Transparència

El Consell Comarcal de la Cerdanya i 4 municipis no responen el qüestionari del Síndic de Greuges

Així es desprèn de l'«Informe sobre transparència, accés a la informació pública i bon govern» que s'ha fet públic avui

| 06/07/2017 a les 19:52h
Arxivat a: Política, Consell Comarcal de la Cerdanya, Síndic de Greuges, Rafael Ribó, Lles, Guils, Bellver, Llívia
El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, lliura a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l'informe anual.
El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, lliura a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l'informe anual. | ACN.
Aquesta notícia es va publicar originalment el 06/07/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Dels 251 ajuntaments i 3 consells comarcals que no han respost el qüestionari del Síndic de Greuges per a poder elaborar l'Informe sobre transparència, accés a la informació pública i bon govern, cal destacar que s'hi compta el Consell Comarcal de la Cerdanya i els ajuntaments de Bellver, Lles, Guils i Llívia.

Una de les conclusions més destacades ha estat l'elevat nombre de sol·licituds d'accés a la informació rebudes l'any 2016, dada que s’ha obtingut a partir de les respostes facilitades per les administracions avaluades. Segons les respostes, s'han registrat 9.127 sol·licituds, tres vegades més que l'avaluació anterior. Aquesta xifra situa Catalunya en una ràtio de 121,96 sol·licituds per cada 100.000 habitants més grans de setze anys, similar a països on el dret d’accés a la informació està reconegut des de fa més anys.

L'increment de sol·licituds indica un major coneixement del dret que el que es va poder constatar l'any anterior. Tot i això, atès el seu caràcter essencial des de la perspectiva de la participació ciutadana i el control democràtic sobre els poders públics, el Síndic insisteix que cal continuar fent un esforç per difondre el dret d'accés a la informació i proposa que la Generalitat i les administracions locals facin una campanya conjunta.

Aquest caràcter de dret democràtic essencial comporta que ha de rebre una atenció preferencial de les administracions. L'alt percentatge d'absència de resposta (mesurada a partir d'un mostreig de consultes fetes d'incògnit segons el mètode que es coneix com a "ciutadà ocult") indica que encara no és així. Així de 175 sol·licituds enviades 53 s'han quedat sense resposta.

Pel que fa a la publicitat activa, s'han analitzat més de 2.400 portals web entre administracions i altres ens obligats. La heterogeneïtat dels resultats dificulta les valoracions globals. Tot i aquesta disparitat, s'observa que les administracions més grans tendeixen a mantenir i millorar els resultats de l'any anterior pel que fa a la informació publicada. La millora ha estat més significativa en les administracions petites, que en el període inicial presentaven un compliment més precari. Actualment, ja no hi ha cap ajuntament sense portal. Tot i així, cal reforçar els mecanismes de suport als municipis amb menys recursos, perquè els continguts informatius s'adaptin a la Llei.

Les mancances més importants es continuen produint a les entitats dependents. En el cas de la Generalitat, s'aprecia un contrast important entre els organismes propis, amb un bon compliment de la llei, i els ens que en depenen. Fins a un 37% d'aquests últims no tenen portal de transparència.

Pel que fa a la qualitat i el format de la informació, l’anàlisi dels portals reflecteix, en termes generals, mancances substancials en el compliment dels criteris legals d’actualització i claredat de la informació i de reutilització de les dades publicades.

El nombre d'inscripcions en el Registre de grups d'interès també ha experimentat un increment exponencial, i ha passat de gairebé 100 en el primer informe a prop de 2.000 el mes de maig passat. En aquesta expansió, hi ha tingut un paper primordial l'obligació dels alts càrrecs de fer públiques les reunions que mantinguin amb aquests grups.

L'activitat d'influència és legítima com a forma de participació si és transparent i el principi de transparència aplicat als lobbies implica donar compliment a les obligacions de publicitat que preveu la Llei. En el cas de les anotacions de reunions entre alts càrrecs i grups d'interès, comporta que cal consignar el motiu concret de la reunió.

