Coronavirus

Puc anar al bar del poble del costat? I al restaurant?

Els municipis de menys de 10.000 habitants ja tenen autorització per obrir els locals per a consum a l'interior

| 22/05/2020 a les 11:30h
Arxivat a:
Els municipis de menys de 10.000 habitants ja poden obrir bars i restaurants
Els municipis de menys de 10.000 habitants ja poden obrir bars i restaurants | Martí Albesa
Els municipis de menys de 10.000 habitant que estiguin en fase 0 i 1 poden obrir des d'aquest divendres bars i restaurants per al seu consum a l'interior del local. La disposició entra en vigor aquest mateix divendres i afecta els municipis amb densitat inferior a 100 habitants per quilòmetre quadrat. 


En el cas dels municipis que estiguin en fase 1, es podrà a més fer ús de la condició de moure's per la regió sanitària i, per tant, això vol dir que els seus habitants podran anar al bar d'un municipi del costat.

La nova norma publicada al BOE, però, generarà una situació peculiar en aquelles regions sanitàries que tinguin municipis de menys de 10.000 habitants. Els ciutadans d'un municipi gran en fase 1 podran anar al bar d'un municipi petit, però només podran consumir a la terrassa, no a l'interior del local, acció que queda prohibida per a ells fins a la fase 2.

Segons destaca la normativa en el seu article 2.2, només podran consumir a l'interior (en fase 0 o fase 1, a partir de la 2 tothom pot fer-ho amb limitació d'aforament) els residents que estiguin empadronats en el poble de menys de 10.000 habitants, així com aquelles persones que hagi estat els últims 14 dies sense sortir d'aquell municipi.

Un 40% d'aforament

Els bars i restaurants, amb l'excepció de discoteques i locals d'oci nocturn, podran obrir per al consum interior però no podran superar en cap cas el 40% d'aforament. El consum a l'interior haurà de fer-se en taules, preferentment mitjanant reserva prèvia. No s'admetrà l'autoservei a la barra. Les taules hauran de guardar una distància de dos metres. Estarà permès l'encàrrec en el propi establiment de menjar i beure per emportar. Es podran oferir productes de lliure servei a través de plats individuals degudament preservats. El servei de terrassa es farà d'acord amb el previst en fase 1. 

D'aquests beneficis queden excloses les persones amb símptomes o en aïllament domiciliari per haver estat contacte d'un positiu. Els vulnerables podran acollir-se a aquestes mesures si la seva condició clínica està controlada i ho permet.

Les comunitats autònomes i els propis municipis podran demanar al Ministeri de Sanitat la suspensió de l'aplicació d'aquesta ordre quan es consideri que hi ha risc per a la població o el nombre de casos positius de coronavirus hagi crescut de forma sostinguda durant les dues setmanes anteriors a la sol·licitud. La comunitat també podrà demanar la flexibilització d'altres mesures.

Queden fora d'aquesta ordre els municipis de menys de 10.000 habitants que tinguin un casc urbà consolidat enganxat a un altre municipi més gran, o que la suma de les dues localitats sigui superior a les 10.000 persones.


Torna la ChickenRun a La Molina per Setmana Santa.
Torna la ChickenRun a La Molina per Setmana Santa.
L’estació serà amfitriona, per quart any consecutiu, d'aquesta cursa de descens sobre neu, la més destacada del país, el cap de setmana de l’1 d’abril | La cursa també esdevindrà clau per a la presentació de la temporada d’estiu del Bikepark La Molina, que té previst obrir les seves portes el primer cap de setmana de juny
Imatge il·lustrativa
Protecció Civil activa l'alerta Ventcat i anuncia que els cops poden superar els 72 quilòmetres per hora
Manifestació Vic presos polítics
Manifestació Vic presos polítics | Josep M. Montaner
Els col·lectius preparen «la primera acció directa de desobediència civil massiva»
coronavirus
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest diumenge a la Moncloa.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest diumenge a la Moncloa. | Moncloa
31/05/2020
El president espanyol assegura que la represa de la taula de negociació amb la Generalitat aquest juliol se situa dins de la "normalitat" i els "compromisos d'investidura"
coronavirus
Quim Torra durant la conferència de presidents.
Quim Torra durant la conferència de presidents. | ACN
31/05/2020
El president català reclama poder gestionar la crisi i que la centralització de l'executiu espanyol "s'acabi demà mateix"
REPORTATGE
Treballadors del sector de motor en una cadena de muntatge.
Treballadors del sector de motor en una cadena de muntatge. | ACN
31/05/2020
El sector es prepara per afrontar una gran reconversió: ve un cotxe elèctric, connectat, compartit i autònom en un context de nous costums i l'emergència climàtica. La indústria de les bateries ha desplaçat l'eix de l'Atlàntic al Pacífic
coronavirus
Les platges de Barcelona, en una imatge d'aquest mes de maig
Les platges de Barcelona, en una imatge d'aquest mes de maig | Albert Alemany
30/05/2020
Epidemiòlegs i economistes admeten que la decisió de l'Estat d'accelerar l'arribada de turistes al juliol després de planificar una desescalada gradual respon essencialment a criteris econòmics
Reportatge
El personal del Centre de Serveis Socials de Poble Sec atén un usuari
El personal del Centre de Serveis Socials de Poble Sec atén un usuari | ACN
30/05/2020
Milers de famílies que s'han trobat de sobte al llindar de la pobresa o que han vist agreujada la seva situació de vulnerabilitat es preparen per sol·licitar la prestació