Els tres expulsats dels Plens aclareixen el seu punt de vista i es reiteren en una Patum «oberta» i «democràtica»

Els exvestidors afirmen que "mai han quedat clars els motius pels quals van ser expulsats" i que la decisió va ser "imposada per una junta no escollida democràticament"

02 de juny del 2017
Actualitzat a la 13:22h
Els tres expulsats de la comparsa dels Plens, Ignasi Casasayas, Sergi Montaner i Jordi Montanyà, han emès aquest divendres un comunicat, on aclareixen el seu punt de vista sobre el conflicte originat en el sí de la colla, i es reiteren en l'afany d'aconseguir una Patum "oberta" i "democràtica", que són els motius pels quals, segons afirmen, van ser expulsats. Un comunicat que arriba després que aquest dijous al ple municipal, l'Ajuntament de Berga hagi hagut d'assumir errors legals en darreres reunions del Patronat que, en aquest sentit, impossibiliten l'exigència de la seva reincorporació com a vestidors en plantilla. 

Segons els tres exvestidors, "en cap moment" van actuar per lògica d'interès personals, sinó per la voluntat d'aconseguir un canvi de valors dins de la comparsa. Entre les principals reclamacions, han recordat, es va demanar la renovació d'uns Estatuts "als quals s'havia negat l'accés reiteradament", així com també als grups municipals; la necessitat de gestionar la comparsa d'una manera "més democràtica, transparent i oberta" en l'assignació de salts amb, per exemple, fórmules de sorteig; la necessitat de fer explícita la possibilitat que dones puguin ser membres actius dins de la comparsa, i que la presa de decisions fos per igual dins dels Plens. 

En aquest punt, doncs, han dit, les actuacions derivades del conflictes s'han guiat "sempre" respectant els òrgans de decisió municipal, sigui l'Ajuntament o el Patronat, i malgrat que s'han pres "decisions històriques", consideren que la gestió de l'equip de govern "no ha sigut efectiva", ja que el conflicte s'ha anat "allargant i empitjorant", provocant un desgast i una pèrdua de temps i esforços destacable. 

Els tres díscols també han volgut deixar molt clar, a través del comunicat, que "mai han quedat clars els motius pels quals van ser expulsats", ja que l'argumentació utilitzada va anar canviant de cara a l'equip de govern i la ciutadania. I així mateix, també han volgut fer constar que, dins de la comparsa, no han estat sols, sinó que hi ha diversos vestidors que comparteixen els valors pels quals van ser expulsats "injustificadament". Així mateix, han puntualitzat, l'expulsió no va ser votada per la totalitat de la comparsa, sinó "imposada per una junta no escollida democràticament". 

Per tot això, doncs, han aclarit que continuen pensant que "és possible, necessària i imprescindible una Patum oberta, feta pel poble i per al poble", i es reafirmen en els reclams realitzats. A més, exigeixen que una vegada acabada la Patum del 2017 es reprengui el procés iniciat pel Patronat, que aquest òrgan sigui realment el competent per dirimir sobre qualsevol afer relacionat amb la festa, i que es treballi "amb valentia" per tal d'assegurar que la Patum estigui al nivell del seu reconeixement com a Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. 
Arxivat a