Aquesta notícia es va publicar originalment el 09/07/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Comencen aquest dilluns, tot i que al llarg d’aquesta setmana ja han estat preparant el terreny. Parlem de les excavacions del Castellot de Bolvir. El projecte de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) farà que en aquests propers dies el jaciment arqueològic recuperi l’activitat dels últims anys, des del 2006. “Ens volem centrar, aquest any, en una àrea antiga romano-ceretana”, ha explicat el director de l’excavació, Oriol Olesti. El camp de treball estarà actiu des de l’11 de juliol fins el 29 de juliol. Per setmana, hi haurà uns 25 alumnes aproximadament, que s’han inscrit prèviament per a poder participar en aquesta excavació.Gairebé, coincidint en el temps, la Universitat de Barcelona posarà en marxa, novament, les excavacions en el jaciment de Montlleó (Prats i Sansor), en el qual s’hi treballa des de l’any 2000. Xavier Mangado, director del projecte, ha explicat que el jaciment els dóna sorpreses any rere any “i quan ja pensem que estem a tocar del final, ens trobem nous materials. Això fa que ens replantegem les agendes. El jaciment evidencia ocupació humana per la gran quantitat de restes arqueològiques que hi apareixen”, explica Mangado. El jaciment de Montlleó té uns 15.000 anys, en el Paleolític superior. Hi participaran uns 20 estudiants.
Del 23 d’agost al 4 de setembre, la UAB activarà les excavacions en el jaciment del Tossal de Baltarga (Bellver de Cerdanya), del 23 d’agost al 4 de setembre. En aquest cas, sense estudiants. El Tossal de Baltarga és un assentament iber-ceretà i està documentat des del 2011.
Finalment, en dos projectes diferents, el Castell de Llívia també veurà com els jaciments recuperen l’activitat. Per una banda, a la part alta del castell. “Cal completar un espai a la part alta del castell, a banda sud, on hi ha una habitació a mig fer. També volem intervenir en una àrea d’uns 8 metres quadrats, a l’entrada del que seria la fortificació”, ha explicat César Carreras, director d’aquesta excavació, en un projecte de la UAB. Serà del 4 al 9 de setembre i comptarà amb estudiants. Posteriorment, l’equip tècnic amb la participació de l’empresa arqueolegs.cat hi treballarà fins a últims del mes d’octubre.

Quadre resum de les properes excavacions a la Cerdanya Foto: J.P.
Val a dir que a l’àrea de la muralla, l’empresa Akhesa, també està previst que continuï amb la recuperació d’aquest element del castell de Llívia.
El Museu com a punt neuràlgic
“El Museu Cerdà fa, en molts casos, com a punt de suport de totes aquestes excavacions. De fet, jo mateix participo en determinats treballs i formo part d’alguns projectes”, ha explicat Oriol Mercadal, arqueòleg i director del Museu. “Molts dels materials trobats són portats aquí on es treballen. I quan els convé alguna eina o material, nosaltres tenim una mica de tot i els hi deixem”, diu Mercadal. El director de l’equipament cerdà diu que cal valorar “l’esforç que estan fent aquests ajuntaments i les universitats treballant en aquests jaciments que són d’una gran vàlua”, ha recalcat.