Virus informàtics: una mica d'història

N'existeixen des d'abans dels anys 50

Internet en facilita l'expansió

| 30/11/2013 a les 23:50h
Especial: Reportatges
Arxivat a: Anàlisi, Virus, Norton, AVG, McAfee, Antivirus, Avast, I love you, Barrotes, Windows, MS-DOS, PC, Seguretat, seguretat
Aquesta notícia es va publicar originalment el 30/11/2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Foto: Adrià Costa  

Els virus informàtics han canviat molt des dels seus inicis. Ens hauríem de remuntar a fa més de 60 anys (el 1949) per trobar els primers exemples.  John von Neumann  va parlar, en un article, sobre programes que s'autoreplicaven, tot i que no els va anomenar virus.

Què és un virus

La definició de virus inclou, precisament, programes que s'instal·len sense permís de l'usuari i que poden, en algun casos, replicar-se de forma autònoma. Normalment es fan passar per arxius falsos, tot i que també poden aprofitar problemes de seguretat del sistema que infecten.

Part del codi font de Blaster, que contenia un missatge del seu creador per Bill Gates

Tipus de virus

Per posar-nos en situació, podem distingir entre diversos  tipus de virus  : els cucs, que no infecten arxius, sinó que s'executen ocupant memòria i s'autorepliquen per la xarxa; els troians, més perillosos i difícils d'esborrar, que ataquen l'ordinador fent-se passar per arxius genuïns; els virus de broma, que duen a terme accions inofensives amb la mateixa tècnica que un altre virus; els falsos virus o  hoax,  que solen ser missatges falsos; i els programes espia o Spyware, que recullen i trameten informació sobre els usuaris sense el seu consentiment.

1970-1984: El naixement dels virus

Tot i que a finals dels 40 ja es teoritzava sobre el fet, no va ser fins l'any 1971 que va aparèixer  Creeper  , un programa experimental que s'autoreplicava sense provocar danys però mostrant per pantalla, cada certa estona, un text. El seguiria Reaper el 1972, l'objectiu del qual era, precisament, esborrar Creeper.Aquest fet va inspirar més tard  Core War  , un joc en què cada usuari havia de guanyar els seus contrincants omplint-li la memòria RAM, segons unes normes preestablertes. I aquest es podria haver basat ja en  Darwin  , una idea engegada l'any 1961 en què s'enfrontaven programes que lluitaven per ocupar la memòria de la resta, guanyant quan no els quedaven rivals.

No fou fins l'any 1984 que Fred Cohen parlaria del terme "virus", en l'article  "Computer viruses - Theory and experiments"  . En aquell moment només feia 2 anys que, el 1982, s'havia descobert  "Elk Cloner"  el primer programa d'aquest tipus que es detectava fora del laboratori on s'havia creat. Aquest programa va ser creat per Rich Skrenta quan tenia 15 anys, i va copiar-lo en alguns disquets que duien Apple DOS 3.3, en un joc que l'activava quan s'havia engegat 50 cops, substituint el joc per un text.

Els 80 i els 90: amenaces inofensives

Fou durant aquesta època quan trobem els primers representants de "virus" amb cert reconeixement:  Cascade  , a la dècada dels 80, feia caure, de cop, les lletres de la pantalla cap avall. El  Ping-Pong  feia aparèixer una rodona que rebotava per la pantalla, o el Barrotes, de l'any 1993, que cada 5 de gener feia aparèixer barres a la pantalla. En aquesta mateixa època, quan la majoria d'usuaris treballaven amb MS-DOS, per l'any 1987, es descobrí  Jerusalem  , també conegut com a Divendres 13: esborrava tots els arxius executables (.com i .exe) que s'haguessin executat, precisament, en aquesta data.Amb l'arribada de Windows, els virus també van trobar nous mètodes per representar-se: el 1992 WinVir va convertir-se en el primer virus descobert especificament per Windows en la seva versió 3.0. Més tard, VLAD va ser el primer en descobrir-se al Windows 95.

