El Govern estalviarà 1.000 milions d'euros amb un impuls a l'administració electrònica

La iniciativa millorarà l'accessibilitat dels ciutadans i simplificarà la burocràcia tradicional

| 25/01/2012 a les 18:02h
Arxivat a: Institucions
Aquesta notícia es va publicar originalment el 25/01/2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El Govern ha aprovat aquest dimarts les mesures i els projectes prioritaris pel seu valor estratègic que s'hauran de desenvolupar durant l'any 2012 per tal de desplegar l'administració electrònica a la Generalitat. Amb una inversió de 3 milions d'euros, es tracta d'un impuls important per agilitar, simplificar i millorar l'Administració. El Govern ha informat que aquestes innovacions suposaran un estalvi global de més de 1.000 milions d'euros per legislatura, tant per a les diferents administracions, com per a la ciutadania i el sector empresarial. La iniciativa pretén millorar l'accessibilitat dels ciutadans i simplificarà la burocràcia tradicional

Segons ha informat el Govern la nova mesura suposarà un estalvi econòmic, perquè "implica l'aposta per solucions corporatives, aprofitables i reutilitzables per totes les administracions, que permeten economies d'escala, a més de l'estalvi que suposa evitar la tramitació convencional en paper".

Així mateix, l'administració electrònica també millorarà l'accessibilitat de tots els ciutadans, empreses i institucions, independentment de la seva ubicació geogràfica. A més, suposarà un estalvi de temps, per a la pròpia Administració, ja que millora la seva gestió interna, i també per a la ciutadania i el sector empresarial. Es preveu també augmentar l'eficiència, que es tradueix en una reducció del temps i de l'esforç de tramitació, així com la millora de l'eficàcia i la qualitat del servei prestat.

L'impuls de la simplificació administrativa es vol fer en diversos àmbits: empresa, ciutadà, ens locals i àmbit intern de la Generalitat; que fa possible un estalvi significatiu en temps i recursos dins i fora de l'Administració.

Els nous desenvolupaments són la creació del Canal Empresa, un portal corporatiu amb tota la informació i els serveis que les administracions ofereixen a les empreses, el qual permetrà identificar els tràmits necessaris per a la realització d'una activitat determinada i, a més a més, la seva realització.

Aquest desenvolupament culmina en la Finestreta Única Empresarial, que suposarà un important estalvi de càrregues administratives al sector empresarial. El Canal Empresa inclourà una funcionalitat pensada i dissenyada per ser utilitzada, no sols directament per les pròpies empreses, sinó pels representants legals de les empreses.

Es pretén també oferir alternatives als certificats digitals: obrir el món de la signatura digital als ciutadans i les empreses, oferint-los sistemes alternatius al certificat digital, amb menys requeriments. Aquests sistemes, si bé no són vàlids per a tots els casos, sí que ho són per a la majoria de tràmits que actualment es duen a terme amb l'Administració. Amb aquesta actuació es preveu incrementar significativament l'ús de l'administració electrònica per part de col·lectius poc familiaritzats amb les tecnologies de la informació.

El nou projecte també té en compte l'elaboració i implantació per al conjunt de l'Administració d'un protocol d'arxiu electrònic i de polítiques per a la gestió de documents electrònics. Tenint en compte que el volum d'expedients arxivats i vigents a la Generalitat és aproximadament de 9 milions de documents, aquest projecte té un abast estratègic fonamental.

Es vol, a més a més, millorar l'accés a la informació i als serveis de la Generalitat, així com a la publicació de les actes, comunicacions, edictes i altres documents, amb iguals garanties que ho faria en seu física; crear un registre que permeti la presentació electrònica de qualsevol document (actualment es produeixen manualment uns 10 milions d'assentaments l'any). Aquest sistema també afavorirà la comunicació via electrònica entre ciutadania i Administració.

La valisa electrònica permet l'enviament electrònic de documentació entre organismes de la Generalitat i entre unitats d'un mateix organisme. Actualment el volum mitjà d'aquest tipus de trameses és de 500.000 l'any. El 55% d'aquests enviaments triguen més de tres dies a arribar al seu destinatari. Aquesta solució permetrà la recepció immediata.

