Regals i estalvi: ampliant l’ordinador

Obrir la caixa d'un ordinador nou pot ser més emocionant, però de vegades és més pràctic i barat millorar el que ja tenim

Consells per accelerar el vostre equip aquest Nadal

| 14/12/2013 a les 23:30h
Especial: Reportatges
Arxivat a: Anàlisi, Windows, Mac OS, SSD, Disc dur, RAM, Memòria RAM, Microprocessador, Processador, CPU, Placa base, CCleaner, BleachBit, Targeta gràfica, PC, Mac, Nvidia, AMD, Linux, tecnologia, windows
Aquesta notícia es va publicar originalment el 14/12/2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una ampliació pot ser una solució econòmica per posar el nostre ordinador al dia Foto: Madzia Bryll a Flickr

Anys enrere, comprar un ordinador era com fer un trencaclosques: hi havia diverses opcions a tenir en compte, amb peces que podien o no combinar-se bé entre elles. Comercialment, es va evolucionar cap a paquets més tancats, on la tria de components la feien botigues i distribuïdors i oferien un ordinador ja en funcionament, que es podia arribar a personalitzar o ampliar amb certa facilitat, amb els coneixements adequats.

Els meus ordinadors sempre han viscut amb mi durant força temps. Algun d’ells ha fregat la dècada, unes xifres prou bones per un element tecnològic que normalment pot quedar-se endarrerit -en funció de l’època en què ens basem- en dos, tres o quatre anys.

I quin és el secret? Ampliar-lo, substituïnt alguns components que poden fer que el canvi sigui pràcticament com tenir un ordinador nou. No existeixen els miracles, això és ben cert: s’ha de valorar la despesa i les necessitats de cadascú, però en alguns casos ens poden ajudar a estalviar-nos força diners, a la vegada que ens pot ser més còmode seguir amb el mateix ordinador més ràpid que no haver de traslladar la informació i tornar a instal·lar-ho tot en un PC o Mac nou.

Canviant components, una feina de professionals

En primer lloc, cal que recordeu que aquest article vol aconsellar sobre opcions, però en darrera instància és un professional -informàtic- qui pot prendre la millor decisió, basant-se en l’equip concret i les seves especificitats: no tots els components poden ser compatibles amb tot el maquinari, de manera que podem trobar-nos en casos on no ens sigui possible o recomanable cap mena d’ampliació.

A més, substituir components implica remenar dins d’una màquina on circuits o elements molt petits són importants. Confieu la feina a un professional si no ho heu fet abans, o si voleu provar-ho, busqueu instruccions concretes i seguir-les amb molta cura: aquí només us n’explicarem els conceptes bàsics.

Casos reals i solucions

El Lightroom o el Photoshop són massa lents, o no podeu editar imatges des de Google+ perquè no teniu acceleració gràfica per maquinari? Aquests podrien ser alguns dels molts casos en què us pot interessar canviar d’ordinador o potser només renovar-ne alguns components, amb l’estalvi que aquesta darrera opció podria significar.

Per exemple, al treballar amb fotografies de càmeres rèflex digitals, podríem necessitar més memòria RAM perquè el procés fos més ràpid. O podríem accelerar el temps d’arrencada del sistema operatiu amb un disc dur SSD, semblant que en realitat només l’havíem suspès i s’ha engegat en menys de mig minut. Les opcions són tantes com els usos que es poden donar a un ordinador, que no són pas pocs: aquells que l’utilitzen per jugar estaran més interessats en canviar la targeta gràfica, ja que aquest és un dels components essencials en els jocs amb més realisme.

El disc dur: la revolució dels SSD

Els discos durs SSD ofereixen més velocitat d'accés i escriptura a les dades que els discos durs tradicional Foto: Yutaka Tsutano a Flickr

Ni jo mateix m’ho creia quan, aquest mateix estiu, tot buscant un ordinador nou, vaig decidir-me a canviar el meu disc dur de sempre (HD) per un nou disc dur SSD, anomenats també “flash”, i que ja incorporen pràcticament tots els ordinadors. Resumint-ho molt, aquests discos SSD substitueixen l’escriptura i lectura de dades mecànica per l’electrònica, aconseguint velocitats molt més ràpides. I això, fins i tot en ordinadors més antics, es nota, i molt.

Evidentment, cal verificar la compatibilitat. Aquests discos requereixen que la placa base de l’ordinador admeti connexions de discos per SATA, i en ordinadors antics aquests connectors poden no existir. Hi veuríem, llavors, els IDE: en aquest cas haurem de descartar aquesta opció i, segurament, buscar un ordinador nou si necessitem millorar el rendiment.