Internet, plataforma d'infecció

Malgrat tot, en aquesta època, l'absència d'Internet a les llars feia que els mètodes d'infecció fossin més complexos: calia utilitzar un arxiu executable o d'arrencada automàtica que es trobés en un disquet o disc compacte, de manera que calia que, físicament, el virus "entrés en contacte amb l'ordinador". Però l'arribada de les connexions arreu va fer que la infecció es convertís en una tasca completament diferent, i va aportar molt més perill als virus.

El Museu de Ciència de Boston guarda un disquet amb el Morris Foto: Go Card USA a Flickr

Tot i això, les primeres proves de virus que s'enviaven per xarxes s'atribueixen al  cuc Morris  , de l'any 1988: aprofitant-se d'errors coneguts dels sistemes UNIX i de programes que s'hi solien instal·lar, es replicava per intentar trobar les contrasenyes de les màquines. Un error al codi de Morris, però, va provocar errors al 10% de les màquines connectades a la xarxa d'aquella època: unes 6.000 van resultar infectades de les aproximadament 60.000 que hi havia.

El Morris serviria d'exemple, però al final, el mètode preferit d'infecció va ser, durant un temps a finals dels 90 i principis dels 2000, els correus electrònics, tot esperant que els usuaris executessin el programa amb virus ells mateixos. En són exemples el Happy99  ,  Melissa  ,  Anna Kournikova  o el ja famós  I Love You  . Tots ells utulitzaven un arxiu adjunt com a reclam perquè l'usuari l'obrís, i aquest arxiu contenia el virus.

I Love You, un canvi de rumb

El virus I Love You s'aprofitava de la bona fe dels usuaris incloent un adjunt infectat en un correu electrònic

Precisament l'I Love You va marcar un abans i un després, tant per la persecució dels seus creadors com per la reacció també per part d'empreses d'antivirus, proveïdors de serveis d'Internet (ISP) i creadors de clients de correu electrònic, que van començar a treballar de forma seriosa per evitar que això es repetís.

Tot i això, en seguien apareixent més:  Code Red  ,  Slammer  o  Sobig  van batre rècords d'infecció, provocant fins i tot en alguns casos problemes de connectivitat en les xarxes per la gran quantitat de còpies que hi circulaven enviant-se de forma automàtica a adreces de contactes d'Outlook, per exemple. A més, la seva eliminació es va anar complicant: si en els primers casos només calia trobar alguna de les còpies d'un arxiu en execució, en sistemes Windows es guardaven diverses còpies dels arxius infectats que es cridaven a l'arrencada del sistema per copiar-se i feien altres canvis en eines de sistema per intentar garantir que no es poguéssin esborrar fàcilment, complicant així la seva eliminació sense perdre-hi les dades.

L'any 2004 el  MyDoom  també va assolir reconeixement: a més de reenviar-se, es copiava a carpetes des d'on es compartien arxius amb programes de l'època (KaZaA), i tenia com a objectiu atacar el web d'  SCO  tot i que només va funcionar en el 25% de màquines infectades. Aquest virus, a més, es va poder tornar a veure l'any 2009, segurament a causa d'alguna altra infecció de diverses màquines.

Virus professionals i rescats inversemblants

Alguns virus reclamen pagaments amb amenaces fent-se passar per les autoritats

Des de llavors, la quantitat de virus no ha fet més que créixer. La facilitat de creació i d'accés al coneixement que aporta Internet fa que sigui més senzill que mai saber com fer-ho. Però també millora la facilitat d'actualització dels antivirus, de manera que, en certa manera, això es pot compensar. Però amb un número tant gran de virus i variants de cadascun d'ells, era qüestió de temps que comencessin a arribar exemples com el  CryptoLocker  , un dels més recents i que "captura" la informació del disc dur encriptant-la amb un codi desconegut per l'usuari, i després demana a l'usuari que pagui un  "rescat"  al creador del virus per tornar a tenir accés a la seva informació.

