ERC presenta esmenes als pressupostos de l'estat per valor de 54 milions d'euros referents al Berguedà

La senadora Mirella Cortés afirma que el Govern espanyol deu més de quatre milions d'euros del Fons Miner | ERC reclama la reforma integral de la carretera C-26 de Berga a Ripoll, i la BV-4241 entre Berga i Sant Llorenç de Morunys

09 de juny del 2017
Actualitzat a les 11:53h
El president d'ERC Berguedà, Isaac Lozano, i la portaveu del grup parlamentari d'ERC al Senat, Mirella Cortés
El president d'ERC Berguedà, Isaac Lozano, i la portaveu del grup parlamentari d'ERC al Senat, Mirella Cortés | Aida Morales
El grup d'ERC al Senat farà de portaveu explícit i directe de les reivindicacions de la comarca del Berguedà respecte dels pressupostos del govern espanyol. Així ho ha manifestat, aquest divendres al matí, la senadora republicana Mirella Cortés, que ha exposat tot el seguit d'esmenes que la setmana vinent presentaran i defensaran, respecte d'aquesta comarca. 

En conjunt, ha dit, el total d'esmenes del Berguedà ascendeix a 54.334.860 euros. D'aquestes, hi ha alguns projectes i inversions pendents o impagades, així com tota una sèrie de peticions que han traslladat els municipis. Segons la senadora, per exemple, hi ha més de quatre milions d'euros impagats del fons Miner, d'entre el 2008 i el 2011, que es demanaran, així com la reforma integral de la carretera C-26 entre Berga i Ripoll, que es calcula en 20 milions d'euros, o la carretera BV-4241 entre Berga i Sant Llorenç de Morunys, que es calcula en 12 milions. 

A més, pel que fa a les esmenes dels municipis, i sense incloure el Fons Miner, els pobles del Berguedà reclamen inversions per valor de 18 milions d'euros, incloent, per exemple, 10 milions per a l'elaboració del Projecte de Pla d'Usos de l'edifici de Sant Francesc de Berga; la compra i rehabilitació de l'edifici Kursaal de Casserres per valor de 217.000 euros; l'obertura d'un desguàs de fons al pantà de Casserres, per valor de 123.000 euros; la rehabilitació de la Torre de l'amo i de l'església de Sant Josep de Cal Pons de Puig-reig per 780.000 euros; una dotació pel pati de butaques del Teatre Esplai de l'Ametlla de Merola per 345.000 euros; millores en la xarxa d'aigües i carrers a Saldes per 345.000 euros, o la restauració de l'església de Santa Magdalena de Guardiolans de Vilada, per 300.000 euros, entre d'altres. 

"Pensem que l'estat espanyol ens deu tota una sèrie de diners i inversions a Catalunya molt importants", ha afirmat Cortés, que només reafirmen la situació "d'espoli" que s'està vivint. I tot això, ha remarcat, no només al Principat, sinó també al País Valencià i a les Illes. Per això, ha aclarit, ERC tornarà a presentar tot un seguit d'esmenes recordant aquestes inversions pendents, i les defensarà de manera individual, malgrat que, segons ha reconegut, "la resposta acostuma a ser zero". 

De fet, ha precisat, "en un escenari de normalitat política i que el govern de l'estat hagués estat al costat de Catalunya, potser no es parlaria de tot aquest dèficit". Ara, però, la situació és complicada, motiu pel qual ERC ha assegurat que "defensarà individualment" el territori, ja que aquest ha estat el mandat democràtic de la ciutadania, així com ser el "megàfon del país" a l'estat. 

Per la seva part, el president comarcal d'ERC, Isaac Lozano, ha afirmat que, malgrat que Esquerra busca la independència, no es pot "deixar a banda el territori". En aquest sentit, doncs, ha celebrat la "comunicació directa i eficaç" amb el Congrés i el Senat, amb l'objectiu que els representants dels catalans facin força per assegurar els drets ciutadans.