L’urbanisme amb ulls de dona

"Els principis de l’arquitectura, fins i tot la seva teorització, s’han realitzat per homes, atenent les necessitats dels homes i al seus valors, atenent els seus valors que s’han traduït en l’estructuració de l’espai"

Quan des del moviment feminista s’aborda i es teoritza sobre urbanisme es fa des de la mirada lila que aporten les dones. Es posa sobre la taula l'impacte de l'entorn construït -l'urbanisme- en les dones. Les promotores de l'urbanisme feminista avancen una perspectiva crítica amb les estructures patriarcals tant polítiques com socials que han tingut un impacte negatiu en les vides de les dones i han limitat la presència femenina en la planificació urbana. Les dones patim un  entorn urbà hostil i inhòspit. construït des de la perspectiva patriarcal.

Parlem de patriarcat perquè "el patriarcat és el sistema que organitza las relaciones de poder entre gèneres, assigna una jerarquia als diferents rols en funció́ del sexe, categoritza allò que és femení com alteritat respecte a allò masculí. Quan parlem del patriarcat estem parlant del sistema que explica i serveix per visibilitzar l’opressió a la dona al llarg de la història de la humanitat, sistema que és l’origen de les pràctiques injustes i dels hàbits perversos que van en detriment de la dignitat i igualtat entre éssers humans" (Molina Petit, 2003).

Cal que siguem conscients que la construcció dels espais que habitem té un sentit cultural, no és neutre. El disseny dels espais limita, jerarquitza i valora des de les estructures de poder androcèntriques perquè parteix d’una identitat cultural masculina i com a conseqüència, com hem explicat abans, perpetua sistemes de dominació.

Els principis de l’arquitectura, fins i tot la seva teorització, s’han realitzat per homes, atenent les necessitats dels homes i al seus valors, atenent els seus valors que s’han traduït en l’estructuració de l’espai: la segregació de l’espai públic (el de la producció, lloc de treball) tradicionalment assignat als homes i el privat (el de la reproducció, la cura, la llar) tradicionalment assignat a les dones. Les crítiques feministes a aquesta situació explicitades en les diferents onades feministes i sobretot les feministes materialistes coincideixen en assenyalar com a germen de l’atribució espacial en funció dels rols assignats pel patriarcat a la divisió sexual del treball.

La incorporació de la perspectiva de gènere en l’urbanisme tracta de pal·liar les conseqüències que es deriven d’aquest fet, definint estratègies d’ intervenció que fomentin ciutats inclusives. És cert que el gènere com a variable transversal en el urbanisme i l’arquitectura continua estan al marge de l'"establishment".

Però també és cert que a dia d’avui són múltiples las iniciatives que continuen reclamen una revisió de la metodologia pedagògica de la teoria de la arquitectura, així com la incorporació e investigació de las percepcions de gènere en l'urbanisme i l'arquitectura i la igualtat efectiva en l’exercici professional de les dones arquitectes. Però malgrat l’àmplia presència de dones en la professió, la mirada masculina continua imperant i la crítica segueix latent.

Cal exigir aquesta mirada lila a l’espai públic, en la planificació i urbanisme, incorporar la dona, les seves necessitats i visions respecte de la seguretat, accessibilitat, al centre de les ciutats per fer-les més democràtiques, humanes i assegurar que tinguin en compte la diversitat. Per això cal una regeneració urbana de la ciutat.

No només cal aquesta regeneració conceptual en l’espai urbà públic, també cal en el concepte i disseny de l’espai privat, dels habitatges.

No només farem la vida més fàcil a les dones, tots i totes viurem millor.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Núria Marín Casas
Torna la ChickenRun a La Molina per Setmana Santa.
Torna la ChickenRun a La Molina per Setmana Santa.
L’estació serà amfitriona, per quart any consecutiu, d'aquesta cursa de descens sobre neu, la més destacada del país, el cap de setmana de l’1 d’abril | La cursa també esdevindrà clau per a la presentació de la temporada d’estiu del Bikepark La Molina, que té previst obrir les seves portes el primer cap de setmana de juny
Imatge il·lustrativa
Protecció Civil activa l'alerta Ventcat i anuncia que els cops poden superar els 72 quilòmetres per hora
Manifestació Vic presos polítics
Manifestació Vic presos polítics | Josep M. Montaner
Els col·lectius preparen «la primera acció directa de desobediència civil massiva»
Eleccions espanyoles 28-A
El llaç groc del Palau de la Generalitat, aquest dimecres a la tarda
El llaç groc del Palau de la Generalitat, aquest dimecres a la tarda | Bernat Cedó
20/03/2019
El president de la Generalitat anuncia en un comunicat que evitarà donar l'ordre però acata les indicacions de la Junta Electoral
eleccions espanyoles 28-A
Casado i Álvarez de Toledo aquest vespre a Barcelona.
Casado i Álvarez de Toledo aquest vespre a Barcelona. | Bernat Cedó
20/03/2019
El líder del PP assegura que els militants del seu partit "estan donant la vida" a Catalunya en la presentació de la candidata popular per Barcelona
Eleccions espanyoles 28-A
Josep Maria Matamala, al centre de la imatge entre Carles Puigdemont i Toni Comín
Josep Maria Matamala, al centre de la imatge entre Carles Puigdemont i Toni Comín | ACN
20/03/2019
L'exconseller Lluís Puig i la dona de Rull van a la candidatura a la cambra baixa per Barcelona; Genís Boadella, cinc al Congrés per la demarcació barcelonina, és el dirigent proper a Bonvehí més destacat
Judici de l'1-O
D'esquerra a dreta: Olga Arderiu, Benet Salellas i Marina Roig
D'esquerra a dreta: Olga Arderiu, Benet Salellas i Marina Roig | ACN
20/03/2019
Els guàrdies civils que van analitzar els correus dels líders independentistes tampoc demostren la violència mentre torna a aparèixer la "unitat d'acció" entre Mossos i Govern
Salut
Un investigador pren la dosi d'un medicament en un laboratori.
Un investigador pren la dosi d'un medicament en un laboratori. | ACN
20/03/2019
Investigadors de l’IDIBELL detecten que els carcinomes es poden frenar amb tractaments d’altres tipus de càncer
Filiprim
Jordi Basté, a Tòquio, en una imatge del seu programa «No pot ser!»
Jordi Basté, a Tòquio, en una imatge del seu programa «No pot ser!» | TV3
20/03/2019
«El més interessant és que abraça sense embuts situacions tangibles, existents, demolidorament eloqüents relacionades amb l'estat de la qüestió del món de bojos en què vivim»