PC o Mac: quin em compro?

En el reportatge d'avui ens centrem en analitzar els punts forts i febles dels dos sistemes més utilitzats en l'àmbit domèstic.

| 08/02/2014 a les 23:50h
Especial: Reportatges
Arxivat a: Informàtica, PC, Windows, Mac OS, Mac OSX, Apple, Microsoft, Mac, Pc
Aquesta notícia es va publicar originalment el 08/02/2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
De fet, una de les primeres opcions a considerar abans de si volem un PC o un Mac és si realment necessitem un ordinador o podríem tenir-ne prou amb dispositius com una tauleta, ara que tant es parla de l'era post-PC amb moviments com l'abandonament de Vaio per part de Sony. D'aquest concepte tan de moda, l'era post-PC, en parlarem en un reportatge més endavant, però no ens distraguem. Si realment necessiteu la potència i capacitat productiva d'un ordinador, continueu llegint. Si no, sempre podeu revisar el nostre reportatge sobre tauletes.

Dit això, centrem-nos en la comparativa d'avui, començant per algunes puntualitzacions. Tot i que estrictament parlant tots els ordinadors personals es catalogarien com a PC, el cas dels Mac és especial. Dins el terme PC, (les sigles en anglès d'ordinador personal), s'hi encabeixen tots els ordinadors, de qualsevol marca. Al contrari, els Mac pertanyen a un únic fabricant, Apple, i són actualment 5 únics models: Macbook Air, Macbook Pro, iMac, Mac Mini i Mac Pro. Dit això, tot i que els Mac són PCs, o sigui, ordinadors personals, solem anomenar PC a qualsevol ordinador no fabricat per Apple (Asus, Sony, HP, Toshiba, Samsung, Lenovo, Microsoft, Dell, Acer...)

Foto: Windows 8.1, la darrera iteració del famós sistema operatiu del Microsoft  

Tampoc és el sistema operatiu el que defineix al Mac o al PC, almenys tècnicament. Els models Mac utilitzen el sistema operatiu Mac OS  i porten instal·lada l'última actualització de sèrie (actualment OSX Mavericks 10.9). Però podem instal·lar-hi altres sistemes operatius. Per exemple, mitjançant un sistema que la mateixa Apple facilita (Bootcamp) o mitjançant virtualització (VMWare, Parallels...), podem instal·lar versions de Windows en un Mac de forma molt senzilla. Per contra, en un PC és més difícil instal·lar un sistema operatiu Mac OS, tot i que és possible (el que es coneix popularment com hackintosh). Els PCs, per regla general, porten instal·lat Windows (actualment Windows 8.1). Hi podem instal·lar també perfectament Linux.

Foto: OSX Mavericks, el darrer sistema operatiu dels de la poma

Aclarit aquest punt, a fi de què tot sigui més entenedor, anomenarem PC a qualsevol equip que no sigui d'Apple i munti Windows o Linux. Així, ens centrem en les parelles Mac/OS - PC/Windows, que són els dos sistemes més utilitzats avui en dia en l'àmbit de l'usuari estàndard. D'aquesta manera, simplificarem el debat en aquests termes, per fer-lo més accessible a una gran majoria de lectors. Som-hi doncs amb una de les comparatives clàssiques de la informàtica:

PC o Mac. Què em compro?

És una bona pregunta, i no és senzilla de respondre. La millor manera de fer palesa la diferència entre ambdues plataformes és afirmar que són diferents formes de pensar, però que en la majoria de casos ens permeten fer el mateix. Així, la diferència rau en el com i no en el què. Com que aquesta diferència entra sovint en el terreny dels gustos, ens centrarem en aspectes més quantificables.

Usuària treballant amb un MacBook Pro Foto: picjumbo  

Alguns dels factors que ens poden ajudar a encarar d'aquesta forma una comparativa són: preu, components, rendiment, estabilitat, software professional, videojocs, seguretat, assistència tècnica, compatibilitat... possiblement cada un d'aquests factors es decantaria per un dels dos sistemes. Enfrontarem cada sistema en cada apartat i emetrem un veredicte que busca ser més orientatiu que dogmàtic.

1- Preu.

Un dels principals factors de decisió i l'únic punt d'aquesta comparativa on trobem una clara diferència. Els equips Mac són notablement més cars que els PC en igualtat de condicions. Així, per exemple, si busquem les mateixes especificacions d'un Mac en un equip que no ho sigui, el segon serà molt més barat. Aquí hi entra, òbviament, la qualitat de materials, el disseny o l'experiència d'usuari. Però parlant estrictament de preu, un factor de vital importància a l'hora d'adquirir un nou equip, en aquest apartat tenim un clar guanyador. 
 
