Qui no hi guanya amb el Cine Catalunya?

Hauríem de trobar una solució per tal que entitats dinàmiques com els castellers puguin fer coses potents

| 08/06/2018 a les 13:45h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 08/06/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Hi ha alguna cosa en els protocols de la UNESCO que no funciona. Perquè, a Berga, més que per la Patum, ens haurien d'haver fet patrimoni immaterial de la humanitat per una altra cosa: per la capacitat de sorprendre i de tirar-nos trets al peu. Només així s'expliquen els problemes que, des del Corpus del 2017, arrosseguen els Castellers de Berga al seu local, a l'antic Cinema Catalunya. 

Fem memòria breument per als que no estan introduïts en la matèria: durant la Patum de l'any passat, hi va haver una inspecció dels Mossos d'Esquadra al cine i això va derivar en una multa que correspon posar a l'Ajuntament de Berga. Sorprèn que els castellers siguin objecte de multa quan hi ha altres entitats que posen barres dins el seu local o al carrer durant la Patum i no tenen cap problema. 

La multa de l'any passat ha desembocat en un any molt complicat per als castellers ja que han hagut de deixar de fer les activitats amb què dinamitzaven els assajos de divendres, com ara els concerts o altres esdeveniments. I això és una mala notícia tant per a Berga com per al carrer major, ja que es perd una motivació que mou, pel cap baix, un centenar de persones cada setmana i diversos centenars en funció de l'activitat que es programa. 

La situació sobrepassa la injustícia i el dany al conjunt de Berga si es té en compte que, amb això, es posen en perill diades com la dels Quatre Fuets, que porten colles del relleu dels Castellers de Vilafranca. Diades com aquesta posen Berga al mapa i arrosseguen centenars de persones que consumeixen a la capital del Berguedà amb l'afegit qualitatiu que és un tipus de turisme més que cultural i arrelat a la terra. Vaja, que si no volem aquest tipus de visites, ja m'explicaran quin. 

L'any que ha anat de Corpus a Corpus ja no es pot salvar. Tampoc no es pot arreglar el que ha passat durant la darrera Patum. I és que, en lloc de ser un epicentre de l'oferta lúdico-cultural que hauria d'envoltar la festa, el cine ha funcionat a mig gas pel risc de tornar a ser objecte de multa. Això no només fa mal a la base de la colla, sinó que limita un espai. La Patum necessita una oferta complementària a la de les comparses, per enriquir el que la gent s'hi troba i per donar resposta als que no volen estar més de mitja hora veient com balla un gegant. 

El problema, d'arrel, és el marc legal. Les colles castelleres haurien de disposar d'una normativa pròpia. Són entitats singulars, de grans dimensions i capaces de fer una programació cultural durant tot l'any que pot arribar a superar la d'un consistori. Com que no hi ha un marc establert, cada ajuntament dóna la resposta que li sembla al local casteller del municipi i a tot el que s'hi fa a dins. I, a Berga, el que hi ha hagut és una resposta molt restrictiva a nivell tècnic. 

Cadascú sap com fa la seva feina. No es tracta, des d'aquí, de dir a ningú que està fent malament les coses, perquè tant regidors com personal de l'Ajuntament de Berga són responsables legals dels seus actes. Però sí que toca, des dels espais d'opinió, de crear debat i d'interrogar-nos. I el punt de debat és el següent: si volem el millor per a la ciutat i els seus habitants, no hauríem de trobar una solució per tal que les persones i entitats dinàmiques puguin fer coses potents?

El problema amb què es troben els castellers ens connecta amb una altra realitat, la del Konvent. Arran d'una multa, aquest espai de Cal Rosal pertanyent a Berga des del punt de vista administratiu ha arrossegat molts problemes. I és una llàstima. Perquè gràcies als seus responsables s'hi ha estat fent una programació cultural que ha atret persones de tot el món a la comarca. La programació del Konvent és un regal, perquè costaria ja no a la Catalunya Central sinó a tot el país de trobar una productora que fos capaç d'atraure aquest talent. La solució és tenir-lo a mig gas? A Berlín s'ho munten força més bé.

