​Política Lingüística impulsa el català a 4.600 establiments comercials

La majoria de comerciants tendeixen a adoptar el català quan el client el parla

| 10/09/2019 a les 16:15h
Arxivat a:
El català, també al comerç
El català, també al comerç | Adrià Costa
La Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística despleguen aquesta tardor una nova fase del Pla Ofercat a 4.600 establiments comercials de 10 ciutats: Cerdanyola, Manresa, Molins de Rei, Mollet del Vallès, Reus, Rubí, Sant Cugat del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans. Les accions per fomentar l’ús de català seran definides específicament per a cada localitat des de la Direcció General de Política Lingüística i el Centre de Normalització Lingüística corresponent, juntament amb els principals agents econòmics i ens locals. 
 
L’Ofercat és un programa de la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística, iniciat l’any 2000, per conèixer de manera sistemàtica l’oferta lingüística dels establiments comercials de Catalunya i impulsar-hi accions eficaces de promoció del català. Del 2018 al 2021, el programa Ofercat s’haurà aplicat a 20.000 establiments de 36 ciutats.
 
El català és una llengua utilitzada en l’activitat comercial a Catalunya, tant per part dels comerciants com pels clients. Així ho revela l’Enquesta d’usos lingüístics de la població de 2018 que la Direcció General de Política Lingüística i l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT) van presentar el juliol passat. Segons aquesta operació estadística, més del 66 % dels ciutadans usen el català quan van a comprar a petits comerços, un 19,9 % gairebé sempre. Així mateix, un 74,5 % de les persones que treballen en atenció al públic amb usuaris o clients, l'usen. Tant els usuaris i clients de petit comerç com les persones que treballen en l'atenció al públic, majoritàriament combinen més d'una llengua en l'activitat comercial diària.
 
USOS LINGÜÍSTICS COMERÇ (2018)
 
Usos lingüístics dels consumidors en petit comerç i de la població ocupada que fa atenció al públic amb els usuaris o clients (2018)

Apropament lingüístic als clients que parlen català
 
La darrera onada de l’Ofercat es va portar a terme la tardor de 2018 a Castelldefels, Cornellà, Mataró, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Terrassa, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. Els resultats reflecteixen una situació lingüística territorialment diversa i, també, el clar interès dels comerciants per adaptar-se lingüísticament als clients. Aquesta conclusió s’extreu de la comparació entre la llengua amb què inicien la conversa quan el client entra a la botiga i el grau d’adaptació que mostren a la llengua del client.


En localitats com Vic o Vilafranca, l’ús espontani en català (llengua en què s’adrecen al client abans que aquest parli) supera el grau de coneixement de català que hi ha a la població (amb una mitjana de 83 punts sobre 100). En canvi, Mataró, Sant Feliu de Llobregat, Terrassa i Vilanova i la Geltrú (amb una mitjana de 52 punts) presenten un ús espontani inferior al grau de coneixement, fenomen molt més marcat en ciutats com Castelldefels, Cornellà, el Prat de Llobregat i Sant Boi de Llobregat (amb una mitjana de 23 punts).
 
D’altra banda, l’adequació a la llengua catalana tendeix a apropar-se, en la majoria de ciutats, al grau de coneixement de la població. No obstant això, hi ha clares diferències territorials. L’estudi reflecteix tant la diversitat sociolingüística del territori com la tendència a canviar de llengua segons el context, en aquest cas d’acord amb paràmetres comercials, com ara el de proximitat amb la llengua dels clients.
 
Política Lingüística i els drets lingüístics dels consumidors 

La Direcció General de Política Lingüística posa a disposició dels ciutadans l’Oficina de Garanties Lingüístiques per a totes aquelles persones que necessitin informació sobre la llengua catalana i sobre els seus drets i obligacions lingüístics. S’hi pot accedir mitjançant aquesta pàgina, que també permet comunicar queixes lingüístiques i facilita l’accés a l’Agència Catalana de Consum en aquells casos que correspon.
 