Guanyador: PC

2- Maquinari

Pel que fa al hardware, la cosa està equilibrada. Podem muntar una màquina amb gairebé els mateixos components en PC que en Mac. De fet, actualment són més semblants que mai: fan servir la mateixa arquitectura (x86), el mateix tipus de CPU, de memòria i de targetes gràfiques. L'única cosa que ens impedirà «replicar» un Mac serà l'aspecte extern, els components com teclat, trackpad o carcassa exclusius d'Apple. Però els components interns són els mateixos, i en PC podem obtenir excel·lents perifèrics de gran qualitat. En aquest punt, doncs, hi ha igualtat: no hi ha cap diferència destacable del maquinari de les dues plataformes que determini una millora en rendiment o funcionalitat.

Un punt a tenir en compte és que la facilitat d'escollir dels Macs, que compten amb pocs models al mercat, és un punt a favor si tant ens fa el preu i no volem complicacions. Per contra, la versatilitat dels PCs els fa especialment atractius a l'hora de muntar un equip totalment a mida, o d'ajustar molt més el preu, però per aquest mateix motiu són més difícils de catalogar i l'elecció no és tan senzilla.

El fet que en molts casos pel mateix preu tinguem millors components en un PC que en un Mac juga a favor del primer en l'apartat de preu, no en aquest.
 
Sense guanyador

3- Aplicacions.

La disponibilitat de software és essencial a l'hora de decantar-se per una plataforma. En aquest aspecte, la majoria d'aplicacions estan disponibles tant en Mac com en PC. Però el nombre d'aplicacions en Windows és molt superior. Podrem trobar gairebé qualsevol programa en Windows, mentre que en Mac no sempre serà possible. De fet, Windows ha estat (i continua essent) el sistema preferent durant gran part de la història de la informàtica, el 99% d'usuaris han crescut amb Windows i pràcticament totes les aplicacions, des dels antics programes en MS-DOS, es poden utilitzar en un ordinador amb Windows.

En aquest apartat farem algunes puntualitzacions en funció del tipus de programari:

3.1 - Aplicacions bàsiques: Són les aplicacions que un usuari estàndard fa servir: navegador, correu, editor de text, full de càlcul, edició lleugera de fotografia o vídeo... en aquest apartat, la diferència entre els dos sistemes es nul·la. Totes dues plataformes ofereixen opcions solvents per a l'usuari mitjà.

3.2 - Videojocs: En aquest punt, el clar vencedor és Windows. Tot i que, tímidament, cada cop hi ha més videojocs per Mac, el PC és el rei absolut en aquest apartat. No només hi ha molts més jocs, sinó que apareixen primer en PC, presenten millor rendiment i reben la majoria d'actualitzacions. 

Un Alienware, un dels millors portàtils per als aficionats als videojocs (PC)

3.3 - Professionals: Sempre s'ha dit que el Mac és millor per a professionals del disseny gràfic, de la fotografia o de l'edició de vídeo. Si bé és cert que alguns programes com el magnífic Final Cut (edició de vídeo) només es poden trobar en Mac, també és cert que en PC comptem amb igualment magnífiques alternatives (en aquest cas, Adobe Premiere o After Effects). Si bé fa uns anys algunes eines de disseny gràfic només estaven disponibles per Mac (Photoshop, Freehand, QuarkXPress, etc.) aquest fet actualment ja no es produeix.

 
Guanyador: PC

4- Seguretat.

Un ordinador Mac és definitivament força més segur que un ordinador amb Windows. Un PC necessita protecció antivirus i malware, i de vegades aquesta mesura no és suficient. Tot i que actualment ja s'ha trencat el mite que no hi ha virus per Mac, el software maliciós per aquest sistema és molt inferior al de Windows. Això és degut al fet que molts programadors de virus se centren en el sistema predominant, que és Windows, per obtenir una major propagació dels seus esforços.

Totes dues plataformes, d'altra banda, tenen forats de seguretat i vulnerabilitats, però la llista de Windows és, de nou, major que la de Mac.