Els discos SSD tenen un preu molt més elevat que els tradicionals. Per això es recomana adquirir-ne un d’entre 128 i 320Gb per desar-hi el sistema i les aplicacions i jocs que més utilitzem, i mantenir l’anterior o comprar-ne un de més capacitat per emmagatzemar-hi dades. Podem trobar discos SSD de 128Gb a preus a partir d’uns 80 euros, tot i que caldrà pensar en la feina de muntatge i reinstal·lació, que pot ser llarga.

En alguns casos concrets, com en els Macbook Pro, una solució que molta gent escull és ubicar el disc dur tradicional enlloc del lector de CDs, i el nou disc SSD a l’espai que ocupava el disc dur anterior. Llavors, si és necessari el lector de CDs, es pot comprar una carcassa per poder-lo connectar de forma externa per USB.

Partint d’un disc dur de 120Gb, el preu pot sortir d’uns 90 euros, però ja es poden trobar ofertes de discos SSD de gairebé 500Gb per uns 400, tot i que l’equivalent en disc dur tradicional HD amb 1Tb estarà sobre els 50€, fent recomanable una combinació d’ambdues solucions.
 

Avantatges: Millora important de la velocitat, no cal defragmentar un disc SSD 
Inconvenients: Preu molt elevat per Gb; la instal·lació fa recomanables còpies de seguretat i reinstal·lació del sistema operatiu, que pot ser un procés llarg


La memòria RAM: tot un clàssic

Entre les substitucions més populars, des de sempre hi ha hagut les ampliacions de memòria RAM: com més memòria tingui un ordinador, menys dades haurà d’escriure al disc dur, fent el procés de lectura i escriptura més ràpid i allargant la vida del disc.

En aquest cas, com en tots, haurem de conèixer el límit màxim de memòria que admet el nostre ordinador. Fins a 4Gb pot ser una bona opció en la majoria de casos, tot i que si la màquina i la butxaca ens ho permeten, 8 o 16Gb poden notar-se, i molt, en certes aplicacions, sobretot en aquelles que consumeixen molts recursos gràfics o desen moltes dades.

Memòria RAM Foto: Renato Micra (Flickr)

El canvi de memòria RAM normalment és menys problemàtic que el de disc, ja que no cal traslladar-li dades anteriors: només és necessari substituir les peces i, si són compatibles i l’ordinador les reconeix, ja funcionarà. De totes maneres, cal fixar-se en la versió del sistema operatiu: alguns, sobretot de 32 bits, limiten la quantitat màxima reconeguda -de manera que només veuríem 3Gb si en tenim 4, per exemple-. Per això també és recomanable que si el nostre ordinador suporta un sistema operatiu de 64 bits, hauríem de valorar l’opció d’instal·lar-li aquesta versió o adquirir-ne les llicències.

Finalment, si no disposem d’una targeta gràfica dedicada -i utilitzem la que incorpora la placa base-, probablement veurem com l’ordinador reserva part de la memòria RAM per aquesta tasca, donant-nos un total lleugerament inferior al que realment hem instal·lat.

El preu d’una ampliació de memòria pot partir d’uns 20 euros, i arribar a un màxim d’uns 80 o 100 en casos en què adquirim un major número de Gb. La despesa, però, també dependrà de l’equip del que disposem i el tipus de memòria que requereixi per funcionar.

Avantatges: Millores en el rendiment d'aplicacions que en facin ús, resposta més ràpida quan hi ha moltes aplicacions obertes, menys lectures i escriptures de disc dur
Inconvenients: Compatibilitat en alguns models més antics, límit màxim permès per cada màquina


Targetes gràfiques: pels jugadors, però també per la resta

La substitució de la targeta gràfica és equiparable a la de memòria RAM, però afecta bàsicament al rendiment gràfic. En ordinadors més antics amb targetes incloses a la placa base, aquest pot ser un canvi que suposi una millora notable de rendiment. I per a usuaris que utilitzin jocs amb gràfics potents, possiblement no sigui una opció sinó la única solució per executar certs títols.

Detall d'una targeta gràfica Foto: Hades2k a Flickr

En aquest cas, ens haurem d’assegurar que la targeta que volem instal·lar té espai físic per col·locar-la a la caixa, així com el connector adequat. En targetes gràfiques, 1Gb de memòria pot ser una xifra important, de manera que no cal mirar números semblants als de la memòria RAM.

