Aquesta notícia es va publicar originalment el 16/01/2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Un dels nous terminals de Motorola, el Moto G , no inclou el català com a opció quan volem configurar l'idioma de sistema del mòbil. Tot i que Android incorpora les traduccions, les companyies hi instal·len certes personalitzacions que, sovint, s'estalvien de traduïr a totes les llengües disponibles a Android a base de modificar les opcions que podem triar.
De totes maneres, a la configuració de teclat sí que hi podem trobar el català, per a la correcció automàtica i proposta de termes mentre escrivim.
Així ho expressa la companyia des del seu departament de suport a l'Estat espanyol, confirmant que el català no està disponible pel sistema, però si pel teclat, i que no es té cap informació sobre si es farà alguna actualització per incorporar aquest idioma. Així, en resposta a una sol·licitud de Nació Digital, la resposta de la companyia ha estat aquesta:
«Lamentamos informarles que desafortunadamente en el Moto G, como usted ya ha podido comprobar, no tiene la opción de el idioma Catalán como sistema operativo. Lo que si tiene es la posibilidad de impostar el T9 en Catalán. De momento no sabemos si se va a actualizar el sistema operativo de las terminales con este Idioma. Nos disculpamos por las molestias.»
El català tampoc es trobava en terminals d'altres companyies com Samsung o HTC , que ja han inclòs el català entre les opcions d'idioma, com ho fan els Sony o Huawei.
La decisió d'incloure una varietat prou reduïda d'idiomes per part de Motorola sorprèn sobretot pel fet que l'empresa formi part, precisament, de Google, qui a més de tenir molta informació al respecte (i un sistema de traducció prou madur), sol incloure el català en els serveis que tradueix.
Mètodes per tenir un terminal Android en català
El català és present a Android des de la versió 2.3.4 (Gingerbread) i 4, i tal com es pot veure al web de Softcatalà , hi ha diversos mètodes per tal de forçar un terminal per tal que funcioni en la nostra llengua si hi podem fer funcionar amb normalitat com a mínim la versió 2.3.4 del sistema operatiu mòbil de Google.
Si la versió d'Android de la que disposa el terminal és inferior a 4.2, es poden utilitzar aplicacions com MoreLocale2 o Configuració d'idioma per forçar-lo a funcionar en català, tot i que part de la interfície de personalització podria seguir en castellà o anglès.
En cas que aquestes aplicacions no funcionin, es podria reinstal·lar de nou tot el sistema operatiu Android utilitzant alguna versió o personalització diferent. Aquest procés, però, pot anul·lar la garantia del terminal així que cal fer-lo amb cura i informant-se abans dels perills d'aquesta opció. Per fer-ho, es poden instal·lar les anomenades "ROM personalitzades" ( custom roms en anglès), que són versions d'Android modificades, basades directament en Android o en alguna altra personalització, preparades per instal·lar-se en un dispositiu determinat, aportant-hi canvis o millores.
L'animació que es pot veure a l'arrencar un terminal amb Cyanogenmod
L'animació que es pot veure a l'arrencar un terminal amb Cyanogenmod
Existeixen un gran número d'opcions en aquest sentit, tot i que entre les més populars s'hi troba Cyanogenmod . D'altra banda, però, cal que existeixi una versió específica per cada dispositiu -per tal d'incloure el programari i controladors necessaris en cada cas-, de manera que caldrà consultar-ho. Podeu trobar més informació del procés per cada dispositiu als fòrums d'xda-developers , on hi ha una gran comunitat d'usuaris, o al Wiki de Cyanogenmod .