 
Guanyador: Mac

5- Rendiment i estabilitat

En aquest punt és complicat generalitzar, ja que el rendiment s'obté en gran part a partir del maquinari. Aquest maquinari és molt variat, tant en PC com en Mac. Hi ha un fet, però, que permet establir una línia d'anàlisis: com que Apple controla tant el maquinari com el programari dels seus models, cada ordinador Mac està molt ben optimitzat. Els Mac, per regla general, aprofiten el seu maquinari al 100% i funcionen de forma més fluida. Així, Mac OS és un sistema molt estable, en part perquè està basat en UNIX i en part per la perfecta i esmentada comunió entre el maquinari i el programari.

En PC, per contra, els equips dels diferents fabricants han de preparar els controladors de cada component per cada versió del sistema operatiu. El rendiment no és sempre l'esperat. D'altra banda, Windows, de forma històrica, ha estat un sistema operatiu força inestable (recordeu la famosa pantalla blava?). La tendència es va trencar amb Windows XP, i amb Windows 7 i 8 s'han aconseguit sistemes operatius força estables. No arriben, però, als nivells de robustesa de Mac OS.
 
Guanyador: Mac

6- Disseny i qualitat de materials

Novament, un punt controvertit. Per alguns fins i tot pot ser un punt prescindible o poc important. Per d'altres, el principal valor de compra pot ser l'aspecte extern o el material de construcció de l'equip. El fet és que trobem equips PC amb dissenys molt atractius, però l'atenció que posa Apple en el disseny dels seus equips és insuperable. Comprar un Mac vol dir adquirir un equip pensat al mil·límetre en absolutament qualsevol detall.

Els iMac són ordinadors de «tot en un». En un mateix equip trobem la pantalla i la resta de maquinari

Com a norma general, els equips Mac estan construïts amb materials de millor qualitat, comparats amb la mitjana d'equips PC. Els portàtils, per exemple, estan construïts d'una sola peça, mentre que els portàtils PCs compten amb moltes parts mòbils, que els fan més sensibles al desgast o menys resistents als cops. Sovint estan construïts amb materials més barats, com plàstics, que Apple fa servir en poques ocasions.
 
 
Guanyador: Mac

7- Possibilitats d'ampliació i reparacions

Molts equips Mac van començar fa uns anys a utilitzar pega per subjectar els components de dins dels seus ordinadors, o directament soldadura. Això els fa extremadament difícils i cars tant d'ampliar com de reparar, especialment en els portàtils (Macbook). En alguns casos sí que és possible ampliar alguns components dels Mac (memòria i disc dur, principalment), però el seu preu és elevat. Els components dels PCs, per regla general, són més fàcils de canviar o de reparar pel fet de no estar enganxats, costen menys de trobar i decididament són molt més barats.
 
Guanyador: PC

8 - Assistència tècnica / garantia

Un punt molt a tenir en compte, pel simple fet de què tots els equips poden tenir problemes o fallar amb el temps. Aquí cal fer una distinció: si ens hem muntat un PC per peces la cosa es complica: la garantia s'aplica als components per separat, i davant d'un problema haurem d'aïllar el component que falla i reclamar-ne la garantia, si en té (que és igualment de dos anys). Si no en som capaços, dependrem d'algun amic o de l'establiment. En cas d'adquirir l'equip sencer sí que podrem utilitzar la garantia de l'equip, sense haver de preocupar-nos de quin component està fallant. 

Pel que fa al servei tècnic donat per la marca, aquí depèn de cadascuna. Totes han de donar per llei dos anys de garantia, i ho fan, i s'han de responsabilitzar de problemes de fabricació. Hi ha marques que donen moltes facilitats (com Apple, que tramita la devolució del producte fent-la coincidir amb el lliurament del de substitució) i n'hi ha d'altres que no (LG, amb els Nexus, obliga a pagar l'import d'un telèfon nou per deixar-ne un de substitució durant la reparació, i si no es pot reparar retorna els diners posteriorment). A Apple, quan s'adquireix un nou producte, es sol oferir als seus clients la possibilitat de contractar el seu servei Applecare, un valor afegit que ens permet estirar la garantia fins als 3 anys pagant un preu determinat, solució que podem trobar en d'altres marques però no sempre l'anuncien massa. 
 
Guanyador: Depèn de la marca, no de si és PC o Mac


Conclusió

No donarem un guanyador general, pel simple fet que no hi ha tal guanyador. Cada plataforma té els seus punts forts i els seus punts febles. Els seus sistemes operatius són radicalment diferents. Tasques tan senzilles com tancar una finestra o copiar un arxiu es realitzen de formes diferents. Però bàsicament, són dues maneres de realitzar les mateixes accions. Depèn dels gustos de cadascú optar per una o l'altra.

