Ja ho farem d'aquí a uns anys

Necessitem que les feines que es poden fer en un any no es facin en set i que les iniciatives potents no es deixin en un calaix

per Josep Gonzàlez , 10 de febrer de 2020 a les 20:45 |
Agradi o no, s'ha de treballar per aconseguir les coses, i necessitem que les feines que es poden fer en un any no es facin en set i que les iniciatives potents no es deixin en un calaix quan els promotors deixen de ser-hi.
 
L'any 2013 hi va haver una iniciativa molt encertada i molt potent per part del Consell Comarcal del Berguedà. El llavors president, Sergi Roca, i la gerent, Carme Casas, van encapçalar i van crear debat en una sèrie de reunions en què hi havia convocades persones i representants de diferents entitats amb la premisa de generar (deixeu-me dir-ho així) una pluja d’idees encaminada a dinamitzar la comarca, per evitar entrar en una fase de recessió i d'estancament de projectes.
 
La idea estava clara. No es tractava de pensar en clau personal, sinó en clau de comarca, i des del meu punt de vista van encertar molt en el format d'aquelles reunions: representants dels gremis d'hostaleria, comerç, restauració... diferents empresaris de sectors diversos, entitats empresarials, representats del món financer, persones lligades al món de l'ensenyament universitari i de l'esport, entitats socials, etc.
 
El nom de la iniciativa era de cicle imminent, Berguedà 2.0, i reflectia claríssimament el que es volia aconseguir: reactivar la comarca en un termini relativament curt de temps amb una visió de progrés i modernització, i traçar les línies de cap a on havia d'anar la comarca des d’un punt de vista, no només turístic, sinó també industrial.
 
No van aconseguir que fos una pluja d’idees; allò va ser un diluvi. Però com que no es tracta de transcriure les actes que es van fer aleshores, faré només una petita menció d'algunes idees proposades, perquè estic segur que sonaran a actualitat.
 
Crear un circuit d'itineraris de muntanya per atraure gent que volgués entrenar-se a la muntanya i organitzar curses pensant en un públic que tingués el Berguedà com a referència per practicar aquest esport, ja que la nostra orografia és ideal. Bé, la Copa Trail Running Berguedà arriba 7 anys després. Evidentment ens n'hem d’alegrar, però personalment penso que es podria haver fet abans.
 
Crear un centre d'alt rendiment per atraure esportistes d'elit que necessitin entrenar en altura i recorreguts de llarga distància, plantejant  fer una possible col·laboració amb el centre d'alt rendiment de Sant Cugat. Aquesta idea del centre d'alt rendiment sembla que està sobre la taula per aplicar una altre de les propostes que també es van plantejar fa 7 anys: restaurar el refugi del Catllaràs. En aquell moment es va plantejar per tal d’ampliar el catàleg de refugis de muntanya que hi ha a la comarca.
 
Es va parlar del ja crònic polígon d’Olvan, una necessitat indiscutible per a la supervivència de la comarca,  per recuperar el patrimoni de les colònies, aprofitar el recorregut del riu com a atractiu turístic, arribar a acords amb l’ACA per tal de poder donar utilitat a l'embassament de la Baells amb finalitats ludicoesportives, potenciar l’activitat de parapent i derivats, propostes en l'entorn del santuari de Queralt...
 
Idees curioses, com fer un llistat d'esportistes berguedans d'elit de diferents especialitats, de periodistes, de científics, de berguedans que viuen a l'estranger, etc... perquè poguessin fer d'ambaixadors de la comarca i donar una visió de com ens veuen des de fora. Tot plegat, amb la per tal de buscar estratègies per ser atractius.
 
Què vull dir amb tot això? Doncs que hi van haver moltíssimes idees i moltes ganes de fer coses. Com s’havia de portar a la pràctica tot això? Hi havia dues entitats, el Consell Comarcal com a entitat principal i CFI (que avui coneixem com a Agència de Desenvolupament) per gestionar les idees que es proposaven com a projecte, i en cada projecte s’hi implicaven diferents membres dels que formaven aquell col·lectiu per donar forma al projecte.
 
Es va materialitzar alguna idea? Sí, hi va haver propostes com potenciar el clúster agroalimentari per donar força a tot aquest sector de gran potencial i alta qualitat, un clúster que actualment està operatiu i format per persones i empreses del sector; i també el clúster tèxtil sanitari, un sector amb una tendència a  l’elaboració de teixits més tècnics i característiques innovadores. També es va començar a fomentar l’emprenedoria entre els joves, ja que es van fer xerrades en centres educatius i també hi podríem afegir ara la Copa Trail Running Berguedà. Però què ha passat amb totes les altres idees?
 
Per què en canviar el Consell Comarcal totes les idees i la gent que hi estava implicada van desaparèixer? Si hi ha una entitat responsable en el desenvolupament de la comarca, per què no es va continuar?
 
És evident que les idees eren bones, ja que les que es van començar s'han acabat materialitzant i funcionen. La predisposició i la implicació d'aquell grup van ser indiscutibles i les ganes de reviure la comarca hi eren i continuen sent-hi. Per tant, seria interessant saber on són o en quin punt es troben aquelles propostes i perquè tot això va tan lent. Si es tracta de lentitud, agradi o no s’ha de treballar per dur a terme els projectes, i s'hauria de començar a aplicar el que sempre demanen aquestes entitats: reinventar-se. I reinventar-se vol dir que s’han de fer canvis importants per tal de tenir una agència de desenvolupament competitiva que desenvolupi projectes realistes com els que es van proposar i fer-ho al ritme que necessita i demana la comarca.
 
Havia de ser una pluja d’idees, va ser un diluvi i jo us n'he escrit quatre gotes.

 

Josep Gonzàlez
Empresari del Berguedà amant de la natura. Diu que quan no el troben és perquè està al bosc. Va néixer l'any 1974 i sempre ha estat envoltat de ferros i controls numèrics. Col·labora amb diferents entitats i associacions i és representant del Berguedà a la Comissió Executiva de PIMEC Catalunya Central. 
10/02/2020

Ja ho farem d'aquí a uns anys

14/11/2019

Qui ven fum?

05/08/2019

Jo no sóc turístic

14/12/2018

Aquella porta

01/08/2018

Optimisme agredolç

02/04/2018

4a revolució industrial?

21/11/2017

Els diners ajuden

18/09/2017

Veniu o aneu?

31/07/2017

Quan el llegat deixa de ser sostenible

Participació