Actualment la situació, doncs, és d'una forta presència de tot tipus de virus que es poden rebre a la xarxa. Alguns es centren en infectar eines i serveis de l'usuari a Internet per replicar-se (enviant missatges directes a Twitter, a més de correus electrònics), i utilitzen en bona part la bona fe dels usuaris i problemes de seguretat de sistemes i navegadors per infectar les màquines. En molts casos, es queden instal·lats esperant alguna senyal, per formar xarxes d'ordinadors controlats remotament que es puguin utilitzar més tard en atacs de denegació de servei distribuïts (DDoS) o com a xarxes "zombies" que puguin ajudar en un futur. En d'altres, busquen guanyar-hi diners -tot i que en aquest cas, el perill pel seu creador augmenta considerablement-. I continuen existint, però en menor mesura, els que només existeixen per esborrar dades.

Virus curiosos


FakeWindows.A sol·licitant la informació de pagament

A més dels virus més coneguts, però, també n'hi ha de curiosos pels mètodes escollits:

RogueMario.A : Permet jugar al Mario Bros, però mentre s'executa, atura els programes que l'haurien de detectar i realitza canvis a l'ordinador.

Ainslot.L : Aquest virus elimina els altres que pugui trobar a l'ordinador per tal de quedar-s'hi sol. En el fons, fa d'antivirus, malgrat que ho fa en benefici propi.

Whizz.A : Tot i que no es propaga sol, un cop infectats ens mourà el ratolí, impedirà que poguem escriure correctament, i emetrà sons a més d'obrir les unitats de CD o DVD si en troba.

FakeWindows.A : Un altre virus que no es propaga sol, ens l'han d'enviar. Un cop executat, l'arxiu simula ser el procés d'activació de Windows XP, que ens sol·licita dades bancàries.

La solució: antivirus i sentit comú

Logotips de diversos antivirus. D'esquerra a dreta, Avast, AVG, McAfee i Windows Defender

A hores d'ara tenim diverses opcions per aturar-los. Els antivirus són la més evident, amb opcions tant de pagament molt completes (les conegudes McAffee , Norton ... que en molts casos també ofereixen opcions gratuïtes restringides), com de gratuïtes, com poden ser els casos d' AVG o Avast . És important utilitzar-los, perquè duen un control tant de virus que ens poden arribar per correu electrònic com a través de webs o mitjans físics, i poden sumar-se a eines que ja incorporen els sistemes operatius com Windows amb el Defender .

Però el més important, que tampoc s'ha d'oblidar, és tenir el sistema operatiu actualitzat, i utilitzar el sentit comú: parlant en català, és poc probable que algú que sempre es dirigeix a nosaltres en aquesta llengua ens comenci a parlar en anglès mentre ens envia arxius sospitosos. I si els virus s'aprofiten de la bona fe i els errors de programari, ser més desconfiats i actualitzar els programes ajuda, i molt, en evitar les infeccions.

Miquel Serrabassa és cap de tecnologia i sistemes al Grup Nació Digital, on hi treballa des de l'any 2002. El podeu seguir a i a Google+.

COMENTARIS

GNU/Linux
Tux, 01/12/2013 a les 01:30
+14
-8
El virus més gran de tots és diu Microsoft, i no hi ha cap antivirus que el tregui del disc dur. bé, sí, el sentit comú... posar Linux.
*BSD
BSD, 01/12/2013 a les 02:05
+6
-4
On estigui un bon OpenBSD, que s'aparti la escòria del windows. I ni sentir a parlar dels aficiondets del GNU/Linux que no han fet res, RES per millorar la seguretat dels usuaris!
*BSD
BSD, 01/12/2013 a les 02:08
+3
-3
On estigui un bon OpenBSD, que s'aparti la escòria del windows. I ni sentir a parlar dels aficiondets del GNU/Linux que no han fet res, RES per millorar la seguretat dels usuaris!
23 anys amb Mac i esperant el primer virus...
Petrus, 01/12/2013 a les 11:20
+5
-22
23 anys treballant cada dia amb Mac, els 12 últims amb OSX (FreeBSD), i encara estic esperant el primer virus que truqui a la porta.

