4a revolució industrial?

La indústria està evolucionant per posar-nos les coses més fàcils, per això és necessari formar els nous professionals amb les millors eines i les millors tècniques

| 02/04/2018 a les 00:01h
Realitat virtual, realitat augmentada, màquines connectades en xarxa, la internet de les coses... i un munt de conceptes més. Uns l’anomenen indústria 4.0; d’altres, amb paraules de tota la vida, diuen que som a les portes de la 4a revolució industrial. El fet és el mateix i la realitat és que ja hi som.

Si ens parem a mirar l’evolució de tot plegat, la velocitat és increïble i pràcticament impossible de seguir. Fa 30 anys ni tan sols es coneixia el fenomen de l’actualització, i en fa 15 que si una empresa s’actualitzava es passava 2 anys estant al dia de les novetats en components, tècniques, maquinària, etc. Però avui dia és impossible seguir el ritme. Pràcticament cada mes es poden fer actualitzacions de tot.


Això ens obliga a mirar molt més enllà. Si només penses què voldràs fer demà, ja hauràs fet tard, les tècniques avancen tan ràpidament que les formacions actuals ja s’estan fent amb màquines de control numèric, queda lluny aquella imatge d’un torn convencional, l’expansió de la soldadura làser, en que el soldador va amb bata blanca i la temperatura màxima de la soldadura es de 40º, tècnics en sensorització una estampa més pròpia d’un metge que fa un electrocardiograma que d’un mecànic. I, com aquestes, moltes coses canviaran els operaris de les pròximes dècades.

Tot això ja s’està implantant i les màquines ja ens parlen i ens expliquen què passa, quines avaries tenen o tindran, quina peça s’ha de canviar i quin avís s’ha d’enviar a l’empresa fabricant per si hi ha algun error, entre altres problemes. La indústria està evolucionant per posar-nos les coses més fàcils, per això és necessari formar els nous professionals amb les millors eines i les millors tècniques. En aquest sentit, tota aquella formació que no es faci amb pensament 4.0 serà temps perdut.

Les universitats, les escoles i els centres de formació amb visió 4.0, alguns dels quals tenen un vincle molt proper amb les indústries i els empresaris, ja han anat introduint aquesta formació i en les seves instal•lacions hi trobem màquines CNC, robots i programes informàtics per transmetre els coneixements que es necessiten per entrar en aquest nou món de la indústria intel•ligent. Aquesta vinculació es veu reflectida en la incorporació a les empreses de l’alumnat en pràctiques, bona part del qual es quedarà finalment treballant a l’empresa.

Com tots els actors d’aquesta pel•lícula, les entitats formadores que no coneguin encara la versió 4.0 s’hauran d’actualitzar també per poder seguir el ritme imparable de la indústria “driving force economy” o, dit amb paraules de tota la vida, “motor de l’economia.”

COMENTARIS

4.0
Anònim, 11/04/2018 a les 19:15
+0
-0
M'he perdut

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Josep Gonzàlez
Empresari del Berguedà amant de la natura. Diu que quan no el troben és perquè està al bosc. Va néixer l'any 1974 i sempre ha estat envoltat de ferros i controls numèrics. Col·labora amb diferents entitats i associacions i és representant del Berguedà a la Comissió Executiva de PIMEC Catalunya Central. 
Pilar Màrquez Ambròs
01/01/1970
El poble farà les millores al pati de l'escola bressol, adequarà el circuit de descens de bicicletes, actuarà al camí ral de Cardona i construirà un parc infantil a Santa Maria i un rocòdrom
Presentació dels productes dels Elois amb membres del Grup Horitzó.
Presentació dels productes dels Elois amb membres del Grup Horitzó. | PIlar Màrquez Ambròs
Pilar Màrquez Ambròs
01/01/1970
S'han creat capelines, paraigües, tovalloles, fundes per a mòbils o motxilles, i tot un seguit de productes que es fan amb la màquina de tallat làser de l'entitat i que es poden comprar a la Botiga de la Manela
Un concert de les Nits Musicals de Guardiola de Berguedà.
Un concert de les Nits Musicals de Guardiola de Berguedà. | Paco Pérez
01/01/1970
El passat 12 de maig, Puigdemont i la resta de membres de l'executiu a l'exili ja van proposar atorgar aquesta distinció a l'entitat berguedana