El Govern estalviarà 1.000 milions d'euros amb un impuls a l'administració electrònica

La iniciativa millorarà l'accessibilitat dels ciutadans i simplificarà la burocràcia tradicional

| 25/01/2012 a les 18:02h
Arxivat a: Institucions
Aquesta notícia es va publicar originalment el 25/01/2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El Govern ha aprovat aquest dimarts les mesures i els projectes prioritaris pel seu valor estratègic que s'hauran de desenvolupar durant l'any 2012 per tal de desplegar l'administració electrònica a la Generalitat. Amb una inversió de 3 milions d'euros, es tracta d'un impuls important per agilitar, simplificar i millorar l'Administració. El Govern ha informat que aquestes innovacions suposaran un estalvi global de més de 1.000 milions d'euros per legislatura, tant per a les diferents administracions, com per a la ciutadania i el sector empresarial. La iniciativa pretén millorar l'accessibilitat dels ciutadans i simplificarà la burocràcia tradicional

Segons ha informat el Govern la nova mesura suposarà un estalvi econòmic, perquè "implica l'aposta per solucions corporatives, aprofitables i reutilitzables per totes les administracions, que permeten economies d'escala, a més de l'estalvi que suposa evitar la tramitació convencional en paper".

Així mateix, l'administració electrònica també millorarà l'accessibilitat de tots els ciutadans, empreses i institucions, independentment de la seva ubicació geogràfica. A més, suposarà un estalvi de temps, per a la pròpia Administració, ja que millora la seva gestió interna, i també per a la ciutadania i el sector empresarial. Es preveu també augmentar l'eficiència, que es tradueix en una reducció del temps i de l'esforç de tramitació, així com la millora de l'eficàcia i la qualitat del servei prestat.

L'impuls de la simplificació administrativa es vol fer en diversos àmbits: empresa, ciutadà, ens locals i àmbit intern de la Generalitat; que fa possible un estalvi significatiu en temps i recursos dins i fora de l'Administració.

Els nous desenvolupaments són la creació del Canal Empresa, un portal corporatiu amb tota la informació i els serveis que les administracions ofereixen a les empreses, el qual permetrà identificar els tràmits necessaris per a la realització d'una activitat determinada i, a més a més, la seva realització.

Aquest desenvolupament culmina en la Finestreta Única Empresarial, que suposarà un important estalvi de càrregues administratives al sector empresarial. El Canal Empresa inclourà una funcionalitat pensada i dissenyada per ser utilitzada, no sols directament per les pròpies empreses, sinó pels representants legals de les empreses.

Es pretén també oferir alternatives als certificats digitals: obrir el món de la signatura digital als ciutadans i les empreses, oferint-los sistemes alternatius al certificat digital, amb menys requeriments. Aquests sistemes, si bé no són vàlids per a tots els casos, sí que ho són per a la majoria de tràmits que actualment es duen a terme amb l'Administració. Amb aquesta actuació es preveu incrementar significativament l'ús de l'administració electrònica per part de col·lectius poc familiaritzats amb les tecnologies de la informació.

El nou projecte també té en compte l'elaboració i implantació per al conjunt de l'Administració d'un protocol d'arxiu electrònic i de polítiques per a la gestió de documents electrònics. Tenint en compte que el volum d'expedients arxivats i vigents a la Generalitat és aproximadament de 9 milions de documents, aquest projecte té un abast estratègic fonamental.

Es vol, a més a més, millorar l'accés a la informació i als serveis de la Generalitat, així com a la publicació de les actes, comunicacions, edictes i altres documents, amb iguals garanties que ho faria en seu física; crear un registre que permeti la presentació electrònica de qualsevol document (actualment es produeixen manualment uns 10 milions d'assentaments l'any). Aquest sistema també afavorirà la comunicació via electrònica entre ciutadania i Administració.

La valisa electrònica permet l'enviament electrònic de documentació entre organismes de la Generalitat i entre unitats d'un mateix organisme. Actualment el volum mitjà d'aquest tipus de trameses és de 500.000 l'any. El 55% d'aquests enviaments triguen més de tres dies a arribar al seu destinatari. Aquesta solució permetrà la recepció immediata.

