraris catalans. Em nego a afavorir un dels col·lectius que més mal fa a Catalunya: els pagesos.
Provoquen focs, fan servir pesticides i transgènics que ens enverinen i contracten mà d'obra immigrant tot contribuint a la substitució poblacional de Catalunya. Sempre s'estan queixant per tot malgrat que disposen d'assegurances, subvencions i tanta mà d'obra barata com volen; però no en tenen prou i ara volen, fins i tot, contractar menas!
I, a sobre, hipòcrites: no volen que comprem fruita de Sud-Amèrica o Àfrica però ells sí volen exportar.
Tant de bo pleguessin i només quedessin pagesos que conreuen en ecològic i amb mà d'obra del país; el que no sé és si n'hi ha cap.
Suport al nostre mercat
Anònima, 09/09/2019 a les 16:57
+0
-1
Per aquests què criminalitzant i insultant els pagesos de provincians. Els de les ciutats ho tindrien ben fotut com en temps de la guerra. Si no fòs pels pagesos no podriem posar menjar a la taula cada día, ni flors podríem comprar. Jo dono suport al mercat de proximitat primer.
Pagesia o caciques.
Comarcalet, 15/09/2019 a les 10:13
+0
-0
La pagesia no seria pagesia, sense les famoses PACS, ajudes de la UE, tant criticada pels mateixos pagesos independentistes, que desprès molts tenen negocis a l´aragó, Osca, Saragossa, etc etc, desprès les guerres entre pagesos com per exemple les explotacions de llet que han tancat aquest any, la seva quota una altra vaqueria se la quedara, i no tenim de dir que aquest sector te molta inmigració treballan a peu coll, dormin a la pallera, mentres els amos es paseigen amb bons cotxes premium i bones fartanades al bars, pagan amb billets negres de 50 i 100 euros com el qui tira una escupinada a terra, es el moment més alcit del casique-catala-independentista, ah per no dir qui porta o te el tractor més gros, per no fer res, criminalitzar els pagesos no, si de cas ell mateixos ja es criminalitzen amb les seves guerres internes de poder, ah sense tocar el sindicats agraris, que aqui hi ha un mamoneo historic, desprès diuen que no tenen diners per fe un trist rec, amenaçanse entre pagesos de que uns prenen el aigüa a altres.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Miquel Andreu
Miquel Andreu (Les Borges Blanques, 1980). Fa de periodista, però també podria viure fent una altra cosa. De moment, escriu cada dia a SomGarrigues i, a vegades, a l'Ara i Descobrir. A Twitter és @lotigre.
Torna la ChickenRun a La Molina per Setmana Santa.
Torna la ChickenRun a La Molina per Setmana Santa.
L’estació serà amfitriona, per quart any consecutiu, d'aquesta cursa de descens sobre neu, la més destacada del país, el cap de setmana de l’1 d’abril | La cursa també esdevindrà clau per a la presentació de la temporada d’estiu del Bikepark La Molina, que té previst obrir les seves portes el primer cap de setmana de juny
Imatge il·lustrativa
Protecció Civil activa l'alerta Ventcat i anuncia que els cops poden superar els 72 quilòmetres per hora
Manifestació Vic presos polítics
Manifestació Vic presos polítics | Josep M. Montaner
Els col·lectius preparen «la primera acció directa de desobediència civil massiva»
Coronavirus
El mític cafè Zurich ha obert la terrassa aquest dilluns
El mític cafè Zurich ha obert la terrassa aquest dilluns | Adrià Costa
25/05/2020
La majoria dels locals esperen un relaxament major per obrir mentre la ciutat és ja l'única de l'Estat que no permet als seus ciutadans sortir-ne
coronavirus
Dades del 25 de maig.
Dades del 25 de maig. | ND
25/05/2020
Salut ha registrat 242 nous casos confirmats en les últimes 24 hores
coronavirus
La Via Laietana, aquest dissabte
La Via Laietana, aquest dissabte | ACN
25/05/2020
La taxa de transmissió s'ha baixat tant que el virus tindrà una "dificultat important" per sobreviure
coronavirus
Les dones que es veuen obligades a deixar la feina o demanar reducció han augmentat
Les dones que es veuen obligades a deixar la feina o demanar reducció han augmentat | EP
25/05/2020
Les dones que es veuen obligades a deixar la feina o demanar reducció de jornada augmenten durant el confinament
Testimonis
La Davinia, a casa seva.
La Davinia, a casa seva. | Cedida
25/05/2020
Diversos malalts que no s'acaben de recuperar de la malaltia reclamen tests per a tothom