El seu preu dependrà de les nostres necessitats: a partir d’uns 50 o 60 euros podem trobar-ne d’interessants, tot i que si apostem pels videojocs, n’haurem de pagar com a mínim 150 si volem solucions a mitjà termini.

Avantatges: Millora del rendiment gràfic, possibilitat d'executar jocs o aplicacions que ho necessitin
Inconvenients: Espai a la torre, moltes opcions on escollir, amb capacitats semblants


Processador i placa base, o la reforma completa

En un ordinador és possible, de fet, canviar-li pràcticament qualsevol component. Fins i tot la placa mare i la CPU, els elements més importants de la màquina. Aquesta opció, que pot implicar també haver de canviar la resta de components (disc dur, targetes gràfiques o memòria) perquè siguin compatibles, és també la més cara, ja que podríem trobar-nos que només acabem mantenint la torre, que no suposa una despesa massa important si pensem en comprar un ordinador nou. En canvi, si mantenim algunes peces, aquesta substitució podria suposar també un estalvi vers la compra d’un nou ordinador i podria significar, en alguns casos, un canvi important en el rendiment.

Caldrà valorar cada cas, ja que el canvi de processador i placa base pot suposar una millora molt notable, i l’estalvi no serà comparable amb els ordinadors més barats si, per exemple, triem un conjunt de components més potents. Amb una despesa d’entre 250 i 300 euros podem trobar combinacions interessants, tot i que en aquest cas, el ventall de preus superiors és molt ampli.

Una placa base amb dos mòduls de memòria RAM Foto: Machu a Flickr

Avantatges: Millora important del rendiment general
Inconvenients: És la substitució més complicada, ja que implica la connexió correcta de tots els components interns


Però potser és hora de canviar

Tot i això, aquestes ampliacions, per un costat, suposen igualment una despesa, i en certs casos, podria ser semblant a la d’un ordinador nou. És en aquests casos on haurem de valorar fins a quin punt podem obtenir millores, i quan podem allargar la vida de l’ordinador amb aquestes substitucions, i si això compensa el canvi de preu respecte a una màquina nova.

El fet de dur l’ordinador a un professional perquè realitzi els canvis inclou certes despeses a l’hora de fer el muntatge i la instal·lació, de manera que probablement en alguns casos el preu sigui semblant al de l’adquisició d’un nou aparell. Llavors, caldrà comparar aquest nou aparell: de vegades, tot i ser nous, un preu molt baix pot indicar un rendiment que no és el mateix que en ordinadors més cars.

L'«unboxing» d'un nou ordinador, cada cop més popular Foto: Robert Nelson a Flickr

Altres opcions: pantalles, ratolins, teclats…

Tot i que no suposin una millora de rendiment directa, si ens podem estalviar diners ampliant l’ordinador existent, podem buscar altres opcions que millorin per exemple l’experiència d’usuari o la productivitat. Teclats per a jugadors, o per a programadors, ratolins amb més botons, més grans o petits… fins i tot l’ús d’una o dues pantalles, de mides més grans que l’actual, ens poden donar noves sensacions que hauríem de tenir en compte: no és el mateix un monitor de 15 polzades que un de 22, ja que el segon ens ofereix molt més espai de treball, que amb un aparell amb més rendiment pot ser realment útil.

Millorant el rendiment de l’ordinador, però sense obrir-lo

Com sempre, a més de pensar en canvis de maquinari, també podem buscar solucions a nivell de programari. En funció del nostre sistema operatiu, disposarem de diverses eines per ajudar-nos a mantenir-lo “net”, tot i que l’àmplia demanda d’aquest tipus d’aplicacions faci que de vegades sigui difícil trobar-ne d’útils. Una opció per a Windows i Mac OS és CCleaner , un programa que agrupa diverses opcions, i que convé comprendre bé per utilitzar-lo i no trobar-nos amb sorpreses, i que en Linux té com a alternativa BleachBit .

En aquest sentit, desinstal·lar programes que ja no fem servir, mantenir el sistema operatiu actualitzat i netejar la memòria cau del navegador són opcions a tenir en compte, i que variaran en funció de la combinació de sistema operatiu i aplicació implicada. És per això que eines com les indicades, que tenen moltes alternatives lliures o de pagament, ens ajudaran a dur a terme aquestes tasques amb més facilitat.