Que vé el llop que vé el llop…. Els últims 8 anys la màquina de l'odi anti triumfadors (vegis Phreaks del PC, Linux, Android, etc…) han vaticinat que ja arribava el primer virus per Mac cada 4 mesos… i deien que quan el mac assolís una massa crítica d'usuaris els virus apareixerien a mansalva… I que els creadors de virus no s'hi fixaven perquè era una plataforma residual….

La veritat és que a dia d'avui el Mac junt amb l'iOS són els sistemes més atractius i populars (malgrat no tinguin el major parc de màuines funcionant) i estem encara tots esperant que arribi el primer virus.

Hi ha novells innocents i desinformats que s'instal·len antivirus per Mac,que són directament estafes, perquè no et pots protegir d'un mal que no existeix, és com allò de protegir-se de l'Osama Bin Laden o com deia l'Alfonso Guerra protegir-se del PP perquè nos van a quitar les pensiones…

Falòrnies!


PER CERT; a l'articulista o traductor d'aquest article al català:

Internet no és pot anomenar una plataforma d'infecció, en tot cas seria un canal d'infecció o més aviat un canal de distribució. Podem parlar de plataformes infectables (Windows, MS-DOS, Linux), però les plataformes (en el sentit d'internet si es pot anomenar així) de per si no infecten, en tot cas són susceptibles de facilitar la distribució. És com dir a la vida real que l'aire infecta… l'aire no infecta, t'infecta el virus i t'infectes tu, l'aire com a màxim transmet l'agent infector.**************************************************
Com diu algú aquí el pitjor virus es diu Microsoft
**************************************************

Jo sempre he defensat aquesta teoria / constatació.

Però també hi afegiria:

Microsoft és el culpable de me´s hores de treball desaprofitades. De més tones de CO2 emeses a l'atmòsfera per hores de funcionament innecessàries dels ordinadors, de major nomre de Caipirinhas, Mojitos i a Xoriguers desaprofitats per culpa d'haver-se de quedar fins més tard a l'oficina.

De el descens de la natalitat, baixada en el rendiment acadèmica i professional dels nostres ciutadans, dels menus de bar decorats amb dibuixos pixelats, de aniversaris arruinat per culpa d'un lamentable rètol fet amb Print Master on no hi havia lloc per als accents, de ofertes de perruqueria enganxades a l'aparador, de avisos de reunió de veïns enganxades a l'ascensor i corregides amb bolífgraf per tot el veïnat, el major generador d'excuses i mentides per part de secretàries i directius incompetents.

I el pitjor de tot, és culpable de milions de PowerPoints que han destrossat la infantesa, la il·lusió per viure i sobretot l'esperit crític de mil·lions de nous usaris de la informàtica.


***************
I de mentres…
***************

…tenim la nova generació d'insurrectes de Linux que es comporten com la ICV a la política, estan contra tot i volen anar amb bicicleta de fusta i sense frens que fa massa de dretes portar frens!
Al de les 11:20
Llop, 01/12/2013 a les 13:03
+25
-4
Enterat, el OSX és un BSD, no està basat en FreeBSD. Han agafat la llicència dels BSD per tal de poder desenvolupar el seu programari. I si tinguessis una mica de cultura (i dos dits de fronts) sabries que està basat en el treball que van desenvolupar a l'empresa NeXT, fundada per Steve Jobs.

I, sí, els Mac tenen virus, i troians bancàris. i exploits en java que us roben exactament el mateix que els de windows.

Com a mínim en els de Linux no ens renten el cervell i ens fan pagant prop de 2000€ per un ordinador que podem aconseguir per uns 500€ amb les mateixes prestacions.

De fantasmes que defensen els Mac, el món n'està ple.
Bé, un 5 justet
Anònim, 01/12/2013 a les 13:36
+3
-4
L'article està passable. Però això de que els troians són més difícils d'eliminar que les altres formes de virus no sé d'on ho has tret.
Un apunt
Anònim, 01/12/2013 a les 16:30
+2
-3
Els virus com a tal avui dia ja no existeixen, perquè aquest concepte no és l'adequat. Avui dia tu no vas amb un disquet pel món per passar un virus sinó que es propaga per internet, i això és conegut com worm (cuc).
Llop, FreeBSD és BSD, tros de ruc!
Petrus, 01/12/2013 a les 21:37
+3
-2
No sé perquè et fas dir Llop si ets un ruc, i un mal educat.