D’acord amb l’Estatut i el Codi de consum, els consumidors, a Catalunya, han de poder ser atesos oralment i per escrit sigui quina sigui la llengua oficial que utilitzin. Les empreses han de tenir disponibles en català les invitacions a comprar, és a dir, les comunicacions comercials amb les característiques del bé o servei que s’ofereix i el preu (catàlegs, menús, fullets, tríptics, rètols de productes, etc.). També, la informació fixa: rètols principals i senyalitzacions, cartells, llistes de preus, etc., els contractes d’adhesió, normats, amb clàusules tipus o amb condicions generals; la documentació contractual; els pressupostos, els resguards de dipòsit i les factures.
 
Cal etiquetar, almenys en català, les informacions necessàries per al consum, l’ús i el maneig adequat dels béns i serveis, especialment les dades sobre la salvaguarda de la salut i la seguretat i, en l’àmbit laboral, els convenis col·lectius de treball i els pactes d’empresa poden contenir clàusules per fomentar el coneixement del català dels treballadors i garantir-ne l’ús en els centres de treball i en els contractes laborals, els fulls de salari i la resta de documentació.
 
Agenda de política lingüística en l’àmbit econòmic

L’Ofercat s’emmarca en l’Agenda de foment del català en el món de l’empresa i el comerç que, sota el segell genèric Català i empresa, ja estàs al dia?, impulsa la Direcció General de Política Lingüística amb el Consorci per a la Normalització Lingüística, que el desplega territorialment. La Direcció General impulsa també el programa Emmarca’t, adreçat a grans marques i corporacions, i ofereix línies de suport a projectes d’empreses i d’entitats de l’àmbit empresarial i del treball.
 

Torna la ChickenRun a La Molina per Setmana Santa.
Torna la ChickenRun a La Molina per Setmana Santa.
L’estació serà amfitriona, per quart any consecutiu, d'aquesta cursa de descens sobre neu, la més destacada del país, el cap de setmana de l’1 d’abril | La cursa també esdevindrà clau per a la presentació de la temporada d’estiu del Bikepark La Molina, que té previst obrir les seves portes el primer cap de setmana de juny
Imatge il·lustrativa
Protecció Civil activa l'alerta Ventcat i anuncia que els cops poden superar els 72 quilòmetres per hora
Manifestació Vic presos polítics
Manifestació Vic presos polítics | Josep M. Montaner
Els col·lectius preparen «la primera acció directa de desobediència civil massiva»
Dades: eleccions espanyoles 10-N
Pedro Sánchez, durant una reunió de la direcció del PSOE.
Pedro Sánchez, durant una reunió de la direcció del PSOE. | Flickr PSOE
20/09/2019
La variació de la participació, l'impacte del flirteig amb el 155 o l'aparició d'Errejón podrien dificultar a Sánchez la millora de resultats desitjada
entrevista
Gorka Knörr
Gorka Knörr | Adrià Costa
21/09/2019
El delegat del Govern a Madrid analitza el moment polític i assegura que com a reacció a la sentència "cal una resposta com la del 3 d'octubre"
eleccions espanyoles 10-N
Ada Colau, a Catalunya Ràdio.
Ada Colau, a Catalunya Ràdio. | Catalunya Ràdio
21/09/2019
L'alcaldessa de Barcelona assegura que s'han malinterpretat les paraules del líder d'Unides Podem: "Treballarem perquè hi hagi diàleg"
procés català
Pla general de part de l'equipament de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra.
Pla general de part de l'equipament de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra. | ACN
21/09/2019
Tota la plantilla estarà disponible des del dia 1 i consideren que una sentència abans del 12 seria "el pitjor escenari"
LA MERCÈ 2019
Primera nit de concerts a la platja del Bogatell.
Primera nit de concerts a la platja del Bogatell. | Albert Alemany
21/09/2019
L'Ajuntament de Barcelona habilita dos nous punts d'atenció a víctimes d'agressions masclistes a l'avinguda Reina Maria Cristina i al Bogatell
Altres Barcelones
Palau Vilana Perlas
Palau Vilana Perlas | Adrià Costa
21/09/2019
La residència d'un dels personatges més importants i alhora desconeguts de la Guerra de Successió en ple cor de Barcelona