Pel que fa a les obligacions de bon govern, l'informe destaca avenços significatius en l'elaboració de codis de conducta i molt més limitats pel que fa a l'elaboració de cartes de serveis adaptades a la Llei i la qualitat normativa.

L'Informe també destaca que està pendent el desplegament reglamentari de la Llei 19/2014 per concretar-ne l'abast i les obligacions, tot i que s'han iniciat els treballs per fer efectiu aquest desplegament.

Quant a la metodologia, a banda de l'anàlisi directa dels portals web, pel que fa a la resta d'obligacions de la Llei (el dret d'accés, el registre de grups d'interès, el bon govern i el govern obert), s'ha demanat informació a la Generalitat de Catalunya, a les diputacions, als consells comarcals, a tots els ajuntaments (l'any anterior s'havien exclòs els de menys de 500 habitants), a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, al Consell General d'Aran, a les universitats públiques i als òrgans estatutaris i altres ens de control.

Un total de 251 ajuntaments i 3 consells comarcals no han respost el qüestionari del Síndic per poder elaborar aquest informe, i 53 d'un total de 175 ens no han respost una sol·licitud d'accés a informació feta d'incògnit. Tots estan llistats en el document disponible al web www.sindic.cat. També estan disponibles totes les dades recollides a partir de l'exploració dels portals web i dels qüestionaris.

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Torna la ChickenRun a La Molina per Setmana Santa.
Torna la ChickenRun a La Molina per Setmana Santa.
L’estació serà amfitriona, per quart any consecutiu, d'aquesta cursa de descens sobre neu, la més destacada del país, el cap de setmana de l’1 d’abril | La cursa també esdevindrà clau per a la presentació de la temporada d’estiu del Bikepark La Molina, que té previst obrir les seves portes el primer cap de setmana de juny
Imatge il·lustrativa
Protecció Civil activa l'alerta Ventcat i anuncia que els cops poden superar els 72 quilòmetres per hora
Manifestació Vic presos polítics
Manifestació Vic presos polítics | Josep M. Montaner
Els col·lectius preparen «la primera acció directa de desobediència civil massiva»
Crònica
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, amb els consellers del Govern
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, amb els consellers del Govern | Govern
21/01/2021
La judicialització de les eleccions curtcircuita la via negociada al conflicte entre Catalunya i l'Estat
Anàlisi
Miquel Iceta i Salvador Illa, en una imatge d'arxiu.
Miquel Iceta i Salvador Illa, en una imatge d'arxiu. | ACN
21/01/2021
L'enquesta apunta que quasi el 40% encara dubta què votarà i que l'abstenció creixerà molt, i atorga una projecció estranyament baixa a Junts
sentència de l'1-O
Centenars d'alcaldes al Palau de la Generalita en contra de la sentència de l'1-O
Centenars d'alcaldes al Palau de la Generalita en contra de la sentència de l'1-O | ACN
21/01/2021
La inhabilitació del conseller d'Exteriors xoca amb l'absolució de l'alcaldessa de Roses pels mateixos fets i la desestimació de nombroses causes similars
coronavirus
Els estats membres compartiran informació sobre els tests més fiables
Els estats membres compartiran informació sobre els tests més fiables | Adrià Costa
21/01/2021
Els països membres es reconeixeran mútuament els resultats de les proves de Covid-19 per facilitar la mobilitat entre estats
coronavirus
A dia d'avui hi ha més de 600 persones a l'UCI només de Covid, i més de 1.000 llits ocupats si comptem altres malalties
A dia d'avui hi ha més de 600 persones a l'UCI només de Covid, i més de 1.000 llits ocupats si comptem altres malalties | EP
21/01/2021
La consellera Vergés avisa que en les properes setmanes creixerà la pressió als hospitals i el Departament constata que la tercera onada s'assemblarà a la situació de març i abril
Obituari
Referent de la música i cultura popular.
Referent de la música i cultura popular. | Arxiu particular
21/01/2021
Va rebre el Premi Nacional de Cultura Popular, el Premi Nacional de Música, la Medalla d'Honor de Barcelona i la Creu de Sant Jordi