L'elaboració de la coca de Sant Joan, a l'abast de tothom

Recepta d'un dels ingredients més tradicionals de la revetlla

| 22/06/2017 a les 13:44h
Especial: A la xarxa
Arxivat a: Internet, pastisseria, gastronomia, Sant Joan, estiu, revetlla, coca, Sant Joan 2017
Un pastisser de La Crossandra, de Sant Julià de Vilatorta
Un pastisser de La Crossandra, de Sant Julià de Vilatorta | Adrià Costa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 22/06/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un dels ingredients bàsics de la tradicional revetlla de Sant Joan a Catalunya és la coca. La preferida pels consumidors continua sent la clàssica de brioix amb fruites i pinyons, seguida de la coca de llardons de full i la de pinyons farcida de crema. També tenen bona acceptació les coques amb diferents farciments, com el cabell d’àngel, tant de full com de brioix, i també les més originals, que cada vegada tenen més demanda, amb farciments variats, com la xocolata, la nata o les fruites naturals.

Un equip de Naciódigital s’ha desplaçat a la pastisseria La Crossandra, de Sant Julià de Vilatorta, per fer un reportatge fotogràfic de l’elaboració de les coques i, de passada, fer-ne una petita degustació. Per anar obrint boca, us passem la recepta d’una de les coques que ens han passat els pastissers. Per si algú s’atreveix...
 

Galeria de fotos (Adrià Costa)

 
Coca de Sant Joan  
Coca de brioix amb fruites confitades
Ingredients per a  6 persones:
 
Per al brioix:
- 1/2 kg de farina
- 75 g de sucre
- 75 g de mantega
- 7 g de sal
- 2 ous
- 40 g de llevat  
- 150g d’aigua
- 1 llimona ratllada (la pell)
- 2 g de canyella en pols
- ou per pintar

Guarniment:
-150 g de fruites confitades barrejades i tallades (cireres, meló i taronja...)
- 50 g de pinyons
- 50 g de sucre
- 1 nou de mantega

Procediment:

En primer lloc, feu un cercle de farina sobre una superfície plana, com ara una taula. En el centre, poseu-hi els ingredients de la pasta: la canyella, el sucre, la sal, la pell de llimona, els ous  i l’aigua. Barregeu-ho tot i aneu treballant la massa fins que n'obtingueu una textura fina. En aquest punt, hi podeu afegir el llevat i la mantega.

Seguiu treballant la massa. Quan no s'enganxi a la taula, voldrà dir que ja és a punt. Tapeu-la amb un drap i deixeu-la reposar 10 minuts.

Amb aquestes quantitats es fan dues coques, per facilitar la cocció. Estireu la massa sobre la taula empolsinada de farina i li doneu forma a la coca, sempre el doble de llarg que d’amplada i d’un centímetre de gruix més o menys. La pinteu amb ou batut. I la deixeu reposar uns 15 minuts.

Unteu amb la mantega una plata de forn i empolseu-la de farina. I poseu la coca, repartiu-hi les fruites confitades, els pinyons i tot seguit el sucre i deixeu-la llevar en un lloc tebi uns 15 minuts. Poseu-la al forn tebi i augmenteu-ne la temperatura al final de la cocció perquè quedi ben daurada.  Cocció de 15 a 20 minuts a 200ºC.  I bona revetlla!!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Un telèfon amb Whatsapp
Un telèfon amb Whatsapp | Flickr
La popular aplicació de missatgeria instantània inicia una nova etapa
Una abella
Una abella | PIxabay
Un estudi arriba a unes sorprenents conclusions
El Seat León lidera el rànquing de cotxes més venuts a l'Estat
El Seat León lidera el rànquing de cotxes més venuts a l'Estat | NacióMotor
Les matriculacions de turismes a Catalunya cauen un 2,8% durant l'any passat
Greta Thunberg, davant del Parlament suec
Greta Thunberg, davant del Parlament suec | Twitter
Amb només 15 anys, Greta Thunberg ha aconseguit que el seu discurs faci la volta al món
La misteriosa daina blanca dels Aiguamolls
La misteriosa daina blanca dels Aiguamolls | Josep Espigulé
Sorprenent troballa dels Agents Rurals mentre feien el cens a la zona
Una copa de vi
Una copa de vi | Pixabays
El catedràtic en Medicina Preventiva i Salut Pública i professor de la Universitat de Navarra, Miguel Ángel Martínez-González, ens dona la resposta
Nova legislatura
Ple del Parlament.
Ple del Parlament. | Parlament
24/02/2021
Junts sosté que amb els resultats actuals hauria de liderar la cambra i continua a l'espera d'una proposta de full de ruta per part d'ERC; les parts assumeixen que el pacte no serà immediat
sentència de l'1-O
 Els presos a la sortida de Lledoners
Els presos a la sortida de Lledoners | Josep M Montaner
24/02/2021
El jutjat de vigilància descarta suspendre el règim de semillibertat mentre resol el fons del recurs presentat pel ministeri fiscal
Parlament Europeu
Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín, aquest dimecres al Parlament Europeu.
Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín, aquest dimecres al Parlament Europeu. | ACN
24/02/2021
L'expresident reclama a l'Eurocambra que protegeixi les "minories nacionals" amb un vot contrari al suplicatori i avisa la UE que fixarà un "precedent molt negatiu" si se'ls aixeca la immunitat
coronavirus
Alba Vergés i Pere Aragonès, aquest dimecres a l'Hospital Clínic
Alba Vergés i Pere Aragonès, aquest dimecres a l'Hospital Clínic | Arnau Carbonell
24/02/2021
La previsió és que el Procicat aprovi canvis mínims per "donar aire" als sectors afectats pels tancaments
empresaris
Antoni Cañete i Pere Barrios aquest dimarts a la seu de Pimec.
Antoni Cañete i Pere Barrios aquest dimarts a la seu de Pimec. | ACN
24/02/2021
La nova directiva d'Antoni Cañete té al davant una renovació necessària mentre EinesPimec decidirà divendres si aposta per crear una patronal independentista
FUTBOLÍTICA
Roger Vinton publica a Destino un opuscle sobre la crisi que viu el Barça
Roger Vinton publica a Destino un opuscle sobre la crisi que viu el Barça | @futbolitica_cat
24/02/2021
«El sempre incisiu Roger Vinton entra en campanya per analitzar la situació crítica que pateix el Barça»