El Govern estalviarà 1.000 milions d'euros amb un impuls a l'administració electrònica

La iniciativa millorarà l'accessibilitat dels ciutadans i simplificarà la burocràcia tradicional

| 25/01/2012 a les 18:02h
Arxivat a: Institucions
Aquesta notícia es va publicar originalment el 25/01/2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El Govern ha aprovat aquest dimarts les mesures i els projectes prioritaris pel seu valor estratègic que s'hauran de desenvolupar durant l'any 2012 per tal de desplegar l'administració electrònica a la Generalitat. Amb una inversió de 3 milions d'euros, es tracta d'un impuls important per agilitar, simplificar i millorar l'Administració. El Govern ha informat que aquestes innovacions suposaran un estalvi global de més de 1.000 milions d'euros per legislatura, tant per a les diferents administracions, com per a la ciutadania i el sector empresarial. La iniciativa pretén millorar l'accessibilitat dels ciutadans i simplificarà la burocràcia tradicional

Segons ha informat el Govern la nova mesura suposarà un estalvi econòmic, perquè "implica l'aposta per solucions corporatives, aprofitables i reutilitzables per totes les administracions, que permeten economies d'escala, a més de l'estalvi que suposa evitar la tramitació convencional en paper".

Així mateix, l'administració electrònica també millorarà l'accessibilitat de tots els ciutadans, empreses i institucions, independentment de la seva ubicació geogràfica. A més, suposarà un estalvi de temps, per a la pròpia Administració, ja que millora la seva gestió interna, i també per a la ciutadania i el sector empresarial. Es preveu també augmentar l'eficiència, que es tradueix en una reducció del temps i de l'esforç de tramitació, així com la millora de l'eficàcia i la qualitat del servei prestat.

L'impuls de la simplificació administrativa es vol fer en diversos àmbits: empresa, ciutadà, ens locals i àmbit intern de la Generalitat; que fa possible un estalvi significatiu en temps i recursos dins i fora de l'Administració.

Els nous desenvolupaments són la creació del Canal Empresa, un portal corporatiu amb tota la informació i els serveis que les administracions ofereixen a les empreses, el qual permetrà identificar els tràmits necessaris per a la realització d'una activitat determinada i, a més a més, la seva realització.

Aquest desenvolupament culmina en la Finestreta Única Empresarial, que suposarà un important estalvi de càrregues administratives al sector empresarial. El Canal Empresa inclourà una funcionalitat pensada i dissenyada per ser utilitzada, no sols directament per les pròpies empreses, sinó pels representants legals de les empreses.

Es pretén també oferir alternatives als certificats digitals: obrir el món de la signatura digital als ciutadans i les empreses, oferint-los sistemes alternatius al certificat digital, amb menys requeriments. Aquests sistemes, si bé no són vàlids per a tots els casos, sí que ho són per a la majoria de tràmits que actualment es duen a terme amb l'Administració. Amb aquesta actuació es preveu incrementar significativament l'ús de l'administració electrònica per part de col·lectius poc familiaritzats amb les tecnologies de la informació.

El nou projecte també té en compte l'elaboració i implantació per al conjunt de l'Administració d'un protocol d'arxiu electrònic i de polítiques per a la gestió de documents electrònics. Tenint en compte que el volum d'expedients arxivats i vigents a la Generalitat és aproximadament de 9 milions de documents, aquest projecte té un abast estratègic fonamental.

Es vol, a més a més, millorar l'accés a la informació i als serveis de la Generalitat, així com a la publicació de les actes, comunicacions, edictes i altres documents, amb iguals garanties que ho faria en seu física; crear un registre que permeti la presentació electrònica de qualsevol document (actualment es produeixen manualment uns 10 milions d'assentaments l'any). Aquest sistema també afavorirà la comunicació via electrònica entre ciutadania i Administració.

La valisa electrònica permet l'enviament electrònic de documentació entre organismes de la Generalitat i entre unitats d'un mateix organisme. Actualment el volum mitjà d'aquest tipus de trameses és de 500.000 l'any. El 55% d'aquests enviaments triguen més de tres dies a arribar al seu destinatari. Aquesta solució permetrà la recepció immediata.

