Berga digitalitza i posa en valor 400 postals del fotògraf Jaume Huch i Guixer

L'Arxiu Comarcal reivindica la figura de l'impressor i fotògraf, que va ser un dels pioners en tècniques fotogràfiques des de 1910 a 1930

08 de juny del 2017
Actualitzat a les 14:08h
Roda de premsa de presentació de la col·lecció de postals de Jaume Huch i Guixer.
Roda de premsa de presentació de la col·lecció de postals de Jaume Huch i Guixer. | Aida Morales
L'Arxiu Comarcal del Berguedà ha presentat la digitalització de 400 postals del fotògraf berguedà Jaume Huch i Guixer. Ha estat en una roda de premsa aquest dijous, conjuntament amb el nét de l'artista, Jaume Huch; el director de l'Arxiu, Xavier Pedrals, i la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Berga, Mònica Garcia. 

Un pas endavant en la recuperació de la memòria històrica de Berga, que tal com ha remarcat Pedrals, distingeix una figura que va ajudar, d'una manera molt destacada, a plasmar escenaris i moments viscuts a la ciutat, sobretot, des de 1910 i fins a 1930. Per això, ha afirmat, cal "reivindicar-lo" com un dels grans fotògrafs d'aquesta època a Catalunya, i ha indicat que, amb aquesta digitalització, bona part de la seva obra es posarà a disposició de la ciutadania. 

El nét del fotògraf, per altra banda, ha celebrat el pas endavant, que esdevé un nou canal de recuperació del llegat del seu avi. Tot un seguit de fotografies, ha puntualitzat, en què Huch va plasmar majoritàriament Berga i el seu entorn, i que no només destaquen per les imatges, sinó també per la qualitat de la seva edició. De fet, ha explicat, Jaume Huch i Guixer va ser, a banda de fotògraf, impressor, i va posar en pràctica algunes de les últimes tècniques de l'època en les seves creacions.
 

Algunes de les postals digitalitzades de Jaume Huch i Guixer. Foto: Aida Morales


"És una llàstima que no es conservin els negatius originals, però també es posa en valor l'edició de la fotografia com a postal", ha explicat. En aquestes, doncs, es pot valorar l'edició, la tipografia o la numeració, diversos elements que converteixen en úniques, totes aquestes imatges. 

Un pioner a Berga

Huch i Guixer va ser el fill petit de 14 germans, ha relatat el seu nét. Fill d'un fabricant de teixits, va estar fortament influït pel seu germà gran, que va ser el primer qui li va regalar una càmera fotogràfica, llavors de fusta. 

Durant la seva vida, va treballar com a impressor, tot i que sempre va ser un enamorat de la presa d'imatge. De fet, va conèixer i col·laborar amb el fotògraf manresà Joan Villaplana, combinant la seva estada a Berga, amb un període de treball a Barcelona, al diari La Hormiga de Oro, i instal·lant la seva impremta més tard a Berga, al carrer dels Àngels. A la capital del Berguedà va ser un dels primers en emprar la fotografia elèctrica, i durant la seva vida va combinar el paisatge i el retrat, en diversos formats.

Huch va morir el 1961, tot i que no va ser fins als anys 80 que es va tornar a reivindicar la seva figura, de la mà de l'Àmbit de Recerques del Berguedà i la Revista l'Erol. Ara, amb la digitalització de les 400 postals, es dóna un pas més en aquest realçament del fotògraf, i se'l torna a recordar, tot apropant la seva obra a tota la ciutadania, a través de l'Arxiu Comarcal del Berguedà. 
Arxivat a