També podem tenir en compte, en alguns casos, que reinstal·lar el sistema operatiu pot ajudar-nos a millorar el rendiment de l'ordinador, ja que "farem net" si formatem el disc dur i comencem una instal·lació des de zero. Quin sentit té? Els sistemes operatius i les aplicacions van creant arxius amb informació, de vegades interessant però d'altres només com a còpies per mantenir en memòria cau. L'acumulació, pel pas de força temps, de molts d'aquests arxius, pot acabar fent que la sensació general sigui de lentitud.

Ordinador nou o substitució de components?  

Aquesta és, com tantes d'altres, una pregunta amb moltes respostes possibles diferents. Cal que tinguem en compte, doncs, de quin equip disposem i fins a quin punt el podem actualitzar amb components més moderns. Si no podem fer-ho, no ens quedaran gaires més opcions que canviar d'ordinador. Però si el maquinari que tenim és compatible amb components actuals, ens restarà valorar les despeses que comporta, i la dificultat de la substitució si ens disposarem a fer-ho nosaltres. En el primer cas, sempre que poguem aprofitar components segurament suposarà un estalvi, que podria no compensar del tot respecte al preu d'un nou ordinador si hem de pagar la feina de muntatge o substitució en cas que aquesta sigui llarga. 

En qualsevol cas, també hem de recordar que els components que no utilitzarem podem ser molt negatius pel medi ambient si no els portem al lloc adequat. Al web de la Generalitat de Catalunya s'hi explica què en podem fer d'un ordinador vell o els seus components .

Internet, font d'informació

Per acabar, us deixem alguns vídeos que mostren el procés de substitució dels components. En la majoria dels casos, veure un vídeo podria no ser suficient com per saber-ho fer, però si us engrescaria poder-ho fer, recordeu que a la xarxa hi ha una gran quantitat d'informació sobre productes tecnològics, que us podria donar les claus d'algun cas concret.

Miquel Serrabassa és cap de tecnologia i sistemes al Grup Nació Digital, on hi treballa des de l'any 2002. El podeu seguir a i a Google+.

COMENTARIS

la millor ampliació és Linux (juas juas juas)
Petrus, 15/12/2013 a les 01:33
+3
-11
A veure quan triguen a sortir els sectaris fernopàtics del Linux a donar lliçons de econsostenibilitat computacional...

alemenys teniu la cosa bona que heu fet desaparèixer els tarats que defensaven cegament a microsoft sense haver tocat cap altre sistema...

actualment defensar els productes de microsoft és com defensar el federalisme a catalunya...

defensar Linux seria més aviat com defensar la DUI, això sí, només per amenaçar...
la millor ampliació és Linux
Tux, 15/12/2013 a les 02:04
+8
-4
Linux es gratis i millora el rendiment, de fet, els telefons Android son Linux, clarament demostrant que son el futur.

Perque noi parlem ja dels telefons Windows que no disposen de quasi res de valor.
Ai, el Linux
o Peter o Brian, 15/12/2013 a les 09:02
+5
-6
Ja hi tornem amb el Linux

Tema recurrent que porto sentint durant dècades. Anys sentint el mateix, Linux millora el rendiment, Linux és millor, Windows caca. I quin és el fet? La realitat en el sector de sobretaula i portàtils? Menys d'un 1% d'ordinadors el porten, no hi ha pràctiment software. Pot ser tot lo bo que vulgueu, però si a lhora de la veritat no hi puc trobar ni els bons programes que necessito per treballar ni bons videojocs...de què serveix?

Android no és Linux, simplement hi està basat. Ok, perfecte, a Android li va molt bé. Però estem parlant d'ordinadors de sobretaula, que no tenen res que veure amb els mòbils.
INDEPENDÈNCIA
Sóc de Tremp, 15/12/2013 a les 10:06
+9
-1
Sí i Sí
Sí i Sí
Sí i Sí
República Catalana Independent: Sí i Sí Sí i Sí Sí i Sí
Windows
Anònim, 15/12/2013 a les 10:29
+4
-5
Porto la vida utilitzant Linux i el sistema d'Apple, i puc dir (per mi) que respecte a funcionalitat, jocs i productes, per a mi, el millor de tots és windows.
SSD
AlbertCAT, 15/12/2013 a les 12:33
+4
-0
Si realment voleu estrenar ordinador per menys de 200 euros, poseu un SSD. L'hi vaig canviar al Macbook Pro i no hi ha color!
o Peter o Brian
Anònim, 15/12/2013 a les 13:20
+4
-0
Doncs noi, suposo que no deus saber fer anar això que diuen ara que hi ha que es diu Google.

