L'Ajuntament de Berga es veu obligat a baixar les taxes dels firaires de Patum, sota un allau de crítiques

Les taxes finals s'incrementen un 15% per a tothom igual | CDC i ERC lamenten la "mala gestió" de Francesc Ribera en aquest assumpte

08 de juny del 2017
Actualitzat a les 20:58h
Equip de govern de l'Ajuntament de Berga.
Equip de govern de l'Ajuntament de Berga. | Aida Morales
L'Ajuntament de Berga ha hagut de rectificar i, en un ple extraordinari aquest dijous, ha aprovat, amb l'abstenció de CDC, rebaixar les taxes per a les parades de Patum, i situar l'augment en un 15%, de manera unificada. D'aquesta manera, doncs, es tomba l'acord de ple que es va aprovar el passat 6 d'abril, després del període d'al·legacions en què diversos firaires van criticar un augment desmesurat dels preus. 

Tal com han explicat, l'augment inicial aprovat en ple era d'entre el 60 i el 70%. Després que un grup de firaires es personés a l'Ajuntament per criticar aquesta pujada, es va acordar una rebaixa d'un 20%, aproximadament, respecte d'aquest increment. Finalment, però, i havent realitzat diverses reunions, s'ha tornat a aprovar una rebaixa, i l'augment quedarà en el 15%, no sense crítiques de "mala gestió" per part de diversos grups de l'oposició. 

Els més contundents han estat CDC i ERC. Per la seva part, el portaveu convergent, Antoni Biarnés, ha lamentat la falta de paraula del regidor d'Hisenda, Francesc Ribera. Tal com ha dit, el seu grup ja no sap si l'ha de "creure" quan fa determinades afirmacions com, per exemple, que l'augment anava en la línia d'altres festes i municipis d'arreu de Catalunya similars a Berga. "No podem atorgar-li, ni el benefici del dubte", ha declarat Biarnés, que li ha retirat tota la confiança. A més, ha afirmat que, en tot el procediment, Ribera ha realitzat tota una sèrie "d'irregularitats", com ara el fet d'informar sobre els pagaments als firaires quan les ordenances encara no estaven aprovades per ple. Sobre aquest últim aspecte, però, el regidor d'Hisenda ha afirmat que no són ordres de pagament, sinó informacions. 

ERC, per altra banda, també ha estat combativa, a través de la seva portaveu, Ermínia Altarriba. En aquest sentit, la regidora ha demanat que es reconegui que les coses "no s'han fet gens bé", tot i que, amb aquesta modificació, considera que l'augment s'ajusta més a la realitat, motiu pel qual han votat a favor: "Però hem de ser justos i dir que aquest tema s'ha portat fatal, hem anat tard i malament". 

Segons Ribera, però, això no ha estat així, i malgrat que s'ha anat "just", no s'ha anat "tard". "No anem tard, anem justos. I anem justos perquè hi va haver una al·legacions; si no, no aniríem ni justos", ha declarat. Altarriba, però, ha contestat: "Considero que hem anat tard, hem anat tardíssim; la gent havia de començar a muntar ahir". I ha afegit: "Hem jugat amb els negocis, la vida, els sous i el treball d'alguna gent, i això sap greu i ho hem de reconèixer". 

Amb aquesta rebaixa, doncs, es recaptaran 5.000 euros menys del que s'havia aprovat en un principi.