Si està basat en FreeBSD, és que és BSD, què dius tu que no hagi dit jo, fatxenda prepotent?

I que el projecte sorgís de NeXTStep no canvia res, i que jo no ho digui perquè no necessito fer exhibicions gratuïtes de coneixement tampoc canvia res. OS X està basat en FreeBSD i el seu projecte es diu Darwin, així què coi et penses que has dit tu que no hagi dit jo? Tu insinues que no tinc cultura, no sé què entens tu per cultura quan no saps ni interpretar el què llegeixes.

I un exploit no és un virus, és un exploit, i que OS X execuit Java o Flash no el fa susceptible de ser un sistema amb virus, el fa susceptible d'executar sistemes de tercers amb l'acceptació voluntària de l'usuari que poden tenir exploits

I si l teva dona et fot els calers del banc és le teu problema, en cap cas això vol dir que hi hagi troians bancaris per Mac, de fet la definició de troià bancari és del tot estúpida, és o no és troià, res més, i per cert, un troià tampoc és un virus, un troià és un software malparit que no et pot fer res si tu no ets tant estúpid per consentir-ho, per això és diu un troià, perquè ets tu que deixes entrar l'enemic al teu sistema, llegeix una mica de mitologia clàssica tu que ets tant prepotent per donar lliçons de cultura.

I dits de fronts no en tinc, entre altres coses perquè només tinc un front, entenc que tu deus ser siamès, potser per això estàs tant amargat, el teu germà enganxat deu treballar amb Mac i és el que es lliga totes les ties.

I per últim, l'argument de neocomunista: A mi no em fan pagar 2.000 euros perquè m'han rentat el cervell.

A mi tampoc, jo em gasto els diners que em sembli amb el què em sembli perquè sóc adult, tinc els diners i tinc la cultura i experiència suficent per saber comprar.

I mira, de fantasmes que defensen el Mac n'està plè, cert, i cada vegada més, i actualment moltíssims, i molts d'ells són ITs que detestaven el Mac sense haver-ne tocat mai cap fins que va sortir el primer Mac amb intel, molts d'ells han donat l'esquena per sempre al Linux que és un gran producte en el seu territori natural i vocacional que no és el que ocupa ni el Mac ni el Windows.

Ara bé, de sectaris mal educats, prepotents, fatxendes i reprimits tecnològics que compren duros a quatre pessetes i van donar lliçons ofensives per donar sortida a les seves frustracions per no tenir els collons d'abandonar una plataforma de "friquis" encara n'hi haurà molts anys, però per sort sou una espècie en extinció.

Llop, resumint....
Petrus, 01/12/2013 a les 22:01
+4
-3

Mac 0 viruses found.

Hate puker Wolfy: Six virus found.

1. El virus del suspens en comprensió lectora.

2. El virus de la arrogància, la prepotència i la mala educació.

3. El virus del síndrome de la hispanidad: vius en un sistema de merda i et penses que no hi ha res millor al món i que tots els altres som una merda. I ho defenses a base d'insult i de sordera.

4. El virus de la incultura: no saps distingir entre un virus, un 'exploit' i un troià.

5. El virus de Joan Herrera: vas de neocomunista ploramiques que no saps distingir entre saber comprar i tenir la butxaca foradada.

6. El síndrome del 8088: No has superat que mentre tu als 80 anaves amb una sabata i una espardenya amb un MS-DOS - CGA - i floppy 5'25 i aspirant un dia a tenir algun programa que aprofités aquell ratolí genius mouse de tres botons que s'estava morint de fàstic sobre el teu escriptori, altres estàvem gaudint i produïnt i amortitzant cada pesseta invertida en una plataforma superior a la que vau deixar d'aspirar definitivament quan vau descobrir que el GEM dels Amstrad i el PC Shell era el més semblant a un entorn gràfic que mai podrieu gaudir amb la tecnologia de l'època.