Perquè, si no, sabries que hi ha de fa molts anys, per exemple, l'OpenOffice. O aplicacions verticals, com les meves, que et funcionen en entorn Linux o Windows indistintament.
Comentari sense cap mena d'ànim d'ofendre a ningú
Arnau, 15/12/2013 a les 15:26
+6
-1
Tots sabem que Linux no té gaire compatibilitat i que el ventall d'aplicacions per a desenvolupadors de qualsevol cosa no tenen les eines necessàries per a treballar. Un fotògraf que necessiti retocar fotos de manera avançada anirà a fer servir Photoshop enlloc d'utilitzar el GIMP (que també es molt potent). Pero en vers a qüestions de seguretat Windows es NEFAST si algú vol recopilar dades sobre el teu ordinador, l'hi fot un cop de cap al teclat i ja te accés als teus documents (Exageració). En tot cas canviant de parlar de software i comencem a parlar de hardware, referent a aquest article he trobat a faltar (l'he llegit una mica per sobre) que no es parla ni del tipus de memoria RAM que l'hi posariem al nostre ordinador (DDR1,DDR2,DDR3) ni tampoc del nostre Chipset degut a que el nostre chipset ens posarà limitacions com per exemple a la gràfica que l'hi volguem posar. Per exemple: si tenim un ordinador de l'any 2005 i lhi volem posar per exemple una targeta gràfca GeForce GT 720M, el chipset no ens la suportarà i per tant no ens funcionarà correctament. També si volem accelerar el nostre ordinador obviament que li podriem posar un SSD per a que s'inicies més ràpid però el primer que tindriem de fer per a voler accelerar el nostre ordinador (crec jo) que seria posar una RAM més ràpida per a que la CPU tingués menys temps d'espera entre processos.
al de Windows...
Petrus, 15/12/2013 a les 18:49
+4
-0
Amb tots els respectes per la teva edat i els teus coneixements:

Si portes tota la vida amb Linux, és que ets molt jove, i això no em fa dubtar del teu coneixement, però si de la teva experiència.

I em crec que per tu el Windows sigui lo millor, ho és per molts, però parles de que coneixes de tota la vida el sistema d'Apple i se t'escapa que en la teva curta vida des que existeix Linux Apple ha articulat dos sistemes diferents, per tant potser no tens tanta experiència com et pesnes.

Tot i així et dono la raó que per tu i per molta gent el millor sistema pugui ser Windows, de fet, molta gent creu que el millor sistema és el PP i el PSOE… … de gent amb tendències autodestructives i amb poca visió n'hi ha hagut sempre.

Una abraçada des del menú de Inicio que serveix per parar l'ordinador…
sobre el comentari de l'Arnau
Petrus, 15/12/2013 a les 19:00
+5
-1
Arnau, subscric les teves opinions però voldria fer un reconeixement a la naturalesa i qualitat d'aquest article, malgrat no dóna explicacions concretes i detallades sobre coses com les DDR1-2-3 o els chipsets o les targetes gràfiques, s'ha d'admetre que é sútil per a molta gent perquè obre una opció de debat alternativa a la substitució sistemàtica i no reflexionada d'un bé tant car com és un ordinador.

Qui realment tingui la necessitat d'actualitzar o canviar l'ordinador ja es procurarà un assessor de proximitat que li analitzi de forma més concreta el seu cas, tothom té un cosí, un germà, un nebot o un amic set ciències que et dirà que lo millor és el Linux i posar-te un concentrador de fluxe a la placa base…

Aprecío tant la extensió com la intenció d'aquest article per a obrir els ulls a molta gent neòfita que potser farà una despesa necessària i equivocada per aquesta mala concepció que els ordinadors es fan vells com els cotxes…

…i snese saber-ho ignoren que el que més envelleix un ordinador és el puto Microxof Windows i els mals hàbits d'administració de la màquina

és un fet tant cert com ocult i vergonyós que el 95% dels usuaris domèstics d'informàtica tirarien perfectament amb una màquina fabricada fa 8-10 anys.

I de la ocultació d'aquest fet mn¡'n'hem de culpar tant a els dogmes fonamentats per la mediocritat de mitjans de comunicació que encara parlen de la ifnormàtica com d'una "nova tecnologia" com als vendors dels MediaMarkts, Fnacs, Corteingles i 50 llocs més que et venen el concepte que els ordinadors es tornen lents i rancis amb el pas dle temps.

