Estudien restaurar l'Església de Santa Magdalena de Guardiolans, a Vilada

El treball elaborat per la Diputació de Barcelona i lliurat a l'Ajuntament ha tingut un cost de 20.000 euros

Redacció
04 de juny del 2017
Actualitzat a les 12:59h
Església de Santa Magdalena de Guardiolans, a Vilada.
Església de Santa Magdalena de Guardiolans, a Vilada. | Diputació de Barcelona
La Diputació de Barcelona ha lliurat el projecte de restauració de l'església de Santa Magdalena de Guardiolans, al municipi de Vilada, aquest divendres al consistori. Es tracta d'una església de l’any 1001 i que és la més antiga del municipi. L'estudi, dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), ha estat lliurat a l’alcaldessa, Montserrat Badia.

L’església de Santa Magdalena és d’estil romànic amb una sola nau perfectament orientada a llevant i porta d’accés al mur de migdia. Durant els segles XVII i XVII va ser ampliada i molt transformada amb cobriment del presbiteri amb volta tripartida i ampliant-se desproporcionadament la nau perdent l’absis romànic. En aquesta mateixa època s’hi va afegir un porxo a migdia, el cor al peu de l’església i la sagristia al costat meridional. Actualment, l'església es troba molt degradada amb patologies significatives, principalment a les voltes i arcs de la zona oest de l’església, que podria ser d’època preromànica i romànica. Segons la Diputació, les lesions que presenta són de caràcter estructural, esquerdes, fissures i deformacions; i d’origen hídric, taques d’humitat, eflorescències i despreniments.

Prèviament a la redacció de l’estudi i amb l’objectiu de conèixer en profunditat l’edifici, s’ha portat a terme un aixecament planimètric, és a dir, un estudi geotècnic amb control arqueològic i un estudi d’estabilitat i diagnosi de lesions, treballs que han servit de base per la redacció del document. El treball ha tingut un cost de 20.000 euros, i té per objectiu posar a disposició de l’ajuntament un instrument tècnic i econòmic que permeti programar futures actuacions encaminades a restaurar l’església.
 

Lliurament de l'estudi a l'Ajuntament de Vilada. Foto: Diputació de Barcelona