Cruïlla de destins

"Tot el procés d’independència s’ha fet per avançar, i per guanyar millor qualitat de vida per a tota la població, siguin independentistes o no"

per Ramon Minoves, 25 de juny de 2019 a les 11:02 |
Cal fer per avançar. Ens cal caminar i avançar. Tot el procés d’independència s’ha fet per avançar, i per guanyar millor qualitat de vida per a tota la població, siguin independentistes  o no. 
 
No es tracta de ser independentista o unionista. Es tracta de fer que la gent visqui millor, amb perspectiva de futur per a ells i els seus fills. La dependència orgànica d’Espanya ens ha demostrat sempre al llarg de la història que no ha estat bona per Catalunya. Només cal mirar, on estem. Estem amb unes línies de tren construïdes fa més de 100 anys i no evolucionades a les demandes actuals. La inversió de l’Estat està sota mínims a Catalunya. La fal·làcia d’uns -Presupuestos Generales del Estado- que teòricament han de fer inversions a Catalunya i que només se’n executa un 35% al llarg dels 40 anys de democràcia. Els 16.000 milions d’euros que surten de Catalunya i no tornen.
 
Tot això i molt més, fa que a Catalunya, la gent que vivim a Catalunya, els catalans, vulguem canvis. La independència per més del 48 per cent de la població és la solució. Si poguéssim votar aquesta independència en un referèndum sense cops de porra i de forma democràtica i pacífica segur que augmentaria el seu suport a nivells molt més alts. 
 
Per això ara cal fer un seguit de plantejaments, cal presentar batalla de forma democràtica i pacífica. Però amb intel·ligència. Els presos polítics així ho posen de manifest dia a dia. La mateixa determinació que ha protagonitzat l’Assemblea Nacional Catalana en les eleccions a les Cambres de Comerç amb les candidatures – Eines de País-. També  la campanya de -Consum estratègic- de l’ANC, que planteja un conjunt de propostes que tenen com a únic objectiu donar efectivitat real a la proclamació de la República Catalana.
 
I en aquest escenari, cal recordar els esforços que fa el Govern de la Generalitat, malgrat les moltes traves i dificultats. La primera d’ella, l’estrangulament econòmic de la Generalitat. Que moltes vegades de forma injusta, des de molts sectors de la societat catalana no es denuncia prou, sinó que es transforma en crítica política dura contra els que fan funcionar les institucions catalanes, contra els que les voldrien tancades o sotmeses als designis d’Espanya.
 
En fi, en aquests moments històrics de cruïlla de destins, ens cal més que mai la unitat política i la determinació per construir país i república amb les eines que tenim. La suma multiplica. Cal sumar voluntats al projecte independentista i al mateix temps construir república catalana. Això vol dir seguir fent escoles, lluitar contra el canvi climàtic, i estar preparats tecnològicament i humanament per fer front a tots els esdeveniments a escala mundial. I per això la independència és irrenunciable.

 

Ramon Minoves
Psicòleg i Educador Social.  Casat i pare de tres fills. 
Es professor per vocació. Convençut de que la humanitat ha d’actuar localment per aconseguir grans canvis.  L’economia circular i la resiliència en l’àmbit del medi ambient són elements per generar justícia social i llocs de treball dignes i sostenibles. 
Actualment és Coordinador d’Espais Naturals i Medi Ambient a la Diputació de Barcelona.  Participa en diferents entitats socials i culturals en l’àmbit dels Països Catalans. 
25/06/2019

Cruïlla de destins

24/10/2017

No al 155, sí a Catalunya

16/08/2017

El Partit Demòcrata promou reformes en el treball autònom

06/06/2017

Piscina coberta, urgeix una solució

13/02/2017

Facilitar l’autonomia personal: una necessitat en tot el cicle de vida

12/12/2016

Trump i el clima

26/10/2016

Comença el ball

06/06/2016

Augment molt important de la despesa social

25/03/2016

Berga i el Berguedà, per l'adaptació al canvi climàtic

17/01/2016

Dignitat de les persones

Participació