Linux for Ever!

Stay Calm and Enjoy Mac.
Ventilació eficient
yatacat, 16/12/2013 a les 00:17
+3
-0
M'agradaria fer una humil aportació. Per a molta gent, una manera de tenir un ordinador "nou" sense gastar-se ni un sol euro és procurant que la ventilació de l'ordinador funcioni correctament, especialment en portàtils. Un excés de temperatura és una de les causes més habituals que fan que els ordinadors vagin lents i inclús comencin a penjar-se o tenir errors. En el cas dels portàtils, la brutícia inclús que és invisible importa i molt. Recomano anar a la benzinera més propera i fer unes bones ruixades, a intervals curts procurant que el ventilador no rodi massa ràpid (o es pot espatllar). És MOLT efectiu. Salutacions
fuaka
Linboy, 16/12/2013 a les 15:28
+3
-0
ja han vingut els identitaris des de windows i mac, amb les seves exceŀlències.
Pel tema del disseny, hi ha tallers que no s'han pogut comprar el MacPro, i tiren amb pcs amb linux i programes com el gimp, scribus, inskape.
pel tema jocs, amb el valve, hi ha força jocs, però si vols jugar compra't una consola.

No estic d'acord
Anònim, 21/03/2020 a les 07:37
+0
-0
No estic d'acord amb lo de que canviar els components d'un ordinador es cosa de professionals. Amb una mica de practica ho pots fer tu mateix

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Un telèfon amb Whatsapp
Un telèfon amb Whatsapp | Flickr
La popular aplicació de missatgeria instantània inicia una nova etapa
Una abella
Una abella | PIxabay
Un estudi arriba a unes sorprenents conclusions
El Seat León lidera el rànquing de cotxes més venuts a l'Estat
El Seat León lidera el rànquing de cotxes més venuts a l'Estat | NacióMotor
Les matriculacions de turismes a Catalunya cauen un 2,8% durant l'any passat
Greta Thunberg, davant del Parlament suec
Greta Thunberg, davant del Parlament suec | Twitter
Amb només 15 anys, Greta Thunberg ha aconseguit que el seu discurs faci la volta al món
La misteriosa daina blanca dels Aiguamolls
La misteriosa daina blanca dels Aiguamolls | Josep Espigulé
Sorprenent troballa dels Agents Rurals mentre feien el cens a la zona
Una copa de vi
Una copa de vi | Pixabays
El catedràtic en Medicina Preventiva i Salut Pública i professor de la Universitat de Navarra, Miguel Ángel Martínez-González, ens dona la resposta
espanyolisme
Manifestació unionista del 12-O al centre de Barcelona.
Manifestació unionista del 12-O al centre de Barcelona. | Adrià Costa
06/12/2021
Amb el PSC desmarcat de l'unionisme més intransigent, el bloc format per Ciutadans, PP i Vox suma només 20 escons i es mostra incapaç de modular el seu discurs
Mapes interactius
Imatge il·lustrativa
Wikimedia Commons
06/12/2021
Ni el PSOE ni l'oposició estatal no volen reformar una carta magna que no ha estat ratificada per la immensa majoria de la societat actual
procés català
Pau Juvillà, a les portes del TSJC
Pau Juvillà, a les portes del TSJC | ERC
07/12/2021
La mesa del Parlament demana cautela perquè encara no se sap el sentit de la sentència, però no preveu que hi hagi moviments fins que la decisió del TSJC sigui ferma
Procés català
Xavier Pellicer, entrevistat a l'ACN.
Xavier Pellicer, entrevistat a l'ACN. | ACN
07/12/2021
El diputat Xavier Pellicer assegura que Pere Aragonès no pot fer servir la negativa dels anticapitalistes als pressupostos per esquivar la qüestió de confiança
Eleccions municipals 2023
Carmela Fortuny, portaveu de Junts per Sant Cugat.
Carmela Fortuny, portaveu de Junts per Sant Cugat. | JxSTC
07/12/2021
La vicepresidenta de la Diputació de Barcelona i portaveu de la formació a la ciutat assegura que no vol competir amb els companys de partit que ja han anunciat la voluntat de concórrer a les primàries
coronavirus
Professionals de la UCI de l'Hospital del Mar
Professionals de la UCI de l'Hospital del Mar | Martí Segura Ramoneda
07/12/2021
Nou increment dels indicadors, mentre la pressió hospitalària es manté a ratlla amb 6 crítics menys