Si us ho podeu permetre, utilitzeu les dues. Si no, almenys proveu-les: molts establiments tenen bones polítiques de devolució, podeu provar un producte i tornar-lo si no us satisfà, normalment al cap de dues setmanes. L'elecció, però, no té per què ser excloent. Però si us heu de decantar per algun dels dos sistemes, us hem deixat un grapat d'arguments per a què us decidiu.

COMENTARIS

No hi ha per on agafar-ho
Petrus, 09/02/2014 a les 00:48
+20
-19
Tot i que es nota molt bona intenció en l'article no hi ha per on agafar-lo, quasi tot el que s'afirma és qüestionable, discutible i reinterpretable. La majoria de punts estan carregats de tòpics propis del món del usuari PC que mai ha tingut un Mac com ordinadir propi o d'ús habitual, ara bé, segur que fa feliços a molts compradors recents de PC.

Però si us plau, una cosa: el MacOS no està basat en Linux! Aquesta afirmació per si sola ja desautoritza tot l'article i la credibilitat del seu autor.
mac
Anònim, 09/02/2014 a les 01:02
+17
-7
sóc usuari domèstic de mac i usuari de pc al centre de treball i em decanto al cent per cent per mac. No hi ha color. Encara que el preu és molt més alt a la llarga és més econòmic que un pc.
Sens dubte
Anònim, 09/02/2014 a les 01:34
+7
-4
Mac, això si, l'oferta en videojocs, si algú es decanta per això, és molt limitada.
Article equivocat
Colomer, 09/02/2014 a les 02:13
+27
-3
Aquest article hauria de dir Mac o Windows, la comparico que s'esta fent es aquesta, no tenen en compte per a res un PC amb Linux, segurament perque ja se sap que guanyaria en preu, maquinaria, seguretat i programes.
Tot son eines
Windows, 09/02/2014 a les 03:41
+9
-4
Què compris o dixis de comprar, tan és. Tots els aparells son eines, i cadascú ha de triar la que li va més be; però es completament fals que els MACs no tinguin virus.
El Phoshing, el phishing és suplementació de planes WEB, i tan és el sistema que tinguis, ja que el codi WEB és multi plataforma i inclús els Linux en poden patir les conseqüències; o és que si trobeu “planillo” no us poseu el preservatiu? És exactament el mateix, feu servir l’antivirus, que és el preservatiu de tots els dispositius vers a internet.
D’altre banda, els usuaris de PC, si no posessin “descargar” o “gratis” al google i deixessin de voler tenir-ho tot gratuïtament, no els hi entraria ni la mitat de porqueria que els hi solen entrar. També a l’hora d’instal•lar els programes que troben par la xarxa, si s’hi miressin una mica abans de fer “siguiente”, “siguiente”, “acepto” “siguiente”, “finalizar” fessin una instal•lació personalitzada i desactivessin les “toolbar” i els “tuneup utilitis” “My PC backup” i d’altres porqueries que venen incloses en les eines gratuïtes o de prova que et pots trobar a la xarxa. Els hi funcionaria molt millor el Windows.
Dit això, hi ha molts usuaris de MAC que hi acaben posat un Windows, La única diferència física entre un MAC i un PC, és un petit xip que porten les plaques dels macs, que a l’hora d’instal•lar el OSX detecta si aquest hi és o no. Per tant determina si és un MAC o no, si no fos per això, es podria instal•lar un OSX en un PC sense problemes, perquè el Hardware intern és el mateix.
Per preu, tens un PC molt millor que un mac pagant el mateix, però la qüestió és si realment necessites un OSX per les eines que porta.
El MAC OSX està bastat en UNIX
Anònim, 09/02/2014 a les 03:45
+16
-0
El MAC OSX està bastat en UNIX, no el LINUX, hi ha una lleugera diferència, encara que moltes de les comandes en consola siguin les mateixes.
Jo sóc de windows
Anònim, 09/02/2014 a les 04:09
+16
-4
Resumint, pel que fa a qualitat és molt millor un Mac, pero la relació preu no ho compensa. Poso un exemple: Tots sabem que un mercedes és millor que un seat (encara q pot haver alguna cosa que sigui igual o millor seat). Pero el preu d'un i l'altre és molt diferent. Llavors és, em compro un mercedes i que em duri 16 anys? O em compro un Seat i al cap de 8 anys el torno a canviar? Jo personalment prefereixo la segona opció. Es més, al preu que hi han alguns portatils, amb el que em costa un marc, em puc comprar 3 portatils windows. I a mesura que els vagi canviant, tindré tecnologia última.
Linux
Aniol, 09/02/2014 a les 08:28
+7
-0
Cap sistema és millor, depén del que vulguis fer. Per disseny gràfic Mac, per jocs Windows i per hacking, sistemes, xarxes... Linux.
Mac és bó per presumir
Qutabminar, 09/02/2014 a les 08:36
+19
-8
La principal caracterítica que decanta als usuaris de Mac és poder dir que tenen un Mac. D'acord, també hi ha alguns motius objectius, però això és secundari. Mac té més qualitat com tot allò que és car, sigui un ordiador o un formatge.
Jo ho tinc clar desde fa...anys...Linux
ClaritaDLIma, 09/02/2014 a les 08:42
+12
-0
No cal anar gaire lluny, cadascú es lliure de triar i pagar per el que vulgui. La meva opció es Linux GNU Ubuntu, per economia, rapidesa, fiabilitat i per la gran quantitat de programes amb llicencia GNU de codi obert que hi ha. Efectivament Linux no es Mac, encara qeu el dos estan escrits en UNIX i tenen en la arquitectura de xarxa i connexió, moltes coses similars. Mac es tancat, linux es obert GNU. Un altre comparació seria Amb Android que es un Linux tancat, propietari de Google. Sincerament....jo tinc un portàtil desde fa 6 anys un Acer 5920 i va com un tró....amb linux ubuntu 13.10...pots recuperar aparells amb 500 MB de RAM y processadors antics a 32 bits.....sino teniu cap experiència Linux.....proveu-lo. Programes hi ha........per avorrir...!!
TL;DR
Johns, 09/02/2014 a les 10:07
+9
-6
Sincerament no he llegit l'article, des de el moment que diu "que no es una pregunta fàcil de respondre" demostra un desconeixement brutal.

