Sit and talk

"L'actual marc legislatiu no pot de cap de les maneres constrènyer una negociació política perquè, entre d'altres coses, és la llei qui s'ha d'adaptar a la realitat política canviant"

per Àngel Lara, 25 de novembre de 2019 a les 11:28 |
Sembla que el PSOE ha acceptat el "sit and talk" com a fórmula per aconseguir que els independentistes aplanin el camí per a un futur Gobierno. Ara ja només falta que coneixem el contingut del talk, és a dir de què parlaran, perquè a aquestes alçades, un ja no sap per on passa la cosa.
 
I això val tant pels d'allà com pels d'aquí.
 
Quan des de Madrid fan servir la ja tan gastada frase del diàleg "dentro de la ley" sembla que estan supeditant la política a la llei i és clar, tots som conscients en mans de qui està la llei a Espanya i de quines són les actituds dels propietaris de la veritat judicial en tot allò que traspua catalanitat. 
 
D'altra banda, des del costat sobiranista, s'obren a una possible col·laboració en la formació del nou Gobierno, però no ens acaben de concretar (jo no ho he vist per enlloc) de què parlaran en una hipotètica taula negociadora. D'un altre referèndum? d'independència? d'una amnistia?...
 
L'actual marc legislatiu no pot de cap de les maneres constrènyer una negociació política perquè, entre d'altres coses, és la llei qui s'ha d'adaptar a la realitat política canviant. És el resultat d'una determinada política la que elabora i modifica les lleis i no a l'inrevés, al menys en una societat amb bona salut democràtica. Però el cas és que ara mateix, a Espanya, tocar la llei, fer algun gest envers els sobiranistes, seria entès, des de la dreta fins a l'esquerra, com una traïció que ara per ara ni PSOE ni UP es poden permetre.
 
Estic absolutament convençut de que ambdós bàndols són plenament conscients de que la possible taula negociadora naixerà amb aquestes mancances que la fan, de totes totes, una eina absolutament inútil per a la solució del problema, una pèrdua de temps i esforços que només serviria per a que uns aconseguissin un Gobierno i els altres una excusa absolutòria davant la seva parròquia per haver facilitat el Gobierno.
 
Ni d'un nou referèndum, ni d'una amnistia, ni d'independència... Dintre la llei, ara per ara, només es pot parlar d'autonomisme... Potser és això el que es negociarà però estaria bé que uns i altres ens ho expliquessin obertament.
 
Si al final resulta que tot això va d'un nou estatut, la gent que ha perdut ulls, testicles i la llibertat potser s'ho podien haver estalviat. Clar que aquesta és la meva perspectiva des de lluny estant. Segur que estic equivocat del tot i al final es posarà sobre la taula l'autodeterminació o la independència i hauré de reconèixer que estava equivocat. Tant de bo.

 

Àngel Lara
Nascut a Vallcebre i de Guardiola de tota la vida. He anat a parar a la Costa del Sol a Màlaga, fent alguna parada a Granada.
Apassionat de la política, la literatura i la història no necessàriament en aquest ordre. Exerceixo de berguedà al sud de l’Ebre. Després explico que el Berguedà és una comarca de Catalunya. Si ho fes a l’inrevés potser no tindria oportunitat d’explicar-ho....
Em guanyo la vida traduint que és una feina com una altra però més solitària; et permet pensar, reflexionar... i equivocar-te una i altra vegada. Vaja, com qualsevol
25/11/2019

Sit and talk

19/08/2019

Una mirada optimista

03/08/2018

Parlem de Creus?

16/04/2018

Tot s'hi val

28/11/2017

I ara, què?

28/06/2017

De 40 en 40

25/04/2017

Marca Cultural?

19/02/2017

Campanyes, afinaments i silencis

19/12/2016

Operacions

17/10/2016

El Dia de la Comèdia

Participació