Per sort us consolàveu a la nit amb les imatges eròtiques del Larry Laffer mentre us pensàveu que .gif volia dir "pornografia" en un idioma indeterminat.
En Petrus te raó
Jordi Marsan, 02/12/2013 a les 02:08
+1
-3
Llop, ets un sectari i un bocamoll.

I en Petrus té raó en una cosa, no saps llegir. I tot i que jo no hi entenc tant d'informàtic puc dir que des del meu primer mac el 1998 no he tingut mai cap virus i treballo cada dia amb ell, ara ja en tinc 3. Cal dir a més que duren bastant més que els PC, no només triguen més a quedarse obsolets, són més robustos i estables.

Llopis, jo de linux no en sé, però no conec cap informàtic seriós que defensi el linux com a maquina domestica, no dubto que sigui molt llaminera i atractiva per gent molt especilaitzada, pero no es un sistema que es pgui comparar amb mac, per molt que sigui més barat, i no ho dic jo, ho diuen la majoria d'administradors i d'analistes de sistemes de les emrpeses amb les que jo treballo.

no m'atreveixo a dir que es de friki, pero esta clar que ni els de mac et fan gastar 2000 euros per tenir un bon ordinador ni que amb un pc de 500 euros i linux et puguis posar a treballar només treient l'ordinador de la caixa.

i a la meva empresa ens han piratejat dues vegades el servidor del weeb que se suposa que esta en una superempresa d'aquestes de centres de dades i els informàtics han anat de cul. i allò funciona amb linux.

en canvi, cap dels mac de l'empresa ni ha estat mai hackejat ni ha tingut mai cap virus ni "troyanos becarios" d'aquests que tu dius.

o sigui, que entre poc i massa.
Anem com una mica sobrats, no?
Joni el masacreitor, 02/12/2013 a les 12:55
+1
-1
Quins comentaris, colega. Quanta modèstia.

M'ha agradat l'article, gràcies.
Masacreitor...
Petrus, 02/12/2013 a les 13:19
+1
-2
no et diré que no tinguis raó, però el meu primer ocmentari era una opinió personal basada en la meva experiència personal…

…els dos comentaris següents t'accepto que són de sobrat, però són uan rèplica a algú que va més sobrat i que sense venir de res m'insulta, em desqualifica i em dona lliçons de coses que

1. No m'importen un rabe
2. Ja les sabia.

Per tant, sí, puc anar de sobrat, però està justificat per una falta de respecte inicial d'un maleducat que ha fet la primera exhibició de "sobradisme".

una forta abraçada sudo.
doncs sort dels comentaris
Jordi Marsan, 02/12/2013 a les 13:27
+1
-2
xq l'article és una llufa.
Poll, ets dèbil mental
Petrus, 02/12/2013 a les 13:40
+1
-2
Poll,

m'he près la molèstia de llegir el teu enllaç a la BBC. Bé, vas pel món de Tom Cruise salvant el món dels extraterrestres i resulta que aportes una prova falsa, i de passada, com a bon neocomunista acabes donant calers en forma de clicks i impressions al web de la bbc.

Aquesta notícia s'està publicant de forma cíclica cada 4-6 mesos en un mitjà o altre des del 2003-2004-2005. La escriuen per a que gent rabiosa i frustrada com tu tingui uns moments de satisfacció i de passada arrepleguen visites.

El troiano em sembla que el deus tenir tu entre la neurona dreta i la esquerra.

Vigila que no ensopeguis que t'has de passar tota la nit instal·lant drivers per fer funcionar el teu tablet android de 59€.