- Ets dissenyador, o editor de video/audio? LLavors agafa un Mac.
- Si la resposta es negativa agafa un PC (Windows o Linux, dona igual)

No te mes, es així de senzill i així de ràpid.

Si vols després t'esplaies tres hores en explicar que amb un Mac els colors de la pantalla quadren perfectament amb el pantone que estàs utilitzant i en canvi amb el PC has d'imprimir i veure la difernecia.

I no em facis entrar amb les tablets...
mac sens dubte!
jordiii, 09/02/2014 a les 10:32
+6
-7
Jo he sigut usuari de windows i de mac durant molts anys. Actualment nomes utilitzo mac. Si volgues un ordinador per jugar, com quan era jovenet tindria un pc, pero com a portatil o sobretaula per us normal, el mac maxaca al pc. No t'has de preucupar pels virus, el sistema d'arxius es MOLT mes eficient, sempre va rapid, inclus despres de 4 anys. La bateria del meu macbook pro del 2010 segueix durantme 7-10 hores. Al contrari, amb un pc, relentitzes molt l'ordinador amb els antivirus, alguns dells ja porten virus incorporats per justificar el seu negoci, la bateria dura poquisim al poc temps, es calenten mes, el sistema d'arxius de windows es penós, i les aplicacions per windows semblen fetes per retrasats.

en fi, es l'opinio d'un tecnic en sistemes informatics.Linux tb esta be, pero per un us mes avançat
Linux
Aniol, 09/02/2014 a les 10:34
+9
-1
Cap sistema és millor, depén del que vulguis fer. Per disseny gràfic Mac, per jocs Windows i per hacking, sistemes, xarxes... Linux.
A vegades no tot son dades
Usuari i professional, 09/02/2014 a les 11:26
+5
-0
A l'article, no rigorós del tot, penso que no parla d'un parell de temes que son importants. Experiència d'usuari, rendibilitat i necessitats.
Primer de tot què necessites: nomes fas servir un ordinador per mirar el correu (usuari bàsic, sense coneixament informàtic) o professionalment necessites unes prestacions (o ets un usuari informàtic avançat).
Després si, un Mac és car, pero anem a pams. Per motius professionals treballo amb ordinadors Apple i ordinadors "PC" (Windows) i una cosa he descobert amb els anys, un portatil Apple m'ha durat 7 anys (he canviat bateria i carregador) i un PC (d'aquests que heu dit que son molt barats) m'ha durat 2 anys, vaig decidir apostar per un Sony Vaio (que tenint les especificacions tècniques que el Mac) que em va costar el mateix que el Mac (aquest m'ha durat 4 anys). Els materials de construcció importen.
I per últim experiència d'usuari, sere molt clar, treballo amb àudio i necessito una fiabilitat molt elevada (99%, perquè el 100 és impossible). En PC per manteniment, instalacio i configuració has de tenir un nivell de coneixament informàtic important (per que no et passi com es comenta en els comentaris que et colen mil coses, ja no només des de programes d'internet sino també del mateix fabricant de maquinari, digues-li acer hp o qui sigui) i has de re instalar mínim un cop l'any tot el sistem perquè segueixi tot ràpid i fiable. En canvi Mac per les coses senzilles del dia a dia és fàcil, per contre si vols tocar coses molt específiques esta molt amagat (et deixen veure el just que necessites, instalar és arrossegar, vaja senzillesa).