Les mesures de l'acord també estableixen les línies d'impuls prioritàries en les diferents àrees, així com els objectius principals: incrementar l'oferta de tràmits electrònics i garantir que es puguin iniciar els procediments de la Generalitat pel canal d'Internet en el mínim temps possible; incrementar la utilització del Catàleg de Dades i Documents Electrònics per fer efectiu el dret dels ciutadans a no aportar documents o dades que ja són a qualsevol Administració; facilitar als ciutadans, empreses i entitats la possibilitat de rebre notificacions i comunicacions electròniques en lloc de notificacions per correu postal; implantar la solució que permeti que qualsevol proveïdor de la Generalitat pugui lliurar les seves factures en format electrònic.

Entre els objectius també hi ha el de garantir la presentació per mitjans electrònics dels documents que s'han de publicar al DOGC; permetre el pagament en línia de taxes i altres càrrecs i permetre la tramitació electrònica dels expedients de contractació dels departaments.

Ortega ha posat alguns exemples sobre tràmits que es podran dur a terme per via electrònica com són la sol·licitud de reconeixement greu d'un grau de discapacitat, així com la sol·licitud d'una targeta acreditativa del grau de discapacitat; la sol·licitud d'adopció nacional o internacional; la preinscripció escolar, els ajuts per a la promoció i producció de vins catalans; la sol·licitud del carnet d'artesà alimentari entre d'altres sol·licituds i ajuts del món de l'agricultura; els ajuts per a la rehabilitació d'habitatges, o l'autorització del transport públic de mercaderies.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
La misteriosa daina blanca dels Aiguamolls
La misteriosa daina blanca dels Aiguamolls | Josep Espigulé
Sorprenent troballa dels Agents Rurals mentre feien el cens a la zona
Una copa de vi
Una copa de vi | Pixabays
El catedràtic en Medicina Preventiva i Salut Pública i professor de la Universitat de Navarra, Miguel Ángel Martínez-González, ens dona la resposta
Un gos que va participar en l'experiment de la Universitat d'Emory
Un gos que va participar en l'experiment de la Universitat d'Emory | Gregory Berns / Universitat d'Emory
Revelador estudi de la Universitat d'Emory
Dues joves, amb els seus telèfons mòbils
Dues joves, amb els seus telèfons mòbils | Adrià Costa
Belly Run al seu pas per Tortosa
Belly Run al seu pas per Tortosa | Cedida
L'aplicació transcorre en espais patrimonials de 36 poblacions del territori
Imatge d'un nadó
Imatge d'un nadó | Europa Press
Carles Fiter
Recollim les estratègies per als nadons que proposen Anna M. Puig i Joan Rusiñol al llibre "Mou-te. La revolució de seure menys des de petits"
Eleccions municipals 2019
Joaquim Forn i Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu
Joaquim Forn i Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu | ACN
09/12/2018
Forn, Munté, Sànchez i Mascarell despunten com a actors principals, sempre a l'espera de la decisió que prengui Carles Puigdemont des de Waterloo
procés català
Els CDR, obrint peatges a l'AP-7 aquest diumenge
Els CDR, obrint peatges a l'AP-7 aquest diumenge | CDR Catalunya
09/12/2018
Els comitès han obert diverses barreres de l'AP-7, de l'AP-2 i a la C-16, a més dels túnels de Vallvidrera
Procés català
Quim Torra, durant una reunió del Govern amb Miquel Buch
Quim Torra, durant una reunió del Govern amb Miquel Buch | ACN
09/12/2018
El president i el conseller d'Interior es reuneixen durant dues hores i mitja al Palau de la Generalitat després de la polèmica per les càrregues a Girona i Terrassa
procés català
Celebració dels 20 anys de la independència d'Eslovènia
Celebració dels 20 anys de la independència d'Eslovènia | Wikimedia Commons
09/12/2018
Iugoslàvia va enviar l'exèrcit després que Eslovènia proclamés la independència votada massivament en referèndum, i 10 dies de guerra van provocar desenes de morts
Barcelona: habitatge
Yamila Mesaud, al pis que fa dos anys que ocupa
Yamila Mesaud, al pis que fa dos anys que ocupa | Andreu Merino
09/12/2018
L’Institut Municipal d’Habitatge nega l’opció d’accedir a un pis públic a aquelles persones que n’hagin ocupat prèviament un de titularitat municipal
LA POCMODERNA SURT DE MARE
Una dona embarassada
Una dona embarassada | Pixabay
09/12/2018
«A vegades, amb el "subidón" de tenir cura d'una nova personeta, ens oblidem que també hem de tenir cura de les mares de les feres»