La Policia Local prohibirà l'entrada de motxilles a la plaça de la Patum per l'alerta antiterrorista

La regidora de Patum, Mònica Garcia, explica els principals canvis en la festa, entre els quals més activitats paral·leles i el canvi de les barraques i concerts de divendres i dissabte | El Passacarrers serà més curt i es distribuiran més lavabos pels centre històric

02 de juny del 2017
Actualitzat el 03 de juny a les 11:25h
La sergent de la Policia de Berga, Fina Vizuete, la regidora de Patum, Mònica Garcia, i el president del CCBerguedà, David Font.
La sergent de la Policia de Berga, Fina Vizuete, la regidora de Patum, Mònica Garcia, i el president del CCBerguedà, David Font. | Aida Morales
La Policia Local de Berga ha anunciat aquest divendres en roda de premsa que prohibirà l'entrada de motxilles a la plaça de Sant Pere durant la Patum, no només per afavorir la mobilitat dels patumaires, sinó també perquè hi ha actiu un nivell antiterrorista 4 que s'ha de vetllar. En aquest sentit, doncs, ha precisat la sergent Fina Vizuete, es reforçarà la seguretat durant tota la festa, no només exclusivament en el salt de Plens, amb controls en tots els accessos de Sant Pere.

"Des que comenci la festa, ja estarem en diversos punts de la plaça", ha declarat. Així, ha continuat, es prohibirà tot allò que per ordenança ja es regula, tot i que també es demana la col·laboració de la ciutadania, a l'hora de no entrar plàstic i llaunes a la plaça de la Patum, ja que això entorpeix o pot causar accidents en les comparses. Un treball de consciencia, ha continuat la regidora de Patum, Mònica Garcia, que es demana a tots els patumaires: "Evidentment, hi ha coses que no podem prohibir, però si se sap que es va fer Patum i que allò és perjudicial, no és massa coherent". Respecte de les bosses o motxilles, ha afegit, s'està estudiant la possibilitat d'habilitar un guardaroba de cara a properes edicions, tot i que de moment només és un "projecte de futur". 

La seguretat a l'entorn de la Patum, però, és un dels aspectes que més preocupa en aquesta edició. L'any passat, ha recordat Garcia, es va haver de prendre la decisió excepcional de tancar els accessos a la plaça durant alguns salts, a causa de la gran quantitat de gent que hi havia. Enguany, ha dit, això es tornarà a plantejar per part de la comissió de seguretat, que tornarà a vigilar els salts i, en especial, el salt de Plens, també des d'una finestra de l'Ajuntament de Berga, en col·laboració amb tècnics, Mossos d'Esquadra i Bombers. A més, de cara a propers anys, ha dit la regidora, es valorarà la possibilitat que una comissió estudiï durant l'any tots els indicadors de seguretat de la plaça que permetrien tirar endavant situacions excepcionals. De la mateixa manera, i en la línia d'aquest estudi, s'analitzaran els comunicats mèdics que arriben de cada jornada, per saber quins són els veritables motius: "En coordinació amb els dispositius de seguretat, poder recopilar dades perquè, en un futur, es puguin fer estudis per a la millora de la festa". 

Sobre altres aspectes de seguretat, Vizuete ha explicat que hi haurà habilitats telèfons generals d'emergències, i un destacat dispositiu de seguretat durant tots els dies. En concret, ha dit, un centenar d'agents dels Mossos d'Esquadra cada dia, tant per seguretat ciutadana com trànsit, unes 45 persones de la Creu Roja diàries, sis o set efectius de la Policia Local durant el matí i una dotzena durant la tarda i nit, més de 20 persones de seguretat privada durant els Passacarrers, fins a una quinzena de personal de Protecció Civil, i diversos efectius de Bombers de la Generalitat. A més, en determinats punts com l'empostissat per a persones amb mobilitat reduïda, ha afegit, s'ha reforçat la seguretat, ja que era un espai que sovint s'acabava envaint. 