Per tant s'ha de saber decidir quines necessitats te cadascú i després ser conseqüent, pero si que és cert que quan em demanen consell sobre compres d'un ordinador (que per desgràcia en el meu cercles d'amistat i familia és molts cops) abans sempre deia que un Mac era llençar els diners però cada vegada més veig que potser és tot el contrari, duren molt (a nivell de maquinaria) i son senzills de fer anar (l'ultim que vaig aconsellar va ser per una tiets ja grans que un d'ells tenia pànic al ordinador per no entendre res i estan encantats)

Pero apart de tot la gran sort la tenim els consumidors per poder triar i per tenir dos models que es fan la competència i aixo evolucionen.
Correcció Mac OS i Linux
Miquel Serrabassa, 09/02/2014 a les 11:37
+9
-0
Als qui ens comentàveu que Mac OS està basat en UNIX, i no pas directament en Linux, gràcies per l'avís. Se'ns va escapar malgrat haver revisat l'article, disculpes! Ara ja ho hem corregit.
Windows
Anònim, 09/02/2014 a les 12:09
+11
-5
La gran majoria de gent que es compra un MAC t'ho fan saber a tothora. Els de PC no. Això potser us diu alguna cosa de la gran campanya de màrqueting i de reclutament de fanboys.

jo sóc de PC, amb molta honra i amb cap problema de cap tipus. Les pantalles blaves són història. I treballo em vídeo professional i disseny. Amb molta honra jo sóc i continuar sent de Windows.
comparativa
Anònim, 09/02/2014 a les 12:37
+9
-2
Com a informatic, sempre dic que per cada persona hi ha el seu ordinador. Personalment soc usuari de Windows per mera comoditat, y perque em puc triar l'ordinador mes adecuat per a mi. Si que per aixo vui fer un apunt en les tipiques comparacions mac-Windows. La gent tendeix a comparar macs de mes de 1000 euros amb pcs de 400, i jo sempre dic, compara un mac de mes de 1000 euros amb un pc de mes de 1000 euros, la diferencia es brutal a favor del pc. Pero a ningu extraña gastarse 1000 euros en un mac i un pc de mil euros la gent diu, quina salvatjada!
OS X
firewire, 09/02/2014 a les 13:07
+2
-1
Per cert ja fa anys que no es diu Mac OS sinó OS X. També dir que està basat en UNIX no en Linux.
Comentaris encertats tots
Antic usuari de Mac, 09/02/2014 a les 14:18
+1
-1
Més o menys el comentaris ho diuen tot. Mac és car, no paga la pena si el teu ús de l'ordinador és senzill (correu, navegar per internet i poca cosa més). Si vols jugar PC sens dubte, si ets dissenyador etc Mac sens dubte. Els Mac duren molt (et pots quedar obsolet perquè el mercat es renova constantment) i els PC et deixen veure interioritats del sistema que si no ets informàtic t'atabalaran innecessàriament. Els PC duren si en tens cura, però no estan tant pensats en l'usuari com els Mac. JO vaig ser usuari de Mac i ara ho sóc de PC. Per mi, els Mac són cars i realment la gent en general no els necessita. Com ja ha dit algú, un cotxe de gamma alta, el primer que has de tenir clar és si és un caprici o no.
Com xais
Anònim, 09/02/2014 a les 20:09
+4
-5
Sincerament molts tenen un mac perque s'ha posat de moda pero la majoria no utilitza ni un 20 % de les seves possibilitats pues els programes sob limitats, per la meva part he tingut varis macs i ara estic en pc ja que programes de disseny on el mac estaria per sobre del pc no son compatibles per tant pots presumir molt ensenyant la poma pero en relitat no la pots exprimir, pero ja sabeu que un bon marketing i tots com xais a comprar un ordinador que es igual o pitjor que l'altre.... Si parlem de sistemes operatius no se que dir ja que m'he fet un munt de trucar al sevei tecnic de apple ja que es penja igual que un pc o pitjor no et diu res i es quedar booquejat aixi que no m'expliqueu tonteries i cadescu a fer el que vulgui!
No ho veug
No hi ha per on agafar-ho, 10/02/2014 a les 09:46
+1
-2
Jo no se on veus que posi que MacOS està basat en LINUX.