Les mesures de l'acord també estableixen les línies d'impuls prioritàries en les diferents àrees, així com els objectius principals: incrementar l'oferta de tràmits electrònics i garantir que es puguin iniciar els procediments de la Generalitat pel canal d'Internet en el mínim temps possible; incrementar la utilització del Catàleg de Dades i Documents Electrònics per fer efectiu el dret dels ciutadans a no aportar documents o dades que ja són a qualsevol Administració; facilitar als ciutadans, empreses i entitats la possibilitat de rebre notificacions i comunicacions electròniques en lloc de notificacions per correu postal; implantar la solució que permeti que qualsevol proveïdor de la Generalitat pugui lliurar les seves factures en format electrònic.

Entre els objectius també hi ha el de garantir la presentació per mitjans electrònics dels documents que s'han de publicar al DOGC; permetre el pagament en línia de taxes i altres càrrecs i permetre la tramitació electrònica dels expedients de contractació dels departaments.

Ortega ha posat alguns exemples sobre tràmits que es podran dur a terme per via electrònica com són la sol·licitud de reconeixement greu d'un grau de discapacitat, així com la sol·licitud d'una targeta acreditativa del grau de discapacitat; la sol·licitud d'adopció nacional o internacional; la preinscripció escolar, els ajuts per a la promoció i producció de vins catalans; la sol·licitud del carnet d'artesà alimentari entre d'altres sol·licituds i ajuts del món de l'agricultura; els ajuts per a la rehabilitació d'habitatges, o l'autorització del transport públic de mercaderies.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Una escena de «Dragged Across Concrete»
Una escena de «Dragged Across Concrete»
01/01/1970
Les entrades surten a la venda aquest dimecres
Mariano Rajoy, en una de les seves últimes imatges al Congrés
Mariano Rajoy, en una de les seves últimes imatges al Congrés | ACN
01/01/1970
Fonts citades per "El País" expliquen que l'expresident espanyol "està tranquil" i ja ha superat "el xoc" de la moció de censura
La zona 'petó i adeu' de l'Escola Pia de Sabadell.
La zona 'petó i adeu' de l'Escola Pia de Sabadell. | ACN
01/01/1970
Sabadell ho ha implementat aquest dimecres en diverses escoles
Gemma Nierga presenta el seu nou programa a TV3
Gemma Nierga presenta el seu nou programa a TV3 | ACN
01/01/1970
L'espai vol "retre un homenatge amable i emotiu als pares de la gent més coneguda del país"
Munir, en una foto d'arxiu
Munir, en una foto d'arxiu | FC Barcelona
01/01/1970
Polèmica en l’aniversari del jove jugador del Barça
Porc senglar.
Porc senglar. | FOTO-ARDEIDAS
01/01/1970
La Federació Catalana de Caça (FCC) denuncia una campanya de desprestigi de la seva activitat i afirma que no caçaran fins que la seva tasca "sigui reconeguda"
Corrupció
José María Aznar, aquest dimarts al Congrés dels Diputats
José María Aznar, aquest dimarts al Congrés dels Diputats | Europa Press
18/09/2018
L'expresident del govern espanyol, acompanyat per la nova plana major del PP, aprofita la compareixença pel cas Gürtel per carregar contra l'independentisme, per equiparar l'esquerra abertzale a ETA i per apujar el to contra Podem
màsters
Carina Mejías, presidenta del grup municipal de Ciutadans.
Carina Mejías, presidenta del grup municipal de Ciutadans. | ACN
18/09/2018
L'Ajuntament de Barcelona ja ha modificat el currículum de la líder de Ciutadans
Procés català
Reunió del Govern del 18 de setembre del 2018
Reunió del Govern del 18 de setembre del 2018 | Govern
18/09/2018
La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, assenyala que estan pendents de si el president espanyol fa "passes endavant" en el diàleg amb Catalunya
Procés català
Reunió del Govern del 18 de setembre del 2018
Reunió del Govern del 18 de setembre del 2018 | Govern
18/09/2018
La consellera de la Presidència assegura que el calendari "va endavant" i que se n'obriran de noves en els propers mesos
procés català
La mesa del Parlament, reunida aquest dimarts
La mesa del Parlament, reunida aquest dimarts | ACN
18/09/2018
La mesa aprova amb els vots de JxCat i ERC que el vot ponderat a les comissions mantingui la proporcionalitat dels resultats del 21-D
Sitges
Una escena de «Dragged Across Concrete»
Una escena de «Dragged Across Concrete»
18/09/2018
Les entrades surten a la venda aquest dimecres