Les mesures de l'acord també estableixen les línies d'impuls prioritàries en les diferents àrees, així com els objectius principals: incrementar l'oferta de tràmits electrònics i garantir que es puguin iniciar els procediments de la Generalitat pel canal d'Internet en el mínim temps possible; incrementar la utilització del Catàleg de Dades i Documents Electrònics per fer efectiu el dret dels ciutadans a no aportar documents o dades que ja són a qualsevol Administració; facilitar als ciutadans, empreses i entitats la possibilitat de rebre notificacions i comunicacions electròniques en lloc de notificacions per correu postal; implantar la solució que permeti que qualsevol proveïdor de la Generalitat pugui lliurar les seves factures en format electrònic.

Entre els objectius també hi ha el de garantir la presentació per mitjans electrònics dels documents que s'han de publicar al DOGC; permetre el pagament en línia de taxes i altres càrrecs i permetre la tramitació electrònica dels expedients de contractació dels departaments.

Ortega ha posat alguns exemples sobre tràmits que es podran dur a terme per via electrònica com són la sol·licitud de reconeixement greu d'un grau de discapacitat, així com la sol·licitud d'una targeta acreditativa del grau de discapacitat; la sol·licitud d'adopció nacional o internacional; la preinscripció escolar, els ajuts per a la promoció i producció de vins catalans; la sol·licitud del carnet d'artesà alimentari entre d'altres sol·licituds i ajuts del món de l'agricultura; els ajuts per a la rehabilitació d'habitatges, o l'autorització del transport públic de mercaderies.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Una coca de Sant Joan
Una coca de Sant Joan | Juanma Peláez
Albert Segura
01/01/1970
Us expliquem què necessiteu per fer les postres per excel·lència de la revetlla
Imatge promocional del Mundial de Rússia
Imatge promocional del Mundial de Rússia | FIFA
01/01/1970
Telecinco, Cuatro i Be Mad retransmetran en obert tots els partits del mundial
Proves de selectivitat a Olot, aquest dimarts
Proves de selectivitat a Olot, aquest dimarts | Martí Albesa
01/01/1970
Els primers exàmens de les PAU han estat els llengua catalana i llengua castellana
Aitana, entrevistada a TV3
Aitana, entrevistada a TV3
01/01/1970
La cantant activa els usuaris de Twitter per una entrevista "Al cotxe" de la televisió catalana
Un grup d'estudiants fent la selectivitat
Un grup d'estudiants fent la selectivitat | Adrià Costa
01/01/1970
Unes recomanacions claus per passar els exàmens amb èxit
Imatge d'«Àlex i Júlia», la nova campanya d'Estrella Damm
Imatge d'«Àlex i Júlia», la nova campanya d'Estrella Damm | Estrella Damm
01/01/1970
De Formentera a Formentera: deu anys d'espots i curts "mediterranis" d'Estrella Damm
Barcelona: habitatge
Obres en un edifici del centre de Barcelona
Obres en un edifici del centre de Barcelona | Adrià Costa
19/06/2018
El sector immobiliari s'afanya a presentar llicències de nous edificis i grans rehabilitacions per no haver de destinar un 30% a habitatge protegit
congrés del PP
Manuel Fraga, Mariano Rajoy i José María Aznar, en una imatge d'arxiu
Manuel Fraga, Mariano Rajoy i José María Aznar, en una imatge d'arxiu | Europa Press
19/06/2018
La militància del Partit Popular tindrà un paper determinant en l'elecció del nou líder
procés català
Pedro Sánchez, durant la moció de censura.
Pedro Sánchez, durant la moció de censura. | Flickr PSOE
19/06/2018
Socialistes, PP i Cs aproven una iniciativa al Congrés que rebutja el dret a l'autodeterminació i proposa un Pacte per la Unitat d'Espanya i la defensa de la Constitució
eleccions municipals 2019
L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater
L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater | Adrià Costa
19/06/2018
La confluència entre els comuns i la CUP escull que l'encara alcaldessa repeteixi com a cap de cartell el dia abans d'afrontar la moció de censura
Els 50 millors
Dos dels tres germans del Celler de Can Roca reben el guardó de la revista
Dos dels tres germans del Celler de Can Roca reben el guardó de la revista | ACN
19/06/2018
La Osteria Francescana de Mòdena ocupa la primera posició a la prestigiosa llista dels 50 millors restaurants que elabora la revista "Restaurant"