Una maquina a pedals o una maquina extraordinaria
Anònim, 10/02/2014 a les 11:00
+3
-2
Si vols una maquina a pedals PC. Si vols una maquina extraordinaria Mac. Mirin tots els que parlen aqui de grans parametres informatics (sigui per Mac o per Pc)... Jo no soc un gran entes en sistemes operatius ni res de tot allo que parlen, jo nomes se que com tot fill de vei he tingut Pc´s i l´experiencia es la que tots coneixem, es penja, falla, problemes de seguretat, reinicis, virus... I amb Mac? Infinitament millor, senzillament. A mi m´agrada l´imatge, editar video, tractar fotos... i tot aixo ho fa millor un Mac sens dubte, pero aixo de banda es pot dir que mai s´ha penjat l´ordinador, mai s´ha tingut que portar-lo al tecnic, mai hem agafat cap virus (i no sera per que no visitem llocs indecibles) mai he tingut perduas d´informació, mai he patit... Casualitat? No crec, com deia algu que escrivia per aqui, algo bo es algo bo tant si es tracte d´un ordinador com si es tracta d´un formatge... Es mes car? Jo penso que no, nomes en el temps que m´ha estalviat en portar aquella torre ferragosa del pc cap a munt i cap a vall i les factures del tecnic, ja pago lo que em vaig gastar de mes inicialment en un Mac. Per altre banda a la persona que escriu el Post "Com xais" veritablement creu que el pc es millor? Miri dos coses, voste mateix parla d´icompatibilitats entre sistemes a l´hora de fer servir un programa concret, no de funcionament i aixo passa en dues direccions Mac vs Pc i Pc vs Mac... i segon, com pot veure per la meva experiencia i per la d´altres usuaris, la poma es pot presumir i es pot exprimir, nomes cal veure en quines mans cau cada maquina, com es tracta la maquina i com tractes a la gent del servei tecnic per que jo amb el meu no he tingut mai cap problema i tot i que no els hi donat a guanyar mai un duro i sempre que he trucat a sigut per "dubtes existencials" meus i m´han tractat amb absoluta professionalitat... Per ultim voste acava titllant de "tonteries" lo que diu la gent a la que ens agrada Mac, jo no m´atreviria a dir que lo que diu voste o els usuaris de Pc siguin tonteries, senzillament no tinc tants coneixements com sembla que te voste, l´unic que l´hi dic a la gent que no ho ha provat (un Mac) es que ho provin i despres que triin, estic segur si l´experiencia es com la meva, que cap d´ells tornara a pensar en comprar un Pc. No som Xais Sr, en rendim a l´evidencia, malgrat que en el seu cas, no sigui la de l´inmensa majoria d´usuaris de OS x. Ah! i faci lo que vulgui amb tota la tranquilitat... ningu l´hi impedeix. Jajajaja! Apa adeu!
la meva preferència és clara GNU/Linux
Anònim, 10/02/2014 a les 12:17
+2
-0
No entenc aquests articles que ignoren el millor SO del mon... jo utilitz Debian GNU/Linux i no hi ha res comparable.... es molt potent i practicament amb qualsevol ordinador o portàtil
ara es mes evident
Anònim, 10/02/2014 a les 14:14
+1
-4
l'unic que hi ha de difernet en un pc o un mac es el preu ja que exactament el que hi ha edins es igual!!
tots dos utilitzen intel un no hi ha el nom nomes hi ha una poma i a l'altre hi posa el nom, a mes penso que per retocar 4 fotos d'aficionat no crec que es vegi tant la diferencia.... en fi aneu a gastaros els cales que aixo si per el preu d'un mac tinc 4 pc i a mes m'el puc canviar quan vull o que us panseu que un mac dura per sempre, tot el mon de l'informatica canvia a marxes molt rapides....
El que no m'agrada del mac es que a part del preu cada mig any van canviant de model..... per tant tu al final que compres si al cap de mig any ja el teniu anticuat....
per acabar dir-hos que no fa gaire gracies a Bill Gates teniu apple ja que va reflotar la empresa invertin uns quants millons que, es clar els va fer gracies a windows!!!! o perque penseu que hi ha office per mac..aixi molt bla bla bla pero en fi tots sou una colla de xais!!!!