Per altra banda, els Mossos realitzaran diversos controls d'alcoholèmia, es vigilarà l'horari de tancament dels establiments de la ciutat a les 5.00 del matí cada dia i a les 6.00 dissabte, i també es vetllarà amb cartells informatius perquè no s'estacioni en determinades vies que estaran tallades, com ara la plaça Maragall, la plaça Mossèn Huch o zones del vall, a causa dels concerts que hi haurà divendres i dissabte. Vizuete, però, no ha volgut acabar sense destacar una de les prohibicions més importants, sobretot per la gent que ve de fora. "A la ciutat de Berga està prohibida l'acampada; cap punt de la ciutat o l'extraradi té permesa l'acampada", ha sentenciat. 

Un Passacarrers més curt, concert i més lavabos

En el seu torn, la regidora ha destacat que, enguany, s'han realitzat alguns canvis en aspectes de funcionament de la festa, com ara el fet que el Passacarrers serà una mica més curt, ja que no arribarà fins a la Residència Sant Bernabé, sinó que girarà al seu pas per la carretera de Sant Fruitós. 

Per altra banda, i com un avenç important, ha dit, s'han incrementat el nombre de lavabos mòbils de la ciutat, redistribuint-los de manera diferent. "S'han augmentat una miqueta al barri vell perquè hi havia certes carències", ha declarat. A la plaça Maragall, per exemple, ha dit, s'hi instal·laran tres unitats, ja que era una de les zones "més brutes". 

Una reestructuració, per altra banda, molt lligada a la modificació de les ubicacions dels concerts. En comptes d'haver-hi un únic concert dissabte a l'avinguda del Canal Industrial, l'Ajuntament n'organitzarà un davant de l'ambulatori, mentre que les entitats en faran dos més, divendres, a la plaça Maragall i la plaça del Mercat. "Les entitats tenien ganes de venir cap al barri vell", ha explicat Garcia. Per això, ha afegit, es canvai el que antigament eren les barraques per aquest nou format. 

El concert de dissabte, però, continua amb el suport d'algunes entitats, com ara la Plataforma per la Convivència Cívica, el Centre d'Estudis Josep Ester i Borràs, Pi3B i la Berguedana de Trash, però en un format més obert i inclusiu pels grups de Berga. En aquest sentit, ha especificat, tocarà la banda "Il·legal", la guanyadora del concurs del concert de Patum d'enguany, i altres bandes com "Punkers Love the 80's", que fa versions; "Pepet i Marieta", i "Thug Life Band". "Pensem que el canvi d'ubicació anirà bé", ha explicat la regidora, com una bona alternativa per a la gent que va a Patum, però sense que els concerts quedin tan aïllats com passava darrerament. 

A banda, el consistori ha volgut plantejar la Patum, també, d'una manera més transversal i amb activitats paral·leles a les que es fan a la plaça. Per això, el dia de la Patum Infantil hi haurà, gairebé durant la mateixa hora, un actuació de Dani Magyk a la plaça Viladomat, per tal de donar l'opció als més petits que no volen seguir tota la Patum o a qui fan por determinades comparses. A les 22.00 hores, al mateix lloc s'organitzarà una actuació gratuïta del grup Cafè Trio, donant, també, una opció de festa major a un públic més adult. 

Garcia ha destacat, a més, que hi ha moltes altres opcions vinculades a la festa, com ara exposicions de cartells o fotogràfiques, el concert "Fem sonar la Patum" que se celebrarà aquest proper dissabte a la plaça de Sant Pere, la Patum de la Pietat, la Patum de la Llar, l'actuació dels Castellers de Berga i els Quatre Fuets. I finalment, ha explicat que, enguany, s'han repartit 11.000 desplegables sobre Patum, així com els programes de mà, que es posaran a la venda durant els Quatre Fuets per un preu de tres euros. Aquest, però, també estarà penjat en PDF a la web de l'Ajuntament. Respecte de les làmines per a col·leccionistes, es continuaran, numerades i signades per l'autor. 
Arxivat a