I desenganya't, no aconseguiràs instal·lar l'android en el teu ZX Spectrum, és una altra trola que corre per la xarxa, d'aquestes que t'agrada consumir per aprendre noves maneres d'insultar i faltar al respecte de la gent.
Com hi vas....
Catalunya-Lliure, 02/12/2013 a les 15:25
+1
-2
Tela... Parlar de respecte i no parar d'insultar...
Benvolgut Petrus
Joni el masacreitor II: segundas partes nunca fueron buenas, 03/12/2013 a les 17:46
+0
-0
Benvolgut Petrus,

prego perdonis la meva tendència a llegir ja no en diagonal, sino en vertical, i em permetis donar una idea que he acabat desenvolupant al llarg dels anys:

Passa de tot, home! Ja es queda tothom retratat quan escriu! Jo també! "Mira aquest massacreitor, que igual es pensa que és divertit i en realitat ni es molesta a llegir en detall res de res del fil, de les coses que hi ha escrites, i no es mulla per res, sembla el Durao Barroso"

Em sap greu!

Salut!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Un telèfon amb Whatsapp
Un telèfon amb Whatsapp | Flickr
La popular aplicació de missatgeria instantània inicia una nova etapa
Una abella
Una abella | PIxabay
Un estudi arriba a unes sorprenents conclusions
El Seat León lidera el rànquing de cotxes més venuts a l'Estat
El Seat León lidera el rànquing de cotxes més venuts a l'Estat | NacióMotor
Les matriculacions de turismes a Catalunya cauen un 2,8% durant l'any passat
Greta Thunberg, davant del Parlament suec
Greta Thunberg, davant del Parlament suec | Twitter
Amb només 15 anys, Greta Thunberg ha aconseguit que el seu discurs faci la volta al món
La misteriosa daina blanca dels Aiguamolls
La misteriosa daina blanca dels Aiguamolls | Josep Espigulé
Sorprenent troballa dels Agents Rurals mentre feien el cens a la zona
Una copa de vi
Una copa de vi | Pixabays
El catedràtic en Medicina Preventiva i Salut Pública i professor de la Universitat de Navarra, Miguel Ángel Martínez-González, ens dona la resposta
Català en guàrdia
Lliurament del darrer informe de Política Lingüística, el de 2019, al Parlament amb Franquesa, Ponsa i Torrent
Lliurament del darrer informe de Política Lingüística, el de 2019, al Parlament amb Franquesa, Ponsa i Torrent | ACN
18/10/2021
El procés ha distret l'acció dels líders del Govern amb la llengua i ara s'aposta per operar prioritàriament en l'ensenyament i l'audiovisual renovant consensos en un Pacte Nacional
conflicte basc
Arnaldo Otegi
Arnaldo Otegi | ND
18/10/2021
Arnaldo Otegi, en nom d'EH Bildu i Sortu, trenca amb l'organització armada i es compromet amb la pau al País Basc
Cas Pujol
Jordi Pujol, en una imatge d'arxiu.
Jordi Pujol, en una imatge d'arxiu. | ACN
18/10/2021
La defensa de l'expresident al·lega que els diners d'Andorra eren de l'avi Florenci i que els negocis del primogènit eren legals i reals
BADALONA
L'executiva del PSC, presidida per Salvador Illa, aquest dilluns
L'executiva del PSC, presidida per Salvador Illa, aquest dilluns | PSC
18/10/2021
Els socialistes deixen en mans del regidor Rubén Guijarro la decisió d'activar el mecanisme per expulsar Albiol
Legalització
L'11% dels espanyols consumeixen cànnabis de forma ocasional.
L'11% dels espanyols consumeixen cànnabis de forma ocasional. | Pexels
19/10/2021
La cambra baixa debat aquest dimarts un projecte de llei per legalitzar-ne el cultiu i la venda defensada per Més País, i més endavant serà el torn de les impulsades per ERC i Unides Podem
judici al Castor
L'expresident d'Escal UGS, Recaredo del Potro (dreta) i l'exconseller delegat, José Luis Martínez Dalmau (esquerra), acusats al judici del Castor
L'expresident d'Escal UGS, Recaredo del Potro (dreta) i l'exconseller delegat, José Luis Martínez Dalmau (esquerra), acusats al judici del Castor | ACN / J. Marsal
18/10/2021
Recaredo del Potro i José Luis Martínez Dalmau asseguren que les injeccions de gas van ser correctes i no van superar la capacitat del magatzem