Llegits aquests arguments, hi ha qui dirà que no es pot fer res si el marc legal és limitador. A Igualada i a Vic no ho veuen de la mateixa manera. A la capital de l'Anoia es fa el REC, una exposició d'outlets de marques de roba en espais industrials semiabandonats. A Vic, es va convidar darrerament a la gent del Konvent per estudiar com es podia fer un certamen similar, més de caire cultural, a les antigues adoberies. I a llocs com Vilafranca s'aprofita la potència de la colla castellera per dinamitzar activitats. Tot això no es podria fer, de ben segur, si es fes una lectura restrictiva del marc legal. 

Tot plegat, més que una queixa, o un lament, és un prec. Costa molt posar un grup de persones tan nombrós i divers com els castellers d'acord per tal de funcionar. A Berga ho tenim i necessitem, molt més que a d'altres ciutats, aprofitar aquesta energia. 

COMENTARIS

totalment d'acord
Anònim, 08/06/2018 a les 23:32
+0
-0
Sembla ser que a Berga només existeixi la Patum com a activitat cultiral. I no és així. Obrim la ment, obrim-nos a més realitats. Si Castellers promocionen activitats i activen el carrer major i la resta de la ciutat, no siguem beneits i posem-nos al seu costat. Un potencial com el d'una colla castellera no el podem despreciar. Tècnics, polítics, gent que tingueu veu en aquest afer, si us plau, poseu-vos a l'alçada de la situació i ajudeu de veritat al desenvolupament de la ciutat.
D’acord !!
Anònim, 09/06/2018 a les 18:22
+0
-0
Si senyor Pere
Molt ben explicat
Berga maltracta a la cultura. No puc entendre perquè estan ofegant als castellers i Konvent.
Cal donarlos la ma perquè no demanen res a canvi i us estant fent una tasca que molts pobles desitgerien tenir.
Montse Venturós com a responsable de la ciutat, ajuda’ls. Fer poble és el primer pas de fer país.
Els tècnics tenen les seves mancances però també virtuts. Treballeu en equip i feu que la comarca segueixi brillant cada vegada més,
Visca els castellers i visca el Konvent!
Si pero legalment
Anònim, 09/06/2018 a les 21:08
+0
-0
Estic d’acord amb que s’ha de facilitar a les entitats culturals que desenvolupin la seva feina i mes si serveixen per reactivar activitats que potencien el turisme de qualitat. Pero tambe es cert que les normes s’han de cumplir ... per tant crec que la proposta hauria de ser donar subvencions per tal que les entitats puguin complir amb la normativa vigent ( temes deseguretat). I per la problematica d’activitats es pot crear un marc legal especial per aquestes entitats. Berga s’esta quedant sense activitat cultural.... es evident que s’ha de fer el que sigui per potenciar la poca que existeix. Pero res es gratis.
coses que no canvien
Anònim, 16/06/2018 a les 23:20
+0
-0
Això es la Berga de els ultims 35 anys, una ciutat gandula, envellida i acomodada en un tant per cent molt alt, i que per mandra no la deixa avançar a la gent que te energia per lluitar i tirar endavant, aquesta es la realitat i es molt trist!!

Felicitats poer el article Pere!
salut!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Pere Gendrau
Cap de Política a NacióDigital. Trobareu els seus articles cada dilluns, dimecres i divendres. Autor de L'Estatut. Km 0 i de Carles Campuzano. El Patriotisme a peu de carrer. A Twitter: @peregendrau.
La berguedana ha rebut la medalla honorífica pel seu segle de vida
Tradició i meteorologia es fusionen en la que està considerada la setmana més freda de l’any
L'alcalde accidental Oriol Camps en l'atenció als mitjans aquest migdia.
L'alcalde accidental Oriol Camps en l'atenció als mitjans aquest migdia. | Pilar Màrquez Ambròs
Pilar Màrquez Ambròs | 9 comentaris
L'alcalde accidental ha explicat que, des del consistori, es té previst llogar un aparell "en pocs dies" però no ha marcat un termini en ferm | Paral·lelament, es treballa per a l'adquisició d'un TAC de forma definitiva si bé es tracta d'una tramitació complexa