Ara si que es evident qui es el xai...
Anònim, 10/02/2014 a les 19:02
+2
-1
Jajajajajajajaja!
Però que dius Petrus !!!!
eLkEtEFoKA, 10/04/2014 a les 03:47
+0
-0
"Però si us plau, una cosa: el MacOS no està basat en Linux! Aquesta afirmació per si sola ja desautoritza tot l'article i la credibilitat del seu autor."
M'encanta llegir aquest tipus de comentari que llegeixen UNIX i creuen que han llegit Linux xD
PD: per experiència pròpia prefereixo Windows, i de les versions més noves el 8.1, que si voleu li podeu treure l'aplicació Metro que és lo únic que a la gent no li agrada i per això prefereixen W7.
Ara, agafes un iMac i es nota molt la qualitat d'imatge, tant en pel·licules com en videojocs.
Tot i així repeteixo, prefereixo windows
Segur que *tots* els PC necessiten antivirus.
Anònim, 28/04/2014 a les 16:01
+1
-0
"Un PC necessita protecció antivirus i malware".
Doncs, al meu PC El-més-barat-que-tinguis, amb un sistema GNU/Linux Fedora, no li cal cap antivirus. Amb fer servir repositoris de software fiables i tenir sentit comú a l'hora d'introduir la contrasenya d'administrador, n'hi ha prou.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Un telèfon amb Whatsapp
Un telèfon amb Whatsapp | Flickr
La popular aplicació de missatgeria instantània inicia una nova etapa
Una abella
Una abella | PIxabay
Un estudi arriba a unes sorprenents conclusions
El Seat León lidera el rànquing de cotxes més venuts a l'Estat
El Seat León lidera el rànquing de cotxes més venuts a l'Estat | NacióMotor
Les matriculacions de turismes a Catalunya cauen un 2,8% durant l'any passat
Greta Thunberg, davant del Parlament suec
Greta Thunberg, davant del Parlament suec | Twitter
Amb només 15 anys, Greta Thunberg ha aconseguit que el seu discurs faci la volta al món
La misteriosa daina blanca dels Aiguamolls
La misteriosa daina blanca dels Aiguamolls | Josep Espigulé
Sorprenent troballa dels Agents Rurals mentre feien el cens a la zona
Una copa de vi
Una copa de vi | Pixabays
El catedràtic en Medicina Preventiva i Salut Pública i professor de la Universitat de Navarra, Miguel Ángel Martínez-González, ens dona la resposta
economia
Imatge d'arxiu d'una clienta en un supermercat
Imatge d'arxiu d'una clienta en un supermercat | ACN
12/08/2022
Al conjunt de l'Estat la inflació s'enfila fins al 10,8%, la taxa més alta des del setembre del 1984
Anàlisi
El papa Francesc, en una imatge recent.
El papa Francesc, en una imatge recent. | Europa Press
11/08/2022
L'aniversari del gran moviment de renovació del catolicisme, que va transmetre esperit d'obertura, coincideix amb l'etapa final d'un altre pontificat progressista
economia
Seu d'Amazon a Barberà del Vallès
Seu d'Amazon a Barberà del Vallès | Gala Espín
11/08/2022
L'organisme constata que 17 empreses subcontractades cedeixen empleats a la multinacional en condicions precàries
delivery
Un repartidor de Glovo a Barcelona
Un repartidor de Glovo a Barcelona | Carlos Baglietto
12/08/2022
Els sindicats denuncien les "trampes" i "trucs" de les plataformes per esquivar una regulació "pionera" a Europa
estats units
Donald Trump, en una compareixença
Donald Trump, en una compareixença | Reuters
12/08/2022
El fiscal general dels Estats Units diu que va autoritzar "personalment" l'escorcoll i es defensa dels atacs
temps pel cap de setmana
Avís de situació de perill per intensitat de pluja fins dissabte
Avís de situació de perill per intensitat de pluja fins dissabte | Alfons Puertas / Observatori Fabra
11/08/2022
Les temperatures arribaran als 36º o 38º en moltes zones del país